onsdag 5 december 2012

portföljupdate dec-12

Portföljen som helhet har en ganska låg värdering som inte prisar in särskilt mycket tillväxt. En tumregel är att avkastning för företag med nolltillväxt kan uppskattas till 1/PE . Resonemanget kan vara att om företagen började dela ut alla pengar som inte behövs för att bibehålla nuvarande verksamhet skulle direktavkastningen bli 1/PE. För min portfölj är 1/PE mellan 8 och 9%. Men i verkligheten går det ju inte alltid att lita på redovisade vinster. Ett sätt att bli säkrare kan vara att välja företag med starka fria kassaflöden.

Hursomhelst behåller företagen i min portfölj över 40% av detta "överskott" för tillväxtinvesteringar, amortering av skulder, aktieåterköp och/eller förvärv. Historiskt har flera av företagen varit duktiga på att förvandla bibehållna vinster till tillväxt. Genomsnittligt viktat ROA (baserat på resultat efter skatt , tillgångar exklusive goodwill) är sedan 2001 16%. Med lite belåning motsvarar detta ROE på åtminstone 20%.

köpkandidater för december
I Norge är det halv skatt i december.. följaktligen lite extra penningar att placera. Med tanke på branschspridning har jag tänkt investera utanför telekom. Ekornes, H&M och/eller Svedbergs är mina toppkandidater till dagens priser. På tal om Svedbergs har bloggaren Värdebyrån skrivit en bra analys.

Jag ser även att 4020 lanserat nya börsdata. Jag var en av beta-testarna och hemsidan är enligt min mening mycket användbar.

8 kommentarer:

 1. Den är onekligen defensiv och med en imponerande utdelning. Jag är småsugen på att följa dig in i telekombranschen men måste sätta mig ner och titta på det mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. trevligt ni tittade förbi. Väldig skillnad på värderingarna inom telekom; amerikanska och nordiska telekombolag värderas flera gånger högre än dito på kontinenten. Vivendi är lite telekom-light med mycket verksamhet inom media.

   Radera
 2. Du är självklart medveten om det, men alla läsare kanske inte är det; France Telecom har ställt in utdelningen tills vidare..

  SvaraRadera
  Svar
  1. det har jag inte hört.. ni tänker inte på Telefonica?

   Radera
  2. Hej, det var inte så illa som jag hade för mig. FT "cut its dividend for 2012 to €0.80 a share—after previously saying it would hold it steady with last year at €1.40 a share—and said it would keep it at that level next year." Och på http://www.orange.com/en/finance/stock-and-capital/dividend står det att läsa "The Group will pay a minimum of 0.80 cents per share for 2012 and 2013."

   Radera
  3. jajamen det stämmer, direktavkastningen ovan är baserad på 0.8€

   Radera
 3. Hur mycket det med skatt på utdelningar på norska bolag för oss i Sverige? Vet du om det är samma skattesats för alla sorters bolag (i USA är det olika beroende på om det är ett vanligt bolag eller en MLP tex)?

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. hej Magnus,
   det blir samma skattesats som för svenska bolag dvs 30% (norsk skattesats 28% plus netto mot svensk skattesats 2%). Tror inte det finns några skattemässiga undantag a la MLP i Norge.

   Radera