måndag 13 juni 2011

Börsen är ner- defensiven gläds

Svenska börsen är ner närmare 6% sedan årsskiftet. Det är ett antal faktorer som oroat Mr Market (källa):
* Svag makrodata från USA, bland annat svag sysselsättning
* Europeiska statsskuldkrisen. Först och främst Grekland är illa ute och många befarar en skuldrekonstruktion. Spridningseffekter, Europeiska centralbanken sitter med mycket grekiska statspapper.
* Oro kring överhettning i vissa tillväxtländer. Penningpolitisk åtstramning.

Tider av oro innebär REA på aktier. Desto ledsnare Mr Market är desto lättare är det att hitta prisvärda aktier. Handelsbankens aktie är t.ex. ner närmare 10% medan Telia backat över 12%. PE är 11 respektive 10 medan direktavkastningen är 4,7 respektive 5,9%.

Innehavens värderingar baserat på fredagens stängningskurs:Hudsons utdelningshalvering har kompenserats av höjningar från fem andra bolag. Direktavkastningen är dryga 4% och dessutom tillkommer sannolikt höjningar från flera andra bolag. I genomsnitt går hälften av vinsten och 60% av det fria kassaflödet till utdelningar. Långt ifrån ansträngt. H&M delar ut hela 80% av sin vinst men det är inget som oroar mig något särskilt med tanke på bolagets starka kassaflöden och urstarka finanser. Total delar ut hela 90% av det genomsnittliga fria kassaflödet. Lite oroväckande men då är det tur att vinsten är upp rejält i år.

Earningspower (genomsnittlig vinst sedan 2005 / pris) är godkända 7%. Om framtida vinster fluktuerar runt vinstsnittet sen 2005 kan det här det här vara ett rimligt avkastningsmått. Jag tror att måttet är lämpligt för cykliska bolag såsom banker och oljebolag.

PE på 2010 års vinst är 13 vilket inte kan anses dyrt. Tre års PE (som inkluderar finanskrisen) är knappa 14. Fyra av aktierna värderas till lägre än 2 gånger bok. Hudsons underliggande vinst är ner rejält sedan 2010 och PE är snarare 12 i nuläget. Oljebolagen har dock haft ett strålande q1 så snittet kan vara bra.

Likviden från Fortumförsäljningen sätts i arbete
Kvalitetsbolagen H&M och J&J ser intressanta ut. Ökade dock rejält i dessa innehav i våras. (Lyckade inköp! Köpte H&M vid upprepade tillfällen till en snittkurs på kring 210kr. Värderingen är idag 227kr och dessutom tillkommer vårens utdelning på 9,5kr. )

Annars tycker jag att framförallt Exelon, Handelsbanken, Telia och Total ser riktigt aptitliga ut. Jag vill inte ha allt för stor exponering mot ett enskilt oljebolag på grund av olycksrisken och då jag redan har en ganska stor post i Total vilar jag på hanen i det fallet. Jag har även en tillräckligt stor post i Exelon. Däremot använder jag likviden från Fortumförsäljningen till köp av Handelsbanken, Telia och Unilever. Jag vet att jag sagt att jag vill minska exponeringen mot finans men jag kan inte motstå dagens värdering av SHB. Även Hudson verkar billigt med ett PB under 0,9. Känner mig dock säkrare på Handelsbankens intjäning.

9 kommentarer:

 1. På tal om finans, har du någon uppfattning om värderingen av avanzaaktien? har ju dykt ett tag..

  SvaraRadera
 2. Bättre "ränta" än bankkonto iaf :)

  SvaraRadera
 3. Anonym: Har inte kollat närmare på Avanza. Vill helst ha largecap. Verkar ha imponerande tillväxt. Kundtillströmningen kan nog fortsätta när folk lämnar storbankerna. Men PE är nästan 20. Jag är lite tveksam till internetbolag generellt sett. Små inträdeshinder, homogena tjänster.

  SvaraRadera
 4. KMI: ja det känns inte fel att slå bankkontot med råge och dessutom sannolikt ha tillväxt att se fram emot:)

  SvaraRadera
 5. Jag anser inte att man ska äga SHB nu. SHB är nästan värderat som att de inte skulle ta stryk av en kommande sprucken bobubbla, och det tror jag dom kommer göra. Bomarknaden i Sverige har ju faktiskt inte haft problem förrän nu.

  SvaraRadera
 6. Anonym: den som lever får se! Jag är inte så oroad för en svensk fastighetskrasch. Mitt intryck är att bankerna ställer höga krav på bolånetagare, åtminstone på mina jämnåriga bekanta.

  SvaraRadera
 7. Såg att du rekommernderade Telia. Kollat lite på deras produkter. Verkar klara konkurrensen bra. Både prismässigt o med att ligga i framkant med nya tjänster. Eller?!

  SvaraRadera
 8. som aktieägare hoppas jag ju det.. jag är inte så insatt i de senaste tjänsterna utan håller koll på siffrorna istället. Företaget som helhet visar robusta vinstmarginaler. Sorgebarnet är bredbandssegmentet där försäljningen minskar.

  Man får komma ihåg att nuvarande värdering inte kräver särskilt mycket tillväxt alls. Helt ok placering om tillväxt blir i linje med inflation.

  SvaraRadera
 9. ser att jag inte skrivit så mycket om de olika segmentens tillväxt i min analys. Skall åtgärdas!

  SvaraRadera