torsdag 6 oktober 2011

Några billiga aktier

Efter årets börsras har det blivit lättare att hitta värderingskap. Det här är några aktier vars vinster värderas mycket lågt. Det gäller förstås att väga detta mot kvalitativa egenskaper. Men det är lockande att de flesta har ett "normaliserat" PE under 10 och direktavkastning över 5%.

Verksamhetsriskerna i t.ex. Boliden och Industrivärden blir inte lika allvarliga när värderingarna är så här nedpressade. Med den här typen av värderingar prisar man verkligen inte in några stordåd, det räcker att företagen bibehåller det intjäningssnitt man haft sedan 2005.Boliden (pris 71)
Fem års PE                          5
P/FCF5                                9
Direktavkastning               7,1%

Med P/FCF5 menar jag pris relaterat till fritt kassaflöde, fem års snitt. Fritt kassaflöde är ett alternativt intjäningsmått till redovisad vinst. Guld och råvaror är väldigt inne men tydligen gäller detta inte gruvbolaget Boliden. Här är en analys från ett år sedan.


Exelon (41usd)
Fem års PE           11
P/FCF5                12
Direktavkastning 5,1%

Elbolag som tickar på oavsett konjunktur. Mix av elproduktion och eldistribution. Eldistribution innebär lokalt monopol och lönsamheten bestäms av myndighetsregleringar. Det ger en stabil bas men uppsidan finns i elproduktionen. Exelon fokuserar på kärnkraft och jag tror på energiformen. Det är faktiskt på gång en del miljöregleringar och en del kolkraft avvecklas. Denna "kärnkraftsjoker" får man på köpet då värderingen är så låg. Analys


Exxon (73 usd)
Fem års PE             11
P/FCF5                  13
Direktavkastning    2,6%

Utdelningen kan verka fjuttig men sedan 2005 har antalet aktier minskat 5% årligen genom återköp. Jag tror att den takten fortsätter om dagens pris består (skulle hela det fria kassaflödet delas ut skulle dagens yield bli 8%). Återköp är ju ett alternativ till utdelningar som jag tycker är trevligt om värderingen är låg.

Oerhört starka finanser, stark lönsamhet. Gigantisk storlek vilket jag tror är viktigt i denna bransch. Enligt bolagens redovisningar räcker Exxons reserver längst av sex oljegiganter. Om detta besannas är det oerhört värdefullt. Minskat utbud kommer öka priserna samtidigt som Exxon kan bibehålla samma produktion (åtminstone några år). Jag tycker inte att det är nattsvart för oljebolagen. Peak-oil, med fallande utbud kommer innebära stigande priser. Dessutom är naturgas en viktig del i verksamheten och den energiformen har fått ett uppsving på sistone. Analys


Ovanligt stilig katt som pausunderhållning.

Industrivärden (pris 72)
Fem års PE (en del egna uppskattningar):  8
P/FCF5                                                      N/A
Direktavkastning                                      5,4%

Industrivärden är ett investmentbolag som till skillnad från Lundbergs delar ut det allra mesta av utdelningarna från innehaven. Tyvärr ingen ägarfamilj bakom. Man har valt att belåna innehaven ganska mycket. Hävstång på konjunkturen då det är cykliska företag med extra belåning. Andel av intjäning femårssnitt (egna beräkningar):
SHB                  32%
Sandvik             16%
SCA                  13%
SSAB                12%
Volvo                  9%
Ericsson              8%
Skanska              6%
Övrigt                 4%

Har inte skrivit någon egen analys men lundaluppen får väl duga;)


Handelsbanken (pris 173)
Fem års PE               10
P/FCF5                   N/A
Direktavkastning     5,2%

Utan tvekan min favoritbank med det rätta risktänket. Klarade 90-talskrisen och finanskrisen betydligt bättre än konkurrenterna. Jag har svårt för företag i finansbranschen då de är så svåranalyserade när det gäller balansräkning och kassaflöde. Här är en analys.


Husqvarna (kurs 27kr)
Fem års PE               8
P/FCF5                     7
Direktavkastning    5,5%

Jag får erkänna att jag inte har den bästa kollen på Husqvarna. Företaget har det tungt i nuläget med produktionstrassel och vikande försäljning och marknadsandelar. Även här hänvisar jag till luppen för analys.


Telia
Fem års PE              11
P/FCF5                    14    
Direktavkastning    6,0%                         

Jag gillar företagets stabilitet och den tillväxt som faktiskt finns i länder som Nepal och Kazakstan. Bättre lönsamhet än konkurrenter. Försäljningen har växt 3% under innevarande år och mer behövs inte med den här värderingen. Analys


Total (34 euro)
Fem års PE                7
P/FCF5                       16
Direktavkastning    6,7%

Det ska inte förnekas att det finns orsaker till Totals låga värdering. Oljeproduktionen sjönk ett par procent i år. Kvalitativt gillar jag helt klart Exxon bättre: Total har köpt aktier i läkemedelsbolag (ska nu säljas tack och lov) samt investerat i vindkraft (helt utanför kompetensområde). Men å andra sidan är värderingen riktigt låg. Aktien kan fungera bra som hedge mot stigande oljepriser. Analys

 -----
Jag håller förresten på med ett andra inlägg om börs- och vinsthistorik (denna gång perioden 1920-1970). Precis som Star Wars går min uppföljare tillbaka i tiden.

3 kommentarer:

 1. Andra svenska aktier som kan förtjäna ett omnämnande:
  * Astra (svaga finanser)
  * Securitas (ansträngda finanser och serieförvärvare)
  * SCA (svagt fritt kassaflöde)
  * Skanska (svagt fritt kassaflöde)

  SvaraRadera
 2. fan vad du kör bamse, starkt jobbat! vad ska du ha för att förvalta min icke-existerande portfölj?

  SvaraRadera
 3. nej men vad trevligt att min kontaktman inom bankvärlden kikade förbi! Jag och en norrbagge, som förresten är grov på whiskey, har faktiskt visionerat om att starta en fond. Men det ligger X antal år framåt i tiden..

  Under tiden kan ni gott investera i mix av indexfonder och räntefonder tycker jag. Se systersidan passiven.com

  SvaraRadera