fredag 22 oktober 2010

"Ny bolånekris i USA hotar"

Placera.nu har idag lagt upp en artikel som handlar om nya problem i bolånesektorn i USA: 
"Den utlösande faktorn till finanskrisen och lågkonjunkturen var när den amerikanska bolånebubblan sprack. Nu är en ny amerikansk bolånekris under uppsegling.  USA har alltid legat i framkant när det gäller finansiella innovationer. Ibland blir det bra, men ibland blir det katastrof. Att paketera mängder av enskilda bolån i portföljer och sedan göra om dem till obligationer och sälja dem vidare till investerare hör till katastroferna. 

När den amerikanska bostadsbubblan sprack visade det sig att obligationerna inte var så säkra som säljarna hade gjort sken av. Nu har det också framkommit att en stor del av bostadslånen kan ha tecknats på ett felaktigt sätt. I förlängningen innebär det att de som sålde obligationerna kan ha farit med osanning och köparna kan därmed ha lurats.Det hävdar åtminstone köparna, som nu kräver pengarna tillbaka. En ny bolånekris är under uppsegling. Att det har begåtts fel är det ingen som tvivlar på. Fågan är hur många och till vilka belopp. Det är en granlaga uppgift att gå igenom lånehandling för lånehandling för att se om alla regler och lagar har följts. Det handlar om miljontals beviljade bolån. 

Den amerikanska investmentbanken JP Morgan har försökt att uppskatta värdet och har kommit fram till att obligationsköparna kan komma att kräva återköp av obligationer värda 55 miljarder kronor. Det motsvarar över 360 miljarder kronor.Det är sannolikt i underkant. [...] Det kan bli ett nytt svart hål i den amerikanska finanssektorn."
Amerikanska bolånemarknaden står på ostadig grund.
(bildkälla)
  
Dagens industri skriver om de förstatliga bolåneinstituten som nu behöver nya miljarder:  
"De amerikanska bolånejättarna Fannie Mae och Freddie Mac kan behöva ytterligare 215 miljarder dollar, motsvarande 1.400 miljarder kronor, för att hålla sig flytande, varnar tillsynsmyndigheten FHFA. Även om inte huspriserna drabbas av en "djup andra recession" behöver bolåneinstituten ytterligare 73 miljarder dollar, enligt FHFA."


Jag har aktier i Hudson City Bancorp som är verksam inom bolånesektorn. Aktien är ner nästan 6% på en månad (i usd) från redan mycket nedpressade nivåer. Under dagen ska jag skriva en analys om bolaget. Jag har en känsla av att marknaden ser för negativt på bolaget endast baserat på att dess verksamhet är inom bolånesektorn. Bolagets historik är urstark och värderingen är mycket låg. Hudson klarade av den "första ronden" av bolånekrisen utmärkt (stigande vinster trots finanskris) genom att ha en konservativ ledning som hade mod nog att stå utanför när bolånespekulationen var som värst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar