måndag 31 oktober 2011

månadens inköp: Philip Morris + räntor

Den här månaden blev det aktier i Philip Morris. Eftersom börsen har gått upp på sistone så fyllde jag även på med en del räntor (riktlinje 10% räntor).

Lågpriskopior?
Jag har också varit lite sugen på PG och UL (som har något högre värderingar än PM). PG och UL verkar ha rätt stora problem i västvärlden med lågpriskopior. Butikskedjor som ICA tar fram allt bredare egna sortiment. Många stressade konsumenter uppskattar nog att "slippa välja" mellan olika märken. Jag köper själv mycket av Hemköps och ICAs egna varor just för att det är enkelt, man får en viss kvalitetsgaranti samtidigt som det är prisvärt.

Jag har väldigt svårt att se en liknande utveckling när det gäller cigaretter. För det första är skattesystemet i många länder utformat på sånt vis att lågpriskonkurrens omöjliggörs. För det andra har jag mycket svårt att se att exempelvis ICA skulle ge sig på att marknadsföra egna cigaretter (skadar varumärke, risk för bojkott osv). Jag tror att det överhuvudtaget är svårt att hitta finansiärer för att kunna etablera ett nytt cigarettbolag. Svårt att få in den där spännande och fantasieggande aspekten som noteringsprospekt ofta lyfter fram. Inte direkt "The next big thing".
   
Kassako
Philip Morris är en kassako med mycket stark lönsamhet och låga kapitalbehov. Det kan illustreras av att försäljningen växt 6% årligen sedan 2005 trots att bara 12% av det löpande kassaflödet har återinvesterats.

Om PM fortsätter samma investeringstakt kan man uthålligt ge en utdelning på åtminstone 4,9usd (hypotetisk direktavkastning  på 6,8%). I verkligheten har PM valt att mixa utdelning med aktieåterköp (ca 60% av fritt kassaflöde brukar gå till utdelning).

Lönsamheten i branschen hålls uppe tack vare:
* Prisgolv stoppar lågpriskopior
Skattesystemet är i många länder volymbaserat vilket i realiteten sätter ett prisgolv
*Marknadsföringsförbud stoppar nya aktörer 

Tobaksreklam via t.ex. TV och tidningar är förbjudet i många länder. Då blir det svårt att lansera ett nytt varumärke.
* Branschens gråhet och dess hälsofarliga produkter skrämmer bort finansiärer
Som jag tidigare nämnde är det nog svårt att hitta riskkapital för nyetablering.
* Statisk efterfrågan
I USA har decennier av minskande volymer kompenserats mer än väl av prishöjningar. Morningstar skriver:
"Manufacturers are able to pass through price increases at a rate of between 2.5 times and 3.0 times the rate of volume declines, and that relationship has held firm even through the perfect storm of the large excise tax increase, the recession, and the spread of smoking bans in 2009. "
Prishöjningar är trevligt då det innebär ökad försäljning utan att man behöver satsa i nya maskiner eller andra kostnader kopplade till ökad volym.

Det finns stora farhågor kopplat till regleringar och ökad hälsomedvetenhet. Men det är inte direkt som att tobaksbranschen varit förskonad från dessa faktorer tidigare. Tobaksbolagen har kunnat öka vinsterna under decennier trots att cigaretters hälsoskadliga effekter har blivit allmänt kända, trots att höga tobaksskatter har införts och trots införandet av varningsetiketter.

6 kommentarer:

  1. Hur ställer du dig till etiken i att äga bolag som säljer o tjänar pengar på cancerpinnar? :P

    SvaraRadera
  2. hehe kanske inte helt igenom etiskt. Men hälsofarorna är allmänt kända och det är ingen som tvingar folk att röka. Moraliskt har jag större problem med kolkraft eller industriell djurhållning.

    SvaraRadera
  3. Jag kan hålla med om att om man utvidgar etik-begreppet något så hittar man ganska många bolag som man inte borde investera i.. Får man fråga hur du placerar räntedelen?

    SvaraRadera
  4. jo så är det. I min portfölj hittar man t.ex. miljöskadliga oljebolag och Telia som gör affärer med Vitryssland.

    Här är min portfölj:
    http://www.defensiven.com/p/test.html
    Jag kör sparkonto med statlig insättningsgaranti. 3,15% sist jag kollade. Korta räntefonder funkar. Långa räntor aktar jag mig för i nuläget.

    SvaraRadera
  5. AMF räntefond kort och Spiltan räntefond är mina räntefondsfavoriter i nuläget

    SvaraRadera
  6. Jag kör Spiltan Räntefond endast, men skulle jag välja en till faller nog valet just på AMF kort. Ja, långa räntefonder lever på lånad tid känns det som.. Å andra sidan har "experter" varnat för dem i minst ett år nu utan att raset kommit - men jag som icke-expert tror snart att experterna faktiskt får rätt.

    SvaraRadera