söndag 10 oktober 2010

Analys av J&J

Senast uppdaterad: 23e februari 2013

Allmänt om bolag
Johnson & Johnson är en läkemedelsgigant med en bred verksamhet som inkluderar allt från traditionella piller till tandtråd och knäersättningar. J&J har höjt utdelningen 50 år i rad. Ingen tydlig huvudägare.
 
Operationella segment
Andel av försäljning 2012:

* Medical devices and diagnostics     38%
I det här segmentet listas sju franchise samarbetspartners. Störst är DEPUY med 23% av segmentets försäljning:
"DePuy är ett av världens ledande företag inom ortopedi och är mycket innovativt i utvecklingen av nya produkter inom knä- och höftledsersättning, produkter inom trauma och extremiteter samt produkter för operationssalarna. Vårt motto är ”Restoring the Joys of Motion”."
Näst störst i det här segmentet är ETHICON ENDO-SURGERY (20% av segmentets försäljning) som bland annat gör suturer och andra produkter för sårförslutning.

* Pharmaceutical                              38%
Den typ av produkter man kanske främst tänker sig att läkemedelsbolag håller på med. Receptbelagda mediciner. Största produkten i detta segment är "Remicade", som är en medicin som används vid Crohns sjukdom och vissa reumatiska sjukdomar. Står för 20% av segmentets försäljning. Bolaget skriver i sin årsredovisning
"Remicade is competing in a market which is experiencing increased competition due to new entrants and the expansion of indications for existing competitors."
Det här är någonting som kännetecknar hela läkemedelssektorn. Patenten på storsäljare börjar ta slut och bolagens forskning har inte lyckats få fram tillräckligt med nya storsäljare (trots att R&D hos många bolag fått ökade resurser). När patenten går ut kommer det billigare kopior med samma innehåll (generiska läkemedel). Näst största produkten i pharma segmentet är "procrit/eprex" som används för att behandla blodbrist som orsakas av njursjukdom. Denna produkt står för 8% av pharmasegmentets försäljning.

 * Consumer                                      21%
Konsumentsegmentet består av receptfria produkter, exempelvis Listerine (fluorskölj), bandage, Nicorette, Ipren samt Treo. Inte heller här redovisas vilka produkter som är störst, istället delas segmentet upp i fem delar, bl.a. skin care, baby care samt oral care. Detta segment har på sistone haft kvalitetsproblem i sina fabriker.


Geografisk spridning
Försäljning i respektive region 2012
USA                       44% 
Europa                   25%
Övrigt, t.ex. Asien  31%    
De senaste åren har tillväxten varit klart högre utanför "gamla" världen.


Historik
J&Js vinst har stagnerat sedan 2008. Man har haft kvalitetsproblem inom både Medical (produktåterkallningar , bl.a. knäersättningar) och Consumer (fått stänga fabriker pga kvalitetproblem).
Kassaflödet visar liknande trend. Inga dåliga år.


Årlig tillväxt (bedömning utifrån historik)
Sedan 2001 har försäljning och vinst ökat ca 7% per år. J&J har dock gjort en del förvärv så organisk tillväxt har varit lägre.


Värdering (pris 76 usd)
Direktavkastning:                  3,2%
Utdelningsandel (3y EPS):   60%
Utdelningsandel (3y FCF):   56%

P/E (3år):                              19
PE/FCF (3y)                         17


Finansiell ställning
Soliditet ex goodwill:                    43%
Räntetäckningsgrad:                      34 (fem års snitt)
Starka finanser. Ett av tre amerikanska företag med högsta kreditbetyg AAA. Finns annars gott om läkemedelsbolag med soliditet under 20 och räntetäckningsgrad under 5.


Lönsamhet
J&Js lönsamhet är god.  ROA (net income ex goodwill) har snittat 15% sedan 2008. Det senaste decenniet har J&J återinvesterat 20% av det löpande kassaflödet. Kapitalsnål verksamhet, en kassako.
ROA har dock nästan halverats sedan 2006 vilket är oroande.

Bedömning
J&J är stabilt, urstarkt finansiellt, konjunkturokänsligt och växande.

Befolkningen i väst är åldrande (vilket innebär ökat behov av mediciner) men samtidigt har många stater redan idag extremt ansträngda budgetar (vilket försvårar medicinsubventioner till medborgarna). Jag tror att länder som Kina, Indien och Brasilien ger utmärkta möjligheter för läkemedelsbolag. Den bredare mellanklassen i dessa länder börjar få råd med västerländska mediciner.

Jag ser J&J som ett kvalitetsbolag med tillfälliga problem. Men jag ökar inte till dagens pris då värderingen är för hög i mina ögon.

----
Andra analyser om J&J:
Defensiven: J&J patentutgångar
Dividendmonk: Johnson and Johnson (JNJ) Dividend Stock Analysis
Lundaluppen: Analys av Johnson & Johnson

8 kommentarer:

 1. Good post.

  That EPS/Dividend chart is valuable. It helps show the safety of the dividend.

  SvaraRadera
 2. Har varit sugen på jnj ett tag. skall man vänta tills dollarn bottnar eller skall man slå till nu.

  SvaraRadera
 3. Dividendmonk:
  Thanks for the comment monky. You are free to use the graph in your analysises if u want:) Its not copyrighted:p

  Anonym:
  Mitt råd är att strunta i valutarörelser. Det kan gå hur som helst. Köp lite nu och lite sen?

  SvaraRadera
 4. Jag har lagt till den näst största produkten i varje segment för att ge en känsla för bolagets extremt breda produktmix.

  Har även lagt till några meningar om billigare branschkollegor.

  SvaraRadera
 5. Superbt inlägg! JNJ var mitt senaste köp. Gillar din blogg skarpt - kontakta gärna mig!

  info@dollarkursen.com

  SvaraRadera
 6. Tack för kommentaren magnus! Alltid roligt att få kommentarer, så man ser att det är människor bakom sidvisningarna:)

  SvaraRadera
 7. Becton Dickinson är ett annat läkemedelsbolag jag är positivt inställd till (bland annat dividend aristocrat dvs 25 års stigande utdelningar). Håller på och börjar sätta mig in i bolaget.

  SvaraRadera
 8. Kan addera ett citat till från morningstar:
  J&J "maintains a diverse revenue base, a robust research pipeline, and exceptional cash-flow generation that together create a wide economic moat."

  SvaraRadera