tisdag 27 november 2012

svenska bolag med gynnsam ägarbild - Large Cap

En fördel med svenska börsen jämfört med amerikanska är att ägandet i många fall är mer koncentrerat. En tydlig huvudägare kan i bästa fall innebära långsiktighet, stöd i kristider och (förutsatt att ägandet är tillräckligt viktigt för ägaren) kontroll/styrning av företagets ledning.
 
Kriterier
 • Direktavkastning > 2% 
 • Största ägaren     >  20%
 • Large Cap (blir uppföljning med Mid & Small Cap)
Jag får det till att 34 bolag uppfyller dessa kriterier. Detta kan vara bolag som är värda att studera närmare. Elva av dessa har majoritetsägare.

Jag gick loss med kritorna och färglade olika ägarsfärer. Vi ser att investmentbolag spelar en betydande roll. Familjeägande är också vanligt (flera av investmentbolagen ägs i sin tur av familjedynastier).
Klicka för förstoring
Datakälla är placera.nu (Avanzas hemsida)

11 kommentarer:

 1. Bra upplägg.
  Även jag anser att ärliga, etiska och kompetenta ägare är den viktigaste investeringsparametern....
  Saknar dock Lundbergs B på din lista eller ser jag fel...??
  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lundbergs föll på upploppet, de har något lägre direktavkastning än 2%.

   Radera
 2. En sak att fundera på är om det är lika bra om en ägare är stor p.g.a ägande av röststarka aktier eller p.g.a. mycket kapital. Jag tror själv det senare är bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. så är det nog, lundaluppen för ett sådant resonemang att desto större betydelse innehavet har för majoritetsägarens egen ekonomi desto bättre.

   Radera
 3. Meget interessant opstilling - den vil jeg gemme. Mvh Ole

  SvaraRadera
  Svar
  1. det er greit:) Göy med norska besökare, jag flyttade till Norge i januari men min norska lämnar fortfarande en del att önska..

   Radera
 4. Jag trodde inte att Investor ägde några aktier alls i SKF. Har jag missat något?

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är korrekt, ägandet i SKF är via Wallenbergs stiftelser. Jag tänkte att det är samma skrot och korn och slog ihop Investor och Wallenbergs stiftelser i tabellen ovan.

   Radera
 5. Wallenbergarna är SKF via FAM.

  SvaraRadera
 6. Jag anser inte att Investor/Wallenbergarna är en gynnsam ägarbild eftersom nuvarande Wallenbergare lever på sitt namn snarare än avkastningen. Eftersom majoriteten av Wallenbergsaktierna är knutna till stiftelser så innebär det att de har avesvärd makt men ingen legitim rätt till utdelningen.

  Vilket har resulterat i galoperande VD löner och kreativa företagskonstruktioner. Stockman skrev ett mycket bra inlägg på hur till exempel EQT har byggts upp för att maximera avkastningen till företagsledningen. http://cristofferstockman.blogspot.se/2011/10/och-det-bidde-en-tummetott-till.html

  SvaraRadera
 7. ja kanske var lite stark rubrik.. jag er inte så lockad av ægare som Konsumentføreningen Stockholm, Ica-handlarnas førbund, svenska staten och stiftelser.

  SvaraRadera