lördag 31 oktober 2015

Inköp Okt-15 (II)

Under oktober har jag bytt ut en del av aktierna i Philip Morris mot Walmart. 

Walmart (59$)
Sedan årsskiftet är Walmarts börsvärde ner över 30%. Baserat på P/B värderar Mr Market företaget till 30% rabatt mot tioårssnittet. Främsta orsaken till Mr Markets pessimism är antagligen att företaget prognostiserar 6% lägre vinst per aktie innevarande år och ytterligare 6-12% nästa år (därefter förväntas vinsttillväxten återkomma). Försäljning förväntas under perioden öka 3-4% årligen. Orsaken till vinstnedgången ska vara höjda löner och onlinesatsning.
Källa Morningstar

Det finns även farhågor om att utvecklingen i UK ska upprepas i USA då ALDI och LIDL har amerikanska expansionsplaner. Men Mr Market verkar glömma att det typiska mönstret är att det är svårt för livsmedelskedjor att etablera sig på nya marknader. Exempel:
* Tesco i Japan, Kina och USA.
* Walmart i Sydkorea och Tyskland.
* Netto i Sverige
* Lidl i Norge och Sverige
* ICA i Norge och Baltikum 

Värderingen tar även höjd för ökad konkurrens; WMT är ett företag med stora uthålliga konkurrensfördelar till normaliserat PE kring 10. Med P/B 1,7 (fastigheter bokförda till ursprunglig investering) är nersidan begränsad, värderingen prisar inte in någon hög lönsamhet. Mitt estimerade värde är 77$ vilket motsvarar 15 gånger normaliserad och skuldjusterad vinst. Aktiekursen är ca 30% lägre.  Se uppdaterad analys för detaljer. Jag inleder med en position motsvarande 9% av portföljen.


Philip Morris (89$)
Positionen i PM trimmas från 30 till 20% av portföljen. PM handlas kring mitt estimerade värde (17 gånger normaliserad skuldjusterad vinst) och jag ser ingen säkerhetsmarginal. Normalt undviker jag  sälja en aktie förrän den är övervärderad men jag gör undantag om jag hittar alternativ som är 30% bättre än säljkandidaten.

När jag byggde den stora positionen i PM för ett par år sedan hittade jag få likvärdiga alternativ men idag finner jag flera goda alternativ; sju bolag i portföljen värderas med minst 20% rabatt mot mitt estimerade värde.

Placeringen i PM har varit medioker med årlig avkastning kring 4-5% (exklusive valutavinst från försvagad krona). Jag anser att investeringen i PM är en god illustration på att det är skillnad på att ha rätt och få rätt. Bra beslut kan ge dåliga utfall och tvärtom. Mina investeringsantaganden har hållit rätt bra, det som hållit avkastningen tillbaka är främst extrema valutarörelser.

Om det kommer ett liknande läge i framtiden där jag endast hittar en eller ett par köpvärda aktier planerar jag öka ränteandelen snarare än att fokusera portföljen.

4 kommentarer:

 1. Hej!

  För det första vill jag tacka för en riktigt bra blogg, jag läser alla inlägg men har inte kommenterat tidigare. Jag har också tagit en position i WMT på ca 7% efter den senaste tidens fall. Personligen ser jag inte hur lågpriskedjor som ALDI och LIDL ska kunna tävla med Walmart inom pris med så mycket mindre volym i USA. Däremot tror jag att Amazon kan skapa en hel del problem långsiktigt för Walmart i den takten dom växer och hur lite dom verkar bry sig om sin vinstmarginal. Jag har själv inga andra kedjor i portföljen, även om jag tittat på Tesco tidigare. Ser du det inte som en risk att äga så många (Walmart, Tesco, Sainsbury) som alla långsiktigt kan drabbas av Amazons framfart? Visst finns det skydd på nedsidan i och med fastigheterna, men om vinstmarginalerna i branschen kommer tryckas nedåt de kommande 10 åren så kommer det bli en medioker investering.

  Intresserad av att höra din tankar om ämnet!

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   jag tror också det kommer ta lång tid innan ALDI/LIDL klarar nå lönsamhet i USA. Men pga familjeägande har de "capacity to suffer" och behöver inte tänka på lönsamhet på kort sikt.

   Bra fråga, jag tror att onlinehandel på sikt kan komma att minska behovet av livsmedelsbutiker. Överutbud begränsas av att livsmedelsbutiker relativt enkelt kan göras om till andra ändamål (jämför stålverk). Så länge WMT anpassar storlek efter efterfrågan tror jag bolaget klarar bibehålla hög ROE. Värderingen av de brittiska kedjorna tar i mina ögon höjd för låg lönsamhet.

   Radera
 2. Sett till din portfölj tycker jag det vara en mycket klok omfördelning. Jag äger själv aktier i båda bolagen och har suttit med under nedgången hos WMT som nu utgör 7% av min portfölj. Mitt GAV är strax under 74USD men tack vare (?) kronförsvagningen ligger jag endast 2% back. Jag tycker detta är en aningen besvärligt då det hindrar mig från att öka min position. Hade dollarkursen legat kvar på samma nivå som vid mitt första inköp hade jag inte tvekat en sekund. Hur resonerar du kring valutakurser? Något du tar hänsyn till?

  Vänliga hälsningar
  Alfred Sten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Alfred,
   jag tar inte hänsyn till valutakurser då jag finner det svårt att bedöma rimlig växelkurs.

   Radera