lördag 18 augusti 2012

samband mellan marknadsandel och lönsamhet inom telekom?

Vad passar väl bättre en lördagskväll än att bedriva lite forskning på sin kammare? Jag är intresserad av att se om det finns en koppling mellan marknadsandel och lönsamhet inom telekom. Morningstar driver tesen att relationen finns och att den är positiv.

Jag har samlat data för sex telekombolag, totalt 38 observationer. En snedvridande faktor är att bolagens verksamheter inte är homogena. Andelen fast telefoni/bredband/mobil kan tänkas spela stor roll för lönsamheten. Jag undersöker dock endast mobil marknadsandel. I de telekombolag jag analyserat har det varit det viktigaste segmentet. Vidare brukar marknadsandelarna följas åt, hög marknadsandel inom mobil brukar innebära att företaget även är stora på fast telekom och bredband.

Det ser ut som att det föreligger ett samband men det är inte så starkt (R2= 0.52 , dvs marknadsandel förklarar 52% av variationen i lönsamhet). De fem sämsta EBITDA-marginalerna kommer alla från länder där marknadsandelen är under 20%.
Man skulle kunna tro att förhållandet förklaras av lönsamhetsskillnader mellan länder eller företag. Men på basis av tabellen nedan verkar detta inte vara förklaringen. Med undantag av Litauen följs marknadsandel och lönsamhet åt. I Sverige, Norge, Frankrike och Spanien är de gamla statliga monopolen störst och lönsammast.

2 kommentarer:

  1. Plocka bort 4 datapunkter och du har noll korrelation i stort sett

    SvaraRadera
    Svar
    1. nja det omvanda galler dock kanske:) Behaller du de fyra punkterna langst ner till vanster sa far du noll i samband

      Radera