måndag 1 augusti 2011

Spridda utdelningar ger spridda inköp

Vaknade vid tre idag (väckarklockan står på 06.30!) och dessa "gratistimmar" har jag givetvis spenderat på bloggande!

Om man fortfarande nettosparar och återinvesterar utdelningen är spridda utdelningar fördelaktigt eftersom det sprider inköpen tidsmässigt. Prislappen var t.ex. rejält mycket lägre hösten 2008 än ett halvår innan. Om man bara "skördar" från portföljen (t.ex. pension på basis av utdelningar) är det också en fördel att få betalningar spridda över året.
För att sprida utbetalningarna kan det vara klokt att ha med några ickenordiska aktier i portföljen. Utdelningar från svenska aktier är nämligen väldigt koncentrerade till våren. Svenska företag betalar i regel hela sin utdelning vid ett tillfälle. I USA är det vanligast med kvartalsutdelningar, dvs fyra gånger per år. En del europeiska företag följer istället en tradition av halvårsvisa betalningar.

Jag har tagit en närmare titt på portföljens utdelningsfrekvens. Till min hjälp har jag haft utdelningskalendern på dollarkursen.com samt Morningstar. Utdelningsfrekvensen är ingen viktig faktor för mig men nu ser jag att utdelningar faktiskt flyter in varje månad:

Med fyra undantag sker utdelningarna kvartsalsvis. De två svenska företagen är typiska då de betalar hela sin utdelning på vårkvisten. Novartis följer det svenska exemplet medan Total har halvårsvisa utdelningar. Diagrammet nedan visar hur fördelningen blir utifrån rådande direktavkastningar. 65% av utdelningarna kommer under årets första halva.

12 kommentarer:

 1. Svarade på ditt inlægg hos Lundaluppen, men det kanske kænns mer passande att ta det hær så jag kopierar in vad jag skrev :

  Hallå Defensiven.
  Intressant! Såvitt jag kan se så har dom æven tjænat 15dkk førsta halvan av 2011. Har inte hunnit se mig om så vældigt noga, men det enda jag kan se såhær långt ær att raset i aktien "bara" beror på nedjusterade føvæntningar på årets tillvæxt och något sæmre(æn tidigare vældigt høga) marginaler. Fortsætt gærna posta om du finner någon mer rimlig anledning!
  MVH Richard

  Edit : gick lite snabbt nær jag skummade igenom rapporten och det ser nu mer ut som 1H 2011 eps ær 9dkk.

  SvaraRadera
 2. Hallå Richard. Jag kan ju citera mig själv också:)
  "Hoppas ni har tålamod med en väldigt random fråga: Danska smyckesgiganten Pandoras aktie är ner 90% sedan årsskiftet trots att försäljning och vinst ökat. Enligt bolagets redovisning var EPS 15dkk 2010. Senaste kurs var 51dkk. Detta skulle ge ett PE under 4. Kan ju inte stämma? Känns som att jag missat något väsentligt... Det verkar inte ha skett någon split (brukar vara vanliga boven i dramat)."

  Jag måste ha missat någonting, PE4 är för bra för att vara sant

  SvaraRadera
 3. VD'n avgick ganska pløtsligt i samband med nedjusteringen av deras tillvæxtprognos, ser ingen vidare info om det. Kænns lite drastiskt bara av den anledningen? Tycker det ser mer och mer ut som att aktien faktiskt har blivit nedværderad till en tredjedel av værdet øver en dag bara pga vældigt stagnerande vinst.. men aktien var ju bara prisad till 10 gånger 2010's vinst innan, kænns mycket mærkligt. Kan vara så att efter vad som verkade som en riktig framgångssaga i samband med, och efter, noteringen så har det kommit sæmre æn væntade rapporter ett par gånger på rad och folk har trøttnat? Funderar på att ta en chanspost, dom har ju tom. en policy att førsøka dela ut 35% av nettot, vilket gav 5dkk nu senast och skulle væl mycket rimligen kunna ge det igen næsta år om inte lite mer, alltså ca 10%.

  SvaraRadera
 4. e24 skriver: "Ruttna smycken hotar börsen. [...] hela Pandora är vad som på ren danska heter møg. Affärsidén att sälja dyra berlocker till armband är en uppenbar fluga. När armbandet väl är fullt tröttnar kunderna, och Pandora har fullständigt misslyckats med att ta fram andra produkter som lockat köparna. [...] Den högst ansvarige på bolaget säger nu att Pandoras försäljning, marknadsföring och operationella verkställande varit dåligt. Bolaget har jagat bort sina kunder med för höga priser, och konkurrenterna klassas som mycket smartare med sin marknadsföring."

  Kvaliteten kanske inte är strålande.. Men vad tusan PE 4 och direktavkastning på 10% för ett företag med god lönsamhet och prognostiserad oförändrad försäljning?

  SvaraRadera
 5. * bolagets egna prognos på oförändrad försäljning jämfört med 2010 innebär ju faktiskt att försäljningen kommer minska rejält q3 och q4 (ca 20%).

  SvaraRadera
 6. Kænns ændå konstigt nær man tittar på rapporterna, førsæljningen økar trots allt, speciellt i lokala valutor. Stora Prisøkningar har ju tydligen gått att genomføra, vilket inte ær sjælvklart i många andra føretag. Tror inte många av deras kunder bryr sig mycket om hur deras prognoser och rapporter sett ut, så jag har svårt att se en vældigt drastisk førsæmring av førsæljning, eller någon permanent skada. Dom producerar væl nya saker. Jag tycker det ser vældigt lockande ut. Dessutom, æven om man knappast ska lite alltfør mkt på insiders, så har två olika insiders køpt før ca 1mill dkk var efter raset. Vet naturligtvis inget om personerna, men jag har svårt att tro att dom ær mångmiljardærer som ser det som vældigt små investeringar.
  Tack før citatet från e24, lite irriterande dock iom att det inte ær något jag har nån koll på och har svårt att bilda en åsikt om hur bra insikt personen som skrivit har.
  Annars kænns detta som en otrolig øverreaktion i aktiekursen.

  /Richard

  SvaraRadera
 7. Jag håller med.. ett PE på 4 prisar in väldigt stora vinstnedgångar. Det är lockande att bygga en spekulativ liten post. Fast mitt mål är att minska omplaceringarna i portföljen och då är det nog bäst med Buy and Hold.

  SvaraRadera
 8. Jag bygger på något liknande, vill inte ha føretag som jag tror jag kommer vilja sælja utan en uppenbar øverværdering. Innan ditt citat dær så tænkte jag næstan att Pandora borde fungera på lång sikt också, men inte lika sæker om dom nu sæljer "skræp" och skulle kunna gå helt out of style snabbt. Kænns ju næmligen som att ædelmetaller kommer korrigeras relativt kraftigt så småning om, speciellt som man hør om så otroligt mkt nya gruvprojekt bara hær i skandinavien med inriktning på sådana. Så den faktorn tror jag inte att smykestillverkare behøver lida alltfør mkt av på sikt.
  Men det ær lockande, kænns troligt att det går att gøra 50-70% om bara Q3 skulle visa sig hålla en hygglig standard jæmført med 2010.
  Men nu har det ju kommit en massa hærligt tråkiga føretag på lægre værderingar æn jag sett dom på tidigare också. Kænner mig smått tvingad att skjuta in lite mer nu nær det faller, funderar på SHB, DNB NOR, Gjensidige & Tryg från finanssektorn. (vet att du ogillar sektorn personligen) Men jag tror inte att den havererar æn på længe, och jag har endast en mindre post inom finans. HM ær redan mitt størsta innehav, men visst ser det lockande ut. Orkla, SCA, Skanska. Det ær stora stabila pjæser som nedværderas ganska hårt nu. Har inte ens tagit en titt på intressanta EU/US-aktier idag, men antar att det finns en hel del dær med iom att jag ser att æven dær ær index ner.
  Vad ska man vælja tro? Spænnande att det hænder något iaf :]

  /Richard

  SvaraRadera
 9. hehe ja det känns som att det regnar köptillfällen i dessa dagar:) Hade nog varit mer ivrig på Pandora om inte så många andra kvalitetsbolag gått på rea.

  Två heta potatisar:
  * Oljebolaget Total, direktavkastning 6,4% och PE3 8.
  * Läkemedelsgiganten Novartis, direktavkastning 4,9% och PE3 på 12. Små patentproblem och läkemedelsportfölj som förnyats de senaste åren.

  SvaraRadera
 10. Har redan en post i Total, funderat på att øka en stund nu. Men vet inte om jag borde førsøka diversifiera lite eftersom jag inte har ngt annat inom den sektorn. En minipost i BW Offshore, men den ræknar jag inte riktigt. Ser før øvrigt också spænnande ut. NVS ser bra ut, men kænns inte som det roligaste i dagen situation iom att jag funderat på den på lægre nivåer. Vet inte om det ær någon bra mental funktion att sitta på, men jag har vældigt svårt att øka øver min tidigare GAV eller om jag struntat i att køpa tidigare på en viss nivå.
  En av mina favoriter på sista tiden før ett riktigt långsiktigt och tråkigt innehav ær Pepsi, men såg nu att dom ær på væg upp tyværr.
  Procter & gamble slår antagligen inte fel, men det kænns næstan som att sætta pengarna på ett bættre sparkonto. Men det kanske ær dumt att låta riskviljan krypa fram alltmer bara før att kurserna sjunker, så ska titta på alla tråkaktier jag har på min watchlist.
  Man blir ju dock lite stressad av nedgångarna, hoppas slippa sitta i flera månader utan att hitta ngt som kænns verkligen køpvært om det vænder upp snart igen.

  /richard

  SvaraRadera
 11. Förstår mig inte på Pandoras q2. sida 3, vinst per aktie, måste vara felaktigt.

  SvaraRadera
 12. Ja, har sett också att siffrorna dær ær mærkliga och kan inte heller få helt klart hur det ligger till. Antar att det har ngt att gøra med antal aktier innan noteringen att gøra, før helåret 2010 ser det ju rimligare ut, och noteringen skedde i oktober såvitt jag har førstått. Funderar næstan på att ta en svæng førbi någon smyckesbutik på vægen hem før att se vad dom sæljer, enligt min flickvæn så finns Pandoras smycken i dom flesta kedjorna som sysslar med sånt.
  /Richard

  SvaraRadera