fredag 12 augusti 2011

En långsiktig aktiestrategi har aldrig varit viktigare (gästskribent)

Här kommer ett gästinlägg från bloggarkollegan Fredrik. Trevligt inslag och kanske lite välkommen omväxling för er läsare:)

---------
Fredrik heter jag och är en aktieintresserad student som till hösten börjar mitt femte och sista år på civilingenjörsprogrammet. När jag inte gör gästposter som denna hittar ni mig på min blogg legendarisk.nu där jag skriver om ekonomi, aktier, hur det är att driva eget företag och mycket mer. Idag tänkte jag prata om vikten av att ha en långsiktig aktiestrategi med tanke på den senaste tidens börskaos som utspelat sig.

Ta fram en plan som håller
Det har nog inte undgått någon att svängningarna på aktiemarknaden har varit historiskt stora den senaste tiden. På en och samma dag har de breda indexen gått från - 3-4 % för att sedan sluta på + 4-5 % under en och samma dag. Det är en galen handel som till stor de styrs av automatiserade datorer och för oss dödliga är det svårt att hänga med. Därför är det viktigt att du har en plan för ditt långsiktiga sparande. Planen kan bestå av lite olika punkter och här nämner jag några som jag valt att fokusera på i min långsiktiga plan.
 • Vilka bolag vill jag äga en längre tid
  För mig är det bolag med stabila utdelningar år efter år. Lite mindre tillväxtbolag är alltid intressant att krydda portföljen med, men under slagiga tider som dessa brukar dessa ta extra mycket stryk. Ta fram en lista på bolag som du tror på under 4-10 års sikt.
 • Bestäm ingångskurser
  Att försöka pricka botten är en omöjlighet man inte ens behöver försöka med. Det gäller istället att dela upp sina inköp så att sannolikheten ökar att man köper nära botten. Dela upp ditt kapital och förslagsvis 4-5 delar och bestäm sedan när du kan tänka dig att handla respektive aktie. När du sedan kommer till dessa nivåer så köper du för en av delarna. Fortsätt sedan att fylla på när kurserna sjunker eller efter ett par veckor om kurserna står kvar och stampar. 
 • Dagskurser ointressanta
  Det enda som är intressant med kursen på olika aktier är när de når de nivåer du hade tänkt köpa på. 

Håll dig sedan till planen
Nu när du i lugn och ro tagit fram en långsiktig plan kommer din stora utmaning. Att faktiskt hålla sig till den. För är man aktiv på börsen är det lätt att luras med åt olika håll där det den ena dagen känns som jorden är på väg att gå under medan dagen efter känns som börsrally av aldrig tidigare skådning. Det är din plan som gäller och låt inte börshumöret påverka den. 

Allt för mig
Hoppas du fick ut något av mitt gästinlägg. Det gäller att ha is i magen under tider som dessa. Om det finns tid över får ni gärna kika in mina andra projekt som jag även skriver om på min egna blogg. Bland annat har jag en sida om biobränsle och även en om Plåttak. Lycka till ute på börsen!

4 kommentarer:

 1. Hej.. Vad tror du om det norska bolaget Gjensidige?

  SvaraRadera
 2. Förslag på några bra, stabila bolag med hög direktavkastning?

  SvaraRadera
 3. @Högre inkomst: Spana in fliken "defensivens portfölj" ovan:)

  @Anonym: Hej svejs. Har inte så bra koll där. Vill numera inte äga aktier i banker eller försäkringsbolag. Men har sett att Sololja gillar Gjensidige:
  "Gjensidige har seglat upp som mitt största innehav och kommer ligga kvar som basen i portföljen i många år. Bolaget har alla egenskaper som jag vill ha. En stark marknadsposition och starkt varumärke främst i Norge, Enormt starka finanser med en överkapitaliserng på ca 7 miljarder NOK motsvarar ca 20 % av börsvärdet, en produkt som alltid kommer att behövas, de verkar i stabila områden. Deras satsning på bank och är också intressant och här finns potential som inte marknaden ännu har upptäckt. De ska enligt ledningen ha en stabil utdelningsutveckling vilket borde rendera i en höjning nästa år även om utdelningen idag redan är saftig. Bolaget ser rusktigt starkt ut."

  http://sololja.blogspot.com/2011/04/gastspelar-lite-pa-bloggen-nya-affarer.html

  SvaraRadera
 4. Hej,
  Bra och välskrivet gästinlägg!
  Blogghälsningar
  Classier Corn

  SvaraRadera