torsdag 7 juni 2012

Exelon: från kärnkraft till sol och vind?

Exelon höll idag låda för ett gäng analytiker. Här kommer några bilder från presentationen. Först en bild som säkert är välkänd för många läsare, nämligen Exelons kraftportfölj:
källa: Exelon Corporation 2012 Analyst Meeting

Förr i världen, innan förvärvet av Constellation, stod kärnkraft för 80%. Nu är kraftportföljen mer utsmetad och eldistributionen har fått större betydelse än förr (reglerad verksamhet med låg risk men tak på lönsamhet). Exelon bedömmer att Generation respektive Distribution kommer svara för ca 50% vardera av EBITDA kommande år (de senaste åren har generation svarat för 80% av vinsten eller så). Det är också ungefär den fördelning man kan iakta hos investeringarna: Exelon prognostiserar att 56% av capex år 2012-2014 kommer gå till "generation" medan resterande går till distribution.

Kärnkraft  -> sol och vind? 
Bild nummer två visar Exelons planerade investeringar i kraftproduktionen de närmsta åren. Vi ser att mycket av capex går till att underhålla befintliga anläggningar (grå färg). Men jag har försökt följa färgschemat från bilden ovan (inte helt framgångsrikt) för att visa skillnaden i uppdelning. Medan kärnkraft svarar för 55% av nuvarande kraftproduktion går bara ca 30% av "tillväxtinvesteringar" till kärnkraftsuppgraderingar. Det är istället sol- och vindkraft som dominerar med 64% av tillväxtinvesteringarna. Oroande för min del då jag anser att det är inom kärnkraft som Exelon har sin styrka.
källa: Exelon Corporation 2012 Analyst Meeting

Här är två artiklar om naturgas som kan vara intressanta på tal om Exelon:
The Economist- Natural gas: Shale of the century
The Economist- Shale gas: Fracking great
och så kanske en text från morningstar när vi är igång.

7 kommentarer:

 1. Kommer du behålla din aktier i exelon?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja jag behåller men ökar nog inte. Värderingen är ganska låg

   Radera
 2. Skulle man kunna få önska en analys av Tele2?

  SvaraRadera
  Svar
  1. önska går bra:) Tele2 har efterfrågats förr, ska se om jag kan sleva ihop någonting

   Radera
 3. Kanon, jag är ute efter att kunna göra ganska enkla analyser (får ta max en timme).
  En fråga till.. har du några kriterier för när du säljer en aktie, någon excel ex.vis som du petar in värden från ex.vis årsredovisningar från mm som du vill dela med dig av?

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är knepigt det där när man ska sälja. Grahams tumregel är att endast sälja om alternativet är 33% billigare.

   Jag har gjort ett par försäljningar kopplade till hög värdering (Coca-Cola, Unilever.)Men de flesta har grundats på nya insikter hos mig gällande företagets verksamhet eller nya bedömningsaspekter såsom fritt kassaflöde

   Radera
  2. jag försöker hålla försäljningar till ett minimum (lyckats bättre i år än ifjol och förfjol)

   Radera