torsdag 17 mars 2016

fokuserar portföljen (11->7 bolag)

jag väljer att öka fokus på mina "bästa idéer", de bolag som handlas med störst rabatt mot mitt estimerade värde.

Chevron (97$) 
Svarade tidigare för 3% av portföljen.
Köptes aug-15 för 86$ (avkastning 17% ink. utdelning).
Den primära orsaken till försäljningen är att jag sänkt mitt estimerade värde samtidigt som andra innehav erbjuder högre säkerhetsmarginal. I tillägg hade andelen olja i portföljen blivit lite hög. Aktien handlas kring mitt estimerade värde motsvarande åtta gånger skuldjusterad vinst (givet 15 års genomsnittlig ROA).

Exxon (84$)
Svarade tidigare för 5% av portföljen.
Köptes aug-2015 för 77$ (avkastning 12% ink. utdelning).
Den primära orsaken till försäljningen är att jag sänkt mitt estimerade värde samtidigt som andra innehav erbjuder högre säkerhetsmarginal. I tillägg hade andelen olja i portföljen blivit lite hög. Aktien handlas kring mitt estimerade värde motsvarande tio gånger skuldjusterad vinst (givet 15 års genomsnittlig ROA).

Philip Morris (99$)
Svarade tidigare för 11% av portföljen.
Majoriteten av inköpen gjordes 2013 till snittkurs kring 85$ (avkastning på 16% plus ca 4% årlig utdelning).  Försvagning av SEK har ökat avkastningen med ca 50 procentenheter men det ser jag som en slumpfaktor.

Den primära orsaken till försäljningen är att USD stärkts kraftigt mot PM försäljningsvalutor vilket inneburit lägre vinst mätt i USD. Med dagens valutakurser är skuldjusterat PE ca 24. Jag gillar fortfarande bolaget men inte värderingen. PM kan illustrera vikten av riskspridning; bolagets kärnverksamhet tuffar på ganska bra men vinsten har fallit pga valuta.

Wal-Mart (66$)
Svarade tidigare för 9% av portföljen.
Köptes okt-15 för 59$ (avkastning 13% ink. utdelning).
Den primära orsaken till försäljningen är att jag sänkt mitt estimerade värde samtidigt som andra innehav erbjuder högre säkerhetsmarginal. Aktien handlas kring mitt estimerade värde motsvarande fjorton gånger skuldjusterad vinst (givet 15 års genomsnittlig ROA).Ränteandelen uppgår efter försäljningarna till 25%. Portföljupdate kommer inom kort.

3 kommentarer:

 1. hm.. märkligt snabba kast? Varför? Hade du fel från början? Försäljningsorsak till tex PM är alltså valuta - om inte jag missminner mig så brukar du hävda att valutaproblematik jämnar ut sig över tid. Jag tror det är du som förändrats, inget fel med det såklart (härligt med utveckling) men inget fundamentalt är förändrat i varken PM, Walmart, Exxon eller Chevron. Själv handlar jag friskt i Exxon och Chevron på dessa nivåer, tror det är långsiktigt korrekt. Personligen tycker jag du sålt det fina i din portfölj och behållt skräpet, mer prisvärt kan tyckas men ibland måste man förbise balansrapport och kortsiktiga PE-tal.
  OBS - jag har ofta fel och säkert också nu men tycker det var lämpligt att kommentera den i mina ögon kortsiktiga handel som uppfattades av mig i ditt inlägg. Bli nu inte arg :) Trevlig helg//Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anders,
   det är alltid uppskattat med kommentarer:) Jag anser att det är väldigt svårt att bedöma rimliga valutakurser. Jag lägger därför inte in några förväntningar om valutakurser i mina värderingar utan utgår från dagens kurser. PM har helt klart blivit dyrare mätt i USD (förutsatt dagens kurser). En annan orsak att jag sänkt mitt estimerade värde av PM är att jag numera alltid tar höjd för skuldsättning, i den aspekten kan man säga att jag hade fel från början.

   Kortsiktiga PE-tal vet jag inte om jag använder, jag använder mig typiskt av många års lönsamhetssnitt.

   trevlig helg

   Radera
  2. På CVX/XOM/WMT är det inget fundamentalt som ändrats utan det är jag som tänkt om.

   Jag försöker ta höjd för kvalitet i mina värderingar men det kan ju hända att jag sätter för stor vikt på tillgångsvärden och för lite vikt på uthållig intjäningsförmåga. Min portfölj är numera extremt fokuserad mot tillgångscase med medioker bolagskvalitet.

   Radera