måndag 4 juli 2011

Svenska Dividend Achievers (v4)

Senaste uppdaterad 5e juli
v2: 4020 glömde Nibe. Jag exkluderar SCA från listan då bolaget sänkte utdelningen rejält år 2008.
v3: Utdelningen för Ratos är nu korrigerad för att spegla split.
v4:  Utdelningen för Wallenstam är nu korrigerad för att spegla split. Har dubbelkollat direktavkastningarna så nu ska allt förhoppningsvis vara korrekt.

4020 har publicerat en lista över svenska börsbolag som under 11 år betalt oavbrutna utdelningar utan sänkningar. Mycket bra gjort. Såna typer av listor är vanliga i USA men saknas såvitt jag vet i Sverige. De 17 bolagen är....





Det är 14 bolag som höjt sin utdelning 11 år i rad. Även Astra, Ratos och Skanska får vara med då deras "utdelningssänkningar" beror på extrautdelningar. 4020 inkluderar SCA men se det tänker jag icke göra! SCA sänkte utdelningen rejält år 2008.

PE och direktavkastning kommer med fem undantag från användbara börsdata (4020 är en av skaparna). Det första undantaget är Skanska där jag har exkluderat årets extrautdelning. De fyra övriga undantagen är fastighetsbolagen (Atrium, Castellum, Wallenstam) och investmentbolaget (Ratos). Då redovisade vinster inte är användbara för dessa har jag tagit lundaluppens uppskattningar över intjäning som vinstbas. Analysen av Ratos publicerades för över ett år sedan och inlägget om fastighetsbolagen är från i julas så PE-talen kan vara lite inaktuella för dessa bolag.

Vi slås av fastighetsbolagens höga vinstmultiplar. Många fastighetsbolag värderas av börsen på basis av substansvärde (dvs fastigheternas marknadsvärde minus skulder) medan intjäningen anses mindre viktig. Jag antar att fastighetsbolagen är populära tack vare de stigande fastighetspriserna. jag tror inte att höga vinstmultiplar och stigande räntor (räntekostnad är i regel fastighetsbolagens största utgiftspost) är någon rolig kombination.

Vidare imponerar utdelningstillväxten (med undantag av SCA). Flera av bolagen delar dock ut en ganska liten del av vinsten (extremfall är Fenix som delar ut 23% av vinsten) vilket gör det mindre imponerande med tio års stigande utdelning.


Beskrivning och kommentar 

Klicka för förstoring
Det är endast två sektorer som har fler än en representant: fastighetsbolag (3) och byggbolag (2). Att fastighetsbolag är överrepresenterade var ganska väntat då det är en stabil sektor med en försäljning som ökar med inflationen (indexklausul i hyresavtal).

Assa Abloy, Atrium, Nibe och Swedish Match kvalificerar sig till defensivens spanlista (och H&M givetvis).

10 kommentarer:

  1. Beijer Almas verksamhet är väl inte svår att förstå? Främst säljer de fjädrar. Sedan är väl skåne-möllan på First North? Finns många fina bolag även på den listan. Att förkasta alla bolag bara för att de är på en särskild lista är som att tro att det inte kan finnas några duktiga elever i skolans stökigaste klass. Gör en bolagsbedömning, snarare än att se till listan. För övrigt gillar jag bolaget med värderingen runt P/E 20 + känns mastig.

    SvaraRadera
  2. 4020: Tack själv, inlägget var ju beroende på ditt fina arbete med borsdata och topplistan:)

    Nibe ingår nu i listan medan jag har exkluderat SCA pga utdelningssänkning 2008.

    SvaraRadera
  3. Rättelse: Fenix har köpt en tillverkare av kikare, inte kameror.

    SvaraRadera
  4. Kikare känns ju ändå inte helt "off" för Fenix. Det har ju ändå med friluftsliv att göra. Förstår deras tanke.

    SvaraRadera
  5. Tycker du ska titta på Atlas Copco om du är intresserad av verkstad. Vänta in lägre värdering.

    / L

    SvaraRadera
  6. Snygg sammanställning. Jag tror du dock du har missat att Ratos genomfört en splitt 1:2 för några månader sedan.

    Mao deras direktavkastning med senaste utdelning ligger på drygt 4% och inte över 8%.

    Sammantaget är det en fin lista över fina företag. man får dock passa sig med att lägga allt för stor vikt vid historien och inköpspriset för 10 år sedan, det säger inte mycket om hur det ser ut idag.

    Ska ta och fila på något blogginlägg kring dessa företag

    SvaraRadera
  7. växjö: ja tanken är att produktion och butikerna ska dra nytta av varandra. Produktionen får input från butiken vad kunderna efterfrågar. Man har även förvärvat en skotillverkare. Men jag tycker steget från att tillverka byxor och ryggsäckar till kikare är för långt. Skulle gilla Fenix mycket mer om man dubblade utdelningen och drog ner på förvärven eller åtminstone fokusera på smalare produktnisch.

    anonym: Ja Atlas verkar många se som ett kvalitetsbolag. Krävs nog rätt låga värderingar för att jag ska gå in i industri eller verkstad, kanske blir tillfälle i nästa konjunktursvacka.

    Stockman: Helt korrekt. Jag korrigerade vinsten för spliten men direktavkastningen tog jag direkt från börsdata. Jag tar och drar ett mail till 4020 så att han korrigerar. Låter lovande, visst har ni skrivit om Nibe någon gång förr?

    SvaraRadera
  8. oj där var du ju 4020, du kan ignorera mitt mail om Ratos:)

    SvaraRadera
  9. Märkte nu att även Wallenstam har genomfört en split under våren.

    SvaraRadera
  10. Kul att man kunnat bidra med lite källdata! Analyserna är, som du påpekar, inte purfärska men det händer ärligt talat inte så mycket omvälvande saker i ett etablerat bolag under ett år (en rätt kontroversiell åsikt på börsen). Felmarginalen i bedömningarna är ofta i paritet med möjlig årsutveckling.

    SvaraRadera