lördag 30 juli 2011

Försäljning Handelsbanken

Så har jag slutligen realiserat planen att sälja aktieinnehaven i finanssektorn. Motigt att sälja SHB då det verkar vara en riktig kvalitetsbank med den rätta företagskulturen och riskmedvetenheten. Klarade både finanskrisen och 90-talskrisen bäst av storbankerna. Värderingen verkar låg.

En mer känslomässig faktor är att det inte känns bra att ,så att säga, sälja aktier till lundaluppen (som nettoköpt shb länge). På tio års sikt tror jag att det är lundaluppen som gör det kloka beslutet. Men det är viktigt att äga aktier som man känner sig säker på. Under våren har SHBs aktie gått ner ca 10% men jag har inte vågat köpa pga osäkerhet. Däremot har jag köpt H&M, J&J och Telia efter nedgångar under våren.

Den främsta anledningen till min osäkerhet är att jag insett att det är en stor svaghet att jag inte förstår bankers balansräkningar och kassaflödesrapporter. Jag vill inte vara delägare i ett högbelånat företag. Kassaflödet använder jag som ett sätt att bedöma kapitalbehoven och som en grov dubbelkoll på vinstens rimlighet. Kassaflödet är också en viktig ledtråd för att bedöma utdelningens hållbarhet.

Jag vill inte vara delägare i en bransch som är så benägen att gå boom-n-bust med krascher som återkommer med skrämmande regelbundenhet. Ledningen blir avgörande för att banken ska kunna överleva. Jag håller med Peter Lynch när han säger
"Go for a business that any idiot can run - because sooner or later, any idiot probably is going to run it."
Jag tycker det är svårt att bedöma risker i branschen. Har vi en svensk fastighetskris på gång som en del tunga namn hävdar? Det har jag ingen som helst aning om. Ett bolag som Hudson klarade amerikansk fastighetskraschen men skadades sedan rejält av låg räntenivå. 

Banker och försäkringsbolag joinar teknikbolagen ute i kylan utanför defensivens radar.

2 kommentarer:

 1. Tycker du gjorde ett vettigt val baserat på vettig logik. Själv jobbar jag i sektorn men påstår mig ändå förstå väldigt lite kring alla risker som ändå finns i alla banker och som på väldigt kort tid kan utplåna en stor del av aktieägarnas kapital. SHB är givetvis bäst i klass, men är inte immuna mot regleringar, dyrare upplåning, plötsliga kreditförluster, operationella risker, illikvida marknader, etc etc. Jag köper gärna banker under book value när det erbjuds under kriser, men vill inte äga dem ens nära full värdering med tanke på riskerna.

  Sedan finns väldigt mycket som talar för svenska banker och särskilt SHB. Det är ju en oligopolmarknad och man gör fina vinster och har bra ROE och direktavkastning, men riskerna är så pass svåra att få grepp om att jag tycker det krävs en rejäl rabatt i värderingen.

  SvaraRadera
 2. Tack för kommentaren! Warren Buffett:
  "Banking is a very good business unless you do dumb things. You get your money extraordinarily cheap and you don't have to do dumb things."

  De svenska storbankerna får miljarder gratis finansiering från lönekonton och kan profitera gott på befintlig kundbas genom dyra och mediokra fonder. Känns dock som att storbankernas oligopol är på väg att försvagas. Avanza och andra har nog tagit en hel del av börs- och fondhandeln. Sparkonton utanför storbankerna (med insättningsgaranti) verkar också bli allt populärare.

  SvaraRadera