lördag 4 augusti 2012

Analys av Svedbergs

senast uppdaterad 25e maj 2013.


Allmänt om bolag
Svedbergs har sedan 1962 tillverkat badrumsinredning. T.ex. badrumsskåp, badrumsspeglar, badkar och handfat.

Grundarfamiljen Svedberg äger 54% av rösterna. Sune Svedberg äger de flesta av dessa och han har suttit i styrelsen sedan 1962. Han börjar tyvärr bli till åren (80+) men kanske kan dottern Anna ta över styrrodret, hon har suttit i styrelsen sedan 1997 och är chef för Svedbergs brittiska verksamhet. Hon är enligt DN "intresserad av design i allmänhet och engagerar sig i företagets produktutveckling".
Svedbergs erbjuder kompletta badrum.
Produktinnovation: nyskapande design, fack i badrumsskåp, toalettlock som smyger ned

Operationella segment
Badrumsmöbler respektive VVS står för halva försäljningen vardera. 60% av försäljningen går till konsument (gör-det-själv marknaden via byggmarknader är viktig) medan 40% går till företag.

Geografisk spridning
Andel av försäljning 2011: 
Sverige                75%
Övriga Norden    23%
Övriga marknader 2%
Svedbergs uppger att försäljningsfokus även i framtiden kommer vara norden.


Historik
Väldigt volatil vinst och utdelningshistorik. Inga katastrofala år. Svag tillväxt.
Liknande utveckling för kassaflödet med svag tillväxt och darrig utveckling men hög lägstanivå.


Tillväxt (bedömning utifrån historik)
Svårt att bedöma tillväxt då intjäningen är så ojämn. Sedan 1999 har försäljningstillväxten snittat 2%. vinsten är på ungefär samma nivå som vid decenniets början.


Värdering (baserat på priset 22kr)
Direktavkastning:                2.3%
Utdelningsandel (5y E):       20%
Utdelningsandel (5y FCF):  24%
PE (5y):                  9
PFCF (5y):            11

Finansiell ställning
Soliditet ex goodwill:                        55%
Räntetäckningsgrad (fem års snitt):  270
Ganska starka finanser.

Lönsamhet
Fem års ROA (net income ex goodwill) 17% vilket är starkt. Det senaste decenniet har Svedbergs återinvesterat 27% av det löpande kassaflödet vilket är lågt.

Bedömning
Jag tycker Svedbergs ser trevligt ut. Familjeägande och låg skuldsättning är två lovande egenskaper (som det kanske är lite brist på i min portfölj). Värderingen är inte ansträngd, kräver knappt någon tillväxt. Verkar som att de karvat ut en egen nisch mot mer lyxiga badrumsprodukter. Jag gillar att företaget fokuserar på det dom är bäst på och inte diversifierar. Jag tror att Svedbergs problem under 2012 (försäljningstapp och mer än halverad vinst) är tillfälliga. En faktor som talar för detta är att fastighetsbyggandet varit lågt under året.

Jag är dock inte övertygad om Svedbergs konkurrensfördelar. Sitter därför med en begränsad position i Svedbergs.

------------
defensiven: Inköp Svedbergs
defensiven: det går dåligt även för Svedbergs konkurrenter 
defensiven: inköp maj-13
Värdebyrån: Analys av Svedbergs 

21 kommentarer:

  1. Hur sållar du fram vilka företag du vill analysera här på bloggen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ofta utgår jag från stock screeners (se www.defensiven.com/p/defensivens-verktygslada.html) med kriterier såsom
      * direktavkastning > 3%
      * ej finans, ej teknik, ej industri
      Sedan gör jag allt noggrannare bedömningar varefter fler och fler av aktierna faller bort. De som ser mest lovande ut brukar jag analysera här på bloggen.

      Radera
  2. Jag har själv Svedbergs i min portfölj, om än ett litet innehav, men bolaget är väldigt välfungerande och bra styrt. De problem man stött på handlar snarare om lågkonjunkturen än några självorsakade problem från insidan. Med i princip inga räntebärande långfristiga skulder, bara skatteskulder, och en styrelse som jobbar för bolaget OCH aktieägarna så är detta ett bolag som möjligtvis har några "puffar" kvar men kan på så vis generera bra avkastning för aktieägarna och är OTROLIGT billigt just nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. är ni oroad för den dag Sune Svedberg inte längre är involverad?

      Radera
    2. Inte riktigt, om jag ska vara ärlig. Som du själv sa så har Anna Svedberg även ett större innehav och jag misstänker att när Sune går bort så får nog Anna eller en annan person ta över efter Sune. Dock har jag personligen mejlat Svedberg angående denna fråga och inväntar svar!

      Något som du nämner är att man tidigare nischat in sig på en lyxmarknad, en marknad nu man sakta börjar överge till följd av konjunkturen. I den senaste årsrapporten nämner man att man utökar samarbetet med de ledande byggföretagen i Norden samt satsar på ett billigare sortiment. Det återstår och se hur de lyckas med detta men med tanke på kompetensen som finns i bolaget och den fina balansräkningen så har man både tid och pengar att växa i egen takt.

      Radera
    3. det känns tryggt att samma business varit igång sedan 1962. Det ska nog gå att kränga företagets produkter även framöver.

      Om det blir några tunga år med svag efterfrågan tror jag att Svedbergs kan gå stärkt ur detta. Konkurrenter med skulder dukar under och lämnar plats.

      Radera
    4. får man fråga vilka fler aktier ni äger?:)

      Radera
    5. Ja, badrum behövs det alltid och med tanke på de enorma svårigheter när det gäller andrahandsuthyrning och den enorma bostadsbristen i Sverige så kommer Svedbergs kunna skapa lönsamhet. Om än inte lika stor lönsamhet som innan krisen men vi kommer i alla fall få se utdelningar på minst 1:- per aktie och med dagens aktiekurs så är det en helt okej utdelning för ett så stabilt bolag. Sedan undrar jag lite utöver din egna ROE som var runt 2%, hur kalkylerade du ut detta?

      Jag sitter just nu med fyra företag i min portfölj, varav två stora poster med Avanza och Hakon Invest. Sedan har jag mindre poster med Svedbergs och Pricer. Avanza är en riktig kassako och har i princip inga kreditförluster så det är en stabil aktie med bra utdelning. Hakon Invest var min första investering och jag gjorde inte tillräcklig analys av bolaget men jag behåller den, utan att öka, till följd av den fina utdelningen. Svedberg vet du redan om sedan tidigare och Pricer är ett bolag som Fisher hade älskat, trots deras storlek.

      Radera
    6. det är ett hemmagjort lönsamhetsmått där jag jämför tillväxt i löpande kassaflöde med totala investeringar (capex+förvärv). Det är fortfarande i utvecklingsstadiet men jag hoppas det ger en bättre bild än ROA/ROE när det gäller lönsamhet på nya investeringar.

      Radera
  3. Ett P/E 5 under 10 är lågt, men å andra sidan är det med sjunkande vinstmarginaler. Och P/B på 3,5 är relativt högt. Att företaget delat ut mer än vinsten per aktie, samt har sänkt utdelningen, är inte bra.

    Precis som du säger har Sverige genomlevt en renoveringsboom. Folk har kunnat renoveringsbelåna allt högre värderade fastigheter till låga räntor. Högre räntor och en krasch på fastighetsmarknaden kan drabba Svedbergs.

    Å andra sidan är lönsamheten (fortfarande?) mycket bra, och finanserna starka.

    Ett företag som har många likheter med Svedbergs är Kabe (sällanköp, hög utdelning, P/E 5 ~10, soliditet > 60%, familjeägt, small cap). Det vore mycket intressant att se en analys även av Kabe.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag kikade faktiskt på Kabe i samma veva som Svedbergs men dem såg inte lika billig ut, PE5 12 och P/FCF5 15.

      Radera
    2. Har räknat lite på Svedbergs och Kabe.

      - Svedbergs (senaste delårsrapp):
      ROE 5: 26 %
      CROIC: 28 %
      Soliditet: 52 %
      Balanslikviditet: 1,58
      Utdelning / FCF 5: 129 %
      Direktavkastning: kommande sann. 4 %, nuv. 7,9 %
      P/E 5: 8,85
      P/FCF 5: 9,43
      P/B - goodwill: 4,25
      Vinsttillväxt 9år: 6,7 %/år
      Utdelningstillväxt 9år: 14,7 %/år
      PEG (hist): 1,31
      ROE / Värdering: ~1,3

      - Kabe (senaste delårsrapp):
      ROE 5: 17 %
      CROIC: 4 %
      Soliditet: 61 %
      Balanslikviditet: 2,52
      Utdelning / FCF 5: 52 %
      Direktavkastning: kommande sann. 4,8 %, nuv. 4,8 %
      P/E 5: 10,96
      P/FCF 5: 13,19, P/OpCF 5: 11,53
      P/B - goodwill: 1,48
      Vinsttillväxt 9år: 19,5 %/år
      Utdelningstillväxt 9år: 27,6 %/år
      PEG (hist): 0,56
      ROE / Värdering: ~0,8

      Svedbergs är helt klart mycket mer lönsamt än Kabe. Men det är svårt att säga vilket som är dyrast, det beror på hur man värderar tillväxt och eget kapital.

      Det jag har svårt för med Svedbergs är att de ofta delar ut så mycket mer än de borde. Svedbergs har sänkt utdelningen 4 gånger de senaste 12 åren. Det gör utdelningarna osäkra och visar på dåligt omdöme. Med stor sannolikhet kommer de att få sänka utdelningen igen; analytiker räknar med 1 kr för 2012. När de kommunicerar sänkt utdelning sjunker nog kursen.

      Det kan nog vara bra att vänta ett tag med att köpa Svedbergs.

      Radera
    3. tack för info Crixus! Jag använder börsdata.se för Kabes PE5 och jag ser nu att 2011 saknas. För P/FCF5 inkluderade jag 2011 (använde Capex% baserat på 2002-2011).

      Radera
    4. men jag ska ta en närmare titt

      Radera
  4. Hur definieras skillnaden mellan operativt och fritt kassaflöde enligt ditt sätt att se på det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. fritt kassaflöde = operativt kassaflöde - "vanliga" investeringar (ej förvärv)

      här skriver jag lite om saken
      http://www.defensiven.com/2011/12/snabbguide-till-fritt-kassaflode.html

      Radera
  5. Intressant analys. Tack för den. :)

    SvaraRadera
  6. Hej Defensiven!

    Intressant analys, började själv titta lite på Svedbergs nyligen och jag tycker att bolaget besitter många fina kvaliteter. Har precis börjat titta på bolaget så har inte helt satt mig in i den finansiella utvecklingen men här är lite tankar efter att ha läst igenom årsredovisningarna samt en snabb överblick över siffrorna. Jag vill på förhand ursäkta för att inlägget blev lite långt :)

    Funderingar (En hel del småsaker som säkerligen är relativt oviktiga men som jag ändå hängde upp mig lite på):

    I en av kvartalsrapporterna i år skrev de att marknaden mer skiftat mot lågprisprodukter och det var en av anledningarna till marginalförsämringen. Hur tror du bolaget står sig vid en lång lågkonjunktur? De är ju finansiellt sett väldigt starka och har tidigare haft väldigt höga marginaler så de har ju en bra fallhöjd till negativt resultat. I år har marginalerna i princip halverats men omsättningen hålls uppe ganska väl. Detta skriver dem beror på en skiftning mot billigare produkter samt valutapåverkan. Hur ser du på detta, rör vi oss mot en ny standard marginalmässigt eller är det en tillfällig dipp?

    Lite dålig information i årsredovisningarna angående konkurrenter. Vilka ser du som deras närmsta konkurrenter? Hur mycket tror du att de konkurrerar med IKEA samt andra lågprisprodukter?

    Positivt är den starka huvudägaren och att flertalet i styrelsen har stora aktieposter men hur ser du på att de i ledningen i princip inte har något innehav alls? Tidigare har Svedbergs haft både köp- och teckningsoptioner utställda till de i ledningen men verkar för närvarande inte ha något sådant program. Hur ser du på detta?

    2004 och 2005 hade man en sektion i årsredovisningen kallad "Svedbergs i en analytikers ögon". Jag tyckte att det var ett något annorlunda inslag och tyckte mig känna en del kortsiktighet kursmässigt i den sektionen och i frågorna. Nu verkar man ha bytt ut detta mot "sju frågor till kunderna" vilket jag tycker känns bättre. Helt klart en småsak men tyckte inte riktigt det hörde hemma i årsredovisningen och inget jag stött på tidigare. Som potentiell långsiktig ägare vill man ju hellre höra Nils Vinges "Vi säljer kläder inte aktier."

    Uppstarten och avvecklingen av fabriken i Estland skedde på bara några år och om detta tycker jag att det var lite sparsamt om information. De skrev att de gjorde en reavinst på försäljningen av fastigheten på ~16MSEK men inte så mycket mer, får vi bara höra det positiva? Jag skulle gärna också se lite bättre rapportering från utvecklingen på de olika marknaderna, mer än bara omsättningen.

    De har precis bytt vd till Anders Tofte, har du några tankar angående honom?


    Positivt:

    * Gillar deras fokus på "allt inom badrummets väggar" och att de i första hand håller sig till den Nordiska marknaden vilken de verkar ha god förståelse för.

    * Att de gör det mesta själva och vill ha full koll på hela värdekedjan tycker jag också passar väl till ett företag som fokuserar på marknadens premiumprodukter. Att de har fokus på att skapa premiumprodukter och konkurrera med kvalitet och design före pris känns viktigt då de håller i stort sett hela produktionen i Sverige.

    * Att de håller till i lilla Dalstorp tycker jag kan vara positivt då det kan skapa en närmare relation mellan samhället/medarbetarna och företaget. Det bor ~900 människor i Dalstorp och Svedbergs har strax under 200 anställda. Alla jobbar inte i Dalstorp och det finns säkerligen en del pendlare men företaget bör vara viktigt för samhället.

    * Gillar avsaknaden av långfristiga skulder och den höga soliditeten (som på slutet dock haft en nedåtlutande trend)

    Har precis läst boken "Hidden Champions of the 21st Century" och Svedbergs besitter många av de kvaliteter som nämns i boken. Boken rekas varmt av Geoff Gannon och är en av de bättre böckerna jag läst på länge.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jonas! Tack för kommentaren, så länge innehållet är bra gör det inget om det är långt:) Jag svarar när jag finner tid

      Radera
    2. Svedbergs lönsamhet borde sjunka ganska mycket vid lågkonjunktur. Jag tror dock att Svedbergs kan gå stärkt ur svackan tack vare sina starka finanser. Svagare konkurrenter slås ut vilket gör att Svedbergs lönsamhet kan bli bra när tiderna väl blir bättre. Jag tror att 2012 är en "tillfällig" dipp (kan mycket väl bestå flera år) men att lönsamheten så småningom normaliseras.

      Vill gärna se stora aktieinnehav hos ledning (dock ej så förtjust i optioner).

      Radera
    3. Det har du nog rätt i, i tider som dessa när det går skarpt utför är deras starka balansräkning och deras starka fokusering lugnande. Du har nog rätt angående konkurrenter också. Vad jag förstår är en av deras närmaste konkurrenter "Hafa Bathroom Group" och deras soliditet är endast kring 23%, har historiskt sett mycket sämre marginaler samt de redovisade ett negativt resultat 2011.

      En konkurrent jag tycker är lite oroande är "Aspen i Jönköping" som startades upp så sent som 2002 och sedan dess växt kraftigt - och har väldigt stabila och fina siffror. Vad tror du om dem? Bolaget verkar vara en lillebror till Svedbergs, jag undrar om det är någon gammal anställd som kan ha startat upp det?

      Här har du lite siffror om bolaget:
      http://oi50.tinypic.com/whe5qu.jpg

      Radera