söndag 11 oktober 2015

amerikanska järnvägsaktier har kommit ner i pris (v2)

Jag har en bevakningslista med kvalitetsbolag där jag väntar på lägre värderingar. I denna lista ingår ett par amerikanska järnvägsbolag. Morningstar skriver:
"While barges, ships, aircraft, and trucks also haul freight, railroads are the low-cost option by far where no waterway connects the origin and destination, especially for freight with low value per unit weight. Moreover, railroads claim quadruple the fuel efficiency of trucking per ton-mile of freight [...] The network of track and assets Class I rails have in place is impossible to replicate."
De amerikanska järnvägsaktierna är ner ca 20% i år pga fallande transportvolymer av kol (kol svarade ifjol för 20% av järnvägarnas intäkter). Det låga oljepriset borde också missgynna järnvägar. Norfolk Southern och CSX värderas nu till ca 16 gånger skuldjusterad vinst vilket jag tycker börjar bli intressant. Köp blir aktuellt om kurserna faller ytterligare 20%, då börjar jag se betydande säkerhetsmarginal mot inneboende värde.

Klicka för förstoring,
Källa Morningstar.com

8 kommentarer:

 1. Intressant iakttagelse Defensiven. Har själv tittat på branschen på grund av de naturliga vallgravarna och fastnat för Union Pacific Corporation (UNP).
  Enligt mig är UNP starkast i klassen, då bolaget har högre marginaler, starkare kassaflöde och finanser än de flesta. UNP har också det mest omfattande järnvägsnätet för transport av gods i USA. Bolaget har också lyckats parera minskade kolvolymer bättre än exempelvis konkurrenten BNSF.

  Nackdelen är att UNP också värderas därefter..

  Analysen av UNP hittar du här: http://langsiktiginvestering.se/2015/05/analys-av-en-amerikansk-transportjatte.html

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. trevligt att du tittade förbi, imponerande marginalutveckling för Union Pacific!

   Radera
 2. v2: Uppdaterat tabellen genom att lägga in nyckeltalet EV/EBI (skuldjusterat P/E). Även lagt in ett diagram över ROE.

  SvaraRadera
 3. Inte intresserade av Canadian National (CN)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. bra fråga, CN borde nog också ligga på bevakningslistan.. tillsammans med KSU och CP. Då tror jag att jag täckt alla Klass I järnvägar. CSX och Norfolk verkar vara lägst värderade och är de alternativ som är mest aktuella för mig.

   Radera
 4. Hej,
  Hur tycker du PhilipMorris utvecklar sig som innehav? De har ju haft ett minskande löpande kassaflöde i flera år nu, verkar vara en trend som håller i sig. Owner Earnings ser ut att minska varje år.

  Fritt kassaflöde:
  2011 = 9712
  2012= 8435
  2013= 8873
  2014= 6882

  Ger ca 5,3% i owner earnings för 2014. Blir lägre för varje år. Tror du trenden vänder? Intressant att höra dina tankar.

  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   välgrundad fråga, precis som du skriver har PM haft flera år med obefintlig tillväxt. PM hävdar själva att motvinden i 2013 och 2014 primärt beror på valutakurser. Jag bedömmer att det ligger mycket sanning i detta, dollarn har förstärkts mot de flesta valutor vilket allt annat lika ger lägre resultat i rapporteringsvalutan USD.

   Jag har faktiskt börjat på ett inlägg i ämnet. Baserat på PM's försäljningsvolymer har dollarn i genomsnitt förstärkts ca 20% mellan 2012 och 2014. Effekten på resultatet är större (uppskattningsvis 30%) pga att PM's kostnader inte minskat i samma takt som försäljning (stabila valutor som CHF/EUR/USD svarar för över hälften av kostnaderna men <30% av försäljning).

   Jag bedömmer att underliggande verksamhet går helt OK. Det som primärt oroar mig är inte de senaste årens mediokra resultat (mätt i USD) utan trenden med plain packaging i EU. Effekten på PM begränsas dock av att över 70% av försäljningen kommer från utanför EU.

   Kursen står ungefär kring mitt GAV. Jag har sänkt mitt motiverade värde men investeringen håller tack vare att jag köpte med säkerhetsmarginal mot mitt då motiverade värde.

   Radera
  2. Tack för ditt svar! Bra skrivet Defensiven och kul med inlägg i ämnet, ser jag fram emot att läsa.

   Valutakurser hade jag inte tänkt på, då förstår jag varför kassaflödet blivit lägre. Har GAV på 83 och avkastningen är ca 20% pga valutskillnader så har inte ökat i aktien på länge. Lär ju ta ut varandra när sedan resultatet ökar igen (dollarn går ner).

   Mitt motiverade värde på PM ligger kring 95-110 USD, så ligger i lä med mina 83 USD. Svårt att hitta något bättre alternativ att investera i nu tycker jag. PM känns långsiktigt stabilt.

   Radera