onsdag 10 augusti 2011

Mr Market är ovanligt generös

Det är i fallande börser som de bästa kapen kan göras. Jag känner mig lugn och rätt nöjd med att det blivit en större sättning på börsen. Jag har väntat på en sättning och legat 30% i lågavkastande räntor i ett år eller liknande. Under våren och sommarens fall har jag minskat andelen stegvis för att i dagsläget ha 90% aktier. Jag anser att det för närvarande är ett gott köpläge i många av de aktier jag har koll på (börsen som helhet har jag svårare att bedöma).

Tabellen nedan jämför dagens värdering med vad Mr Market vanligen brukar vara beredd att sälja aktien för. 
Källa för de utländska bolagen är Morningstar.com (tre klick så får man fram ovanstående PB och PS i excel genom deras portföljfunktion) medan siffrorna för H&M och Telia har tagits fram med möda och svett från tre källor (di, placera.nu och börsdata).

P/S = Pris/Försäljning
P/B = Pris/Eget Kapital
Då vinsten är volatil mellan åren (och ibland missvisande) har jag valt mer robusta mått baserade på försäljning respektive eget kapital. Det finns en del fallgropar i PB, främst goodwill. Men det är bra som komplement, främst till oljebolagen som har svajig försäljning. Vi ser att samtliga aktier (baserat på både PB och PS) handlas lägre än snittet 2005-2010. (Jag kan nämna att jag inte vill öka i Coca-Cola för tillfället då värderingen har liten säkerhetsmarginal i mina ögon. Lägre PS kan vara motiverat för KO då förvärvet av CCE antagligen sänker marginalen)
Baserat på försäljningen är rabatten störst för oljebolaget Total och elbolaget Exelon som båda handlas ca 40% lägre än vad de "brukar". J&J och Unilever handlas 10% lägre än det historiska snittet medan övriga bolag erbjuds till ett pris omkring 20% under det "normala".

En lägre värdering än tidigare kan nog motiveras för Exelon då kärnkraftsrenässansen har gått in i väggen (tillfälligt?). Men jag anser att övriga bolag har liknade konkurrensposition och långsiktiga framtidsutsikter som för några år sedan. Nuvarande problem i H&M och J&J ser jag som tillfälliga och de motiverar därför inte någon större nedvärdering.

P/S är för H&M och Telia nästan lika lågt som under bottenkursen under finanskrisen, bara 4 respektive 6% premium (kurserna är högre men försäljningen har också ökat).

Sammanfattningsvis är värderingarna helt klart lägre än vanligt. Börsen kan säkert falla ytterligare men Mr Market är sällan så här generös. Är man en spelare chansar man på ytterligare nedgång, men jag tycker att det är ett gott köptillfälle (eventuellt sprida inköpen nu och framöver).

Tre gubbar med koll är också på shoppinghumör:
Stefan Persson@H&M (miljardköpt H&M under våren)
Fredrik Lundberg@Lundbergs (tankat mycket Skanska, senast i augusti)
Warren Buffet@ Berkshire ("ju mer marknaderna faller - desto mer köper jag")

edit: på läsares önskan kommer här ungefärliga kurser för tabellen (en dags eftersläpning): 
Coca-Cola    64 usd
Exelon          40 usd
Exxon           68 usd
H&M           193 kr
J&J               60 usd
Novartis         40 chf
P&G             59 usd
Telia              42 kr
Total              32 euro
Unilever        22 euro

12 kommentarer:

 1. Fan vad svårt läge det är ändå. Lyssnar man på dig och andra värdeinvesterare ska man köpa nu. Lyssnar man på Cornucopia ska man sälja av det man har :)

  SvaraRadera
 2. Ja se den där konjunkturen har jag ingen aning var den är på väg. Warren Buffett brukar säga att han ignorerar Makro och fokuserar på företagets verksamhet. Jag tror att det ska väldigt mycket till för att inköp av t.ex. H&M och J&J till dagens värderingar blir misslyckat på 5 års sikt. Med undantag av oljebolagen syns finanskrisen knappt i innehavens redovisning.

  För att försvåra beslutet: börsen kan alltid falla ytterligare, orosmoln saknas inte (men när dessa skingras är börsen upp 50%).

  SvaraRadera
 3. Slängde in två gubbar med koll också

  SvaraRadera
 4. Anledningen till att Phlip Morris saknas i tabellen är förresten att aktien noterades så sent som 2008

  SvaraRadera
 5. Jag har förresten uppdaterat bolagsanalyserna så smått. Det är värderingsnyckeltalen samt "senaste kvartalet" som nu är mer färska.

  SvaraRadera
 6. Som vanligt väldigt intressant läsning.

  Stort tack för ditt engagemang i bloggen. Det ger mycket för oss som inte har din kunskap.

  SvaraRadera
 7. Jag har en liknande syn på det hela som du defensiven.

  @Anonym - Jag tror inte du ska lyssna på varken eller. Gör upp en plan som passar dig och din situation bäst. Sen följer du den. Oavsett vad din plan blir så lär du hitta någon eller några med liknande tankar samt även de med helt motsatta...

  SvaraRadera
 8. Salary of retired US Presidents .............$180,000 FOR LIFE
  Salary of House/Senate .......................$174,00​0 FOR LIFE
  Salary of Speaker of the House ............$223,500 FOR LIFE
  Salary of Majority/Minority Leaders ...... $193,400 FOR LIFE
  Average Salary of a teacher ................ $40,065
  Average Salary of Soldier DEPLOYED IN AFGHANISTAN $38,000

  SvaraRadera
 9. Ursäkta men vad står PB respektive PS för?

  SvaraRadera
 10. @Joel, P/B= Pris/eget kapital P/S= Pris/Försäljnig Ska slänga in en liten definition i inlägget också!

  SvaraRadera
 11. Skulle vara roligt att veta på vilka aktiekurser detta är beräknat ifall man går tillbaka till inlägget senare.

  Tack för en bra blogg!

  Mvh

  SvaraRadera
 12. jajamän det ska väl kunna ordnas!

  SvaraRadera