söndag 10 oktober 2010

Sparmål och sparmotivation

Det är trots allt en liten uppoffring att lägga undan pengar varje månad i sparande. Pengar man kunde använt på nöjen eller konsumtion.

Jag tror att motivationen för att spara ökar kraftigt om man ställer upp klara sparmål. Jag har tre sparmål som har olika tidshorisont:

Kort sikt:  Buffert
Mitt sparande, och då främst räntefonderna, fungerar som en buffert om något oförutsett skulle hända. Jag kanske blir arbetslös en längre period eller får dyra tandläkarräkningar. En vanlig tumregel brukar vara att man ska två månadslöner i buffert. Jag tycker det är väldigt skönt att känna att jag har dem här säkra pengarna om något skulle hända. När ekonomin är på tillbakagång och företagen sparkar mycket folk är antagligen den tidpunkt då flest drabbas av motgångar. Det är också det tillfälle då man absolut inte ska sälja av sina aktier. Därför är det bra om buffertsparandet ligger i trygga räntor.

På ett par års sikt : Kontantinsats för lägenhet
Jag bor sedan 3 år i en studentkorridor. Mitt rum är på 13 kvadrat. Hyran är låg och läget är kanon men här vill jag inte bo kvar i längden. Jag drömmer om att köpa en egen lägenhet om ett par år där kontantinsatsen ska täckas av mitt sparande.

På lång sikt:  Liten villa ute på landet vid en sjö
Drömmer om att bosätta mig på landet om något decennium. På lång sikt är det mesta möjligt.

För andra kan kanske sparmålet vara att pensionera sig tidigare eller ta den där fantastiska resan till Antarktis som man aldrig tycker man har råd med. När man ställer upp såna här mål som man verkligen vill uppnå blir det väldigt lätt att inte köpa den där allra senaste mobilen, den dyraste osten eller köpa kläder varje vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar