måndag 25 oktober 2010

"Den nya guldruschen"

Affärsvärlden har skrivit en artikel om guldrallyt. Äntligen lite kritisk tänkande från journalisterna kring rallyt. Några utvalda stycken:
"Guld har ju egenheten att det inte ger någon ränta eller direktavkastning, utan en investering bygger på antagandet att priset ska stiga. 

(Bildkälla)
Efter de senaste årens guldrally, upp över 200 procent, är det lätt att bli fartblind. I ett längre perspektiv har det inte varit en lika bra investering. Sedan januari 1979 har guldpriset stigit med 480 procent medan den globala aktiemarknaden har stigit 868 procent (MSCI The World Index, båda i dollar). Den riktigt långa historiken är ännu sämre. En dollar som investerades i guld år 1801 var värd 0,98 dollar 200 år senare, justerat för inflationen. Samma dollar investerad i amerikanska aktier har vuxit till 599 605 dollar.

Är det då en bubbla som bildas nu? Ja, visst är det så. Problemet är bara att det kan ta tid innan den spricker och innan det sker kan priset fortsätta upp en bra bit. Det finns en underliggande trend i efterfrågan som bygger på att befolkningen i tillväxtmarknader som Indien och Kina köper alltmer smycken efter hand som de får det bättre ställt. Risken för tillfälliga bakslag borde dock vara ganska stor, och att i dag köpa fysiskt guld eller investera i guldprisrelaterade finansiella instrument överlåter vi till de spekulativa placerarna."
Ett sånt här resonemang saknas i aktiespararnas senaste tidning (temanummer om råvaror) som i det närmaste är helt okritiskt till råvaror. Måste bara citera Warren Buffets kloka ord igen (källa):
"Skulle man ta allt guld som någonsin brutits skulle det räcka till en kub 20x20x20 meter stor. För den summan skulle man kunna köpa all jordbruksmark i hela USA. Plus tio stycken Exxon Mobil. Och även ha en triljon dollar över. Eller alltså den här stora klumpen metall.
– Vad skulle du välja? Vilket kommer att producera störst värde?"

10 kommentarer:

 1. Vet inte om det har förekommit tidigare, men jag såg idag reklam i tunnelbanevagnen om att investera i guld. Känns inte som något bra tecken ;)

  SvaraRadera
 2. hehe nej reklam i tunnelbanan låter inte som ett vidare gott tecken:)

  Ett annat bubbeltecken kan vara att Handelsbanken har reklam för råvaror på sin startsida för privatkunder:
  "Sparande i råvaror har historiskt sett varit lönsamt. Nu är det dessutom väldigt enkelt. För ett långsiktigt sparande föreslår vi att du sparar upp till 20 procent i råvaror."

  Råvaror kan kanske vara ett bra inslag om man är aktiv professionell investerare men känns liite halvsvårt för en småsparare att bedöma framtida prisutveckling.

  SvaraRadera
 3. Good post.

  Especially at these prices, I wouldn't touch gold with a ten foot pole.

  I wrote a post months ago about gold but never posted it. Basically, I highlighted the fact that after the gold bubble broke in the early 1980s, gold lost a lot of value. People invested in gold then due to the recession, and now it is eerily similar. It should be seen as a speculative investment rather than an uber-conservative one as it is portrayed by advertisers. Sure, gold could probably never go to $0, but it can surely find its price cut in half. If people fear inflation, there are several dividend-paying companies out there that would handle inflation quite well.

  Personally, if I were interested in commodities, I'd purchase a commodity with extreme utility like oil or coffee rather than gold. But if I were going to do that, I might as well buy a company that generates cash flow and dividends from that commodity, like Exxon Mobil or Chevron and such.

  Another Buffett quote:

  [Gold] gets dug out of the ground in Africa, or someplace. Then we melt it down, dig another hole, bury it again and pay people to stand around guarding it. It has no utility. Anyone watching from Mars would be scratching their head.

  SvaraRadera
 4. Well, om jag hade suttit på 20x20x20m klumpen alldeles ensam och efterfrågan hade varit som den är, hade jag alla dagar i veckan valt klumpen.

  SvaraRadera
 5. Smaken är som baken.. Ägaren till guldklimpen får se till att hyra ett dussin väktare och ett bankvalv och sen spå i kaffesump och hoppas att guldpriset inte halveras. Sen gäller det att leva på knäckebröd och vatten tills priset ökar.

  Själv sitter jag hellre som herren på täppan över all jordbruksmark i USA + 10 globala oljebolag+ aktier för en triljon dollar. Med pengar som rullar in år efter år.

  SvaraRadera
 6. Lite mer diplomatiskt sagt så tycker jag det största problemet med guld (och råvaror i stort) är att det är extremt svårt att bedöma ett rimligt pris. Det finns inte samma underliggande värde som i ett företag.

  Alla är helt stensäkra på att efterfrågan kommer öka i framtiden samtidigt som utbudet ska minska. Men ingen tänker på vad dagens pris är. Även om det positiva scenariot stämmer kan dagens höga priser ta bort det mesta av potentialen.

  Om man nu är stensäker på höjda metallpriser tycker jag det är rimligare att gå in i gruvbolag.

  SvaraRadera
 7. Nu spekulerar jag.. Men explosionen av efterfrågan för finansiella instrument som följer guld de senaste åren kan nog förklara en ganska stor del av prisuppgången för metallen. Är populariteten hållbar? Ingen aning..

  SvaraRadera
 8. Att jag hellre sitter på klumpen av allt guld som utvunnits var bara med tanke på att utbudet skulle minska något ofantligt (och därmed ökat pris motsvarande) den dagen jag personligen hypotetiskt kom över allt guld. Men bortser man från det faktumet, så är det självklart så att en spridda risker och former av inkomster är bättre än ett spekulativt pris på guld. Speciellt i dessa dagar.

  SvaraRadera
 9. Jaha du menar så:) Skönt att höra att du inte bytt till den mörka sidan:p

  SvaraRadera