tisdag 23 augusti 2011

"Riskfria" räntor är inte så säkra i nuläget (del 1)

Räntor utgivna av amerikanska staten är världens viktigaste "riskfria" tillgång. Jag läste någon undersökning där den årliga avkastningen på amerikanska statspapper sedan 20-talet varit 3,7% medan amerikanska inflationen snittat 3,0%. Historiskt har räntepapperna alltså bevarat köpkraft (och dessutom avkastat 0,7% realt). Jag är tveksam till att räntesparande av idag klarar av detta på tio års sikt. Då är det tur att alternativet aktier inte värderats så lågt relativt räntor på mer än 30 år.

I grafen nedan listas räntan på amerikanska statspapper med olika löptider. Vi ser att räntan är obefintlig på korta räntepapper. Desto längre vi är beredda att låna ut våra slantar till Uncle Sam desto större ränta får vi. Om lånet löper till 2021 kan vi räkna hem 2,1%. Inflationen har sedan 2000 snittat på 2,5% i USA (källa). Den reala avkastningen kan därför mycket väl bli negativ på tio års sikt.

En viktig aspekt är att de flesta av oss investerar i räntor genom fonder. Fonden är en portfölj av räntor med alla möjliga olika kvarstående löptider (som kontinuerligt byts ut vid förfall). Till skillnad från individuella räntepapper kan vi inte sitta stilla och vänta på att löptiden ska löpa ut. När räntorna stiger (som de väl måste göra förr eller senare?) går värdet på befintliga räntepapper ned. Anledningen är logisk nog: befintliga räntepapper blir mindre attraktiva när det dyker upp nya räntepapper med högre räntor.
Källa är Morningstar

Ser läget bättre ut på aktiefronten?
Ett sätt att jämföra aktier med räntor är att relatera långa räntan till E/P. I grafen nedan ser vi att aktier som tillgångsklass inte varit så attraktiva ,relativt räntor, på årtionden. E/P var regelmässigt större än räntan år 1900-1965. Sedan dess har den bara studsat över år 1973-83 (förklaringen kan vara de tvenne oljekriserna),  samt 2008 och framåt. 
Datakälla är Schillers PE10

Om sparandet är på några decennier sikt tycker jag det finns goda argument för att aktieandelen ska överstiga ränteandelen. 

Andra och tillika sista delen i serien återfinns här.

1 kommentar:

  1. Den stora frågan är egentligen om du tror på 20 år med nollräntor eller en normalisering av räntenivåerna som följs av en repris av 80-talet.

    Det sista alternativet känns mer sannolikt och detta indikerar att man bör i nuläget sitta i penningmarknadsfonder, när aktier faller mer växla över till aktier och när räntorna börjar stiga, gå in i räntefonder när räntorna nått toppen. 10-16% om 5-10 år.

    SvaraRadera