fredag 5 februari 2016

inköp feb-16

Multiclient Geophysical (MCG) är ett norskt seismikbolag med liknande affärsmodell som TGS. Bolaget grundades så sent som 2007 och är en riktig "oljemygga" med 11 anställda och börsvärde under 50mNOK. Normalt håller jag mig till bolag med minst 10 års historik men gör här ett undantag p.g.a. betydande säkerhetsmarginal mot mitt estimerade värde.

Värdering (0,51 NOK per aktie)
P/B                     0,2
P/Nettokassa      0,5
Börsvärdet motsvarar halva nettokassan vid senaste kvartalsrapport (sep-15). Baserat på kassaflöde YTD har rabatten minskat till uppskattningsvis 40%. Värderingen prisar in att kärnverksamheten är värdelös och att nettokassan kommer slösas bort. Jag tror dock att dagens miljö med extremt pressade båthyror (Dolphin i konkurs, Polarcus på god väg) ger goda möjligheter till värdeskapande investeringar.

Även om själva kärnverksamheten för tillfället går med förlust har den också ett värde. Sju års vinstsnitt är 1,5m$ (att jämföra med börsvärde på 5,5m$). Med återgång till normal ROA (sju års snitt) skulle vinsten bli ca 4m$ p.g.a. att tillgångarna har ökat kraftigt under perioden. En mer försiktig metod är att utgå från dagens pressade marknadspriser på seismiska databaser. I Juni 2015 sålde Fugro sin databas till Spectrum för 0,1x 2008-2014 års investeringar vilket också motsvarade 0,1x periodens försäljning. Med motsvarande värdering av MCGs databas blir värdet på kärnverksamheten ca 6m$ (i tabellen nedan utgår jag från hälften av nämnda multiplar vilket innebär en värdering av kärnverksamheten till 2m$).

Min tillgångsvärdering ger motiverat värde 80% högre än börskursen. Detta är dock inte ett bolag jag är bekväm att ha någon stor del av portföljen i så jag nöjer mig med 2% av portföljen.

För vidare läsning se värdebyråns analys.

Klicka för förstoring.
* Baserat på Fugros försäljning av databas Juni-15 minus 50%

7 kommentarer:

 1. Hoppsan Kerstin, det var inget stort bolag. Har du studerat bolagsledning, deras innehav, ägarpolicy osv. Känns som än viktigare parametrar i extremt små bolag som detta.

  Löntagarbiten vill man gärna slippa i bolagsledningen i detta fall.

  Har suttit och väntat på att kunna handla Statoil vid utd-sänkning och så kom detta dividend scrip program, urk! Varför? Nu är lusten helt borta. Hur ska man finansiera detta? Är det nytryckta aktier eller aktier redan av bolaget ägda? Förstår inte. Däremot har man ju tidigare sett liknande, speciellt bland banker i södra europa och det har alltid slutat likadant. Ja ja, fredagsfunderingar - inget annat. Trevlig helg till dig Defensiven, uppskattar din blogg mycket. //Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. ledning och styrelse äger ca 25% men för de flesta är lönen mycket viktigare än aktieinnehavet. Så det är nog risk att bolagsledningens incitament skiljer sig från aktieägarnas.

   Lönerna ser ganska överdrivna ut, minst fem av MCG's ledningspersoner har högre lön än Kabes VD (trots att Kabes börsvärde är tjugo gånger högre), ersättning till VD var nästan dubbelt så hög som hos Kabe.

   Radera
  2. men i mina ögon tar värderingen bra höjd för halvtaskig bolagsledning.

   trevlig helg:)

   Radera
 2. Min favorit net-net där ute.
  Ska mycket till om det ska gå illa till dagens värdering.
  En positiv sak är att MCG satsade stort i Barents hav 2013-14 inför kommande licensrundor.
  Dock har blocken MCG täcker där inte inkluderats i rundorna än i någon större utsträckning vilket förklarar den lägre försäljningen under 2014-15. Man har m.a.o. investerat en hel del som ännu inte kunnat generera intäkter. Mot slutet av året öppnar nästa runda och då är MCG väl positionerade. Kassan lär omvandlas till bibliotek vid rätt tillfälle då ledningen har en uttalad tillväxtstrategi, de anser sig vara för små. Det positiva är väl att de kan få mycket "bang for the buck" för tillfället.

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Får börja med att tacka för en bra blogg.

  Jag är sedan tidigare ägare i TGS och valde även att skaffa en mindre post i MCG efter ditt första inlägg. Då stod kursen i 0,50 NOK. Var mest nyfiken hur du eller andra här resonerar kring framtiden, är det en post värd att behålla långsiktigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Kvalitativt ser jag tgs som mycket starkare än mcg. Mcg har kort historik och smal verksamhet. Tgs är världsledande och har databibliotek inhämtat under decennier. Så jag kommer sälja mcg om/när det värderas mer normalt. Tgs har jag tänkt behålla. Det trevliga med mcg är värderingen, värderas fortfarande under likvidastionsvärde i mina ögon. Multibagger om lönsamheten normaliseras

   Radera
  2. Hej!

   Ja, lite så har jag också tänkt i jämförelsen. TGS har även en trevlig utdelning.

   Jag kommer behålla MCG ett tag till. Börjar kursen röra sig uppåt kronan får jag ta mig en funderare. Tack för ditt svar!

   Radera