fredag 7 december 2012

diss och hiss

äntligen fredag! Vad passar då bättre än att knäcka en pilsner och surfa in på nya börsdata? Suverän sida som är överlägsen när det gäller nyckeltal för svenska aktier.

Med några knapptryckningar kan vi till exempel se vilka aktier som är dyra respektive billiga jämfört med tidigare år. Detta kan ge uppslag till inköp respektive blankning/försäljningar. Lönsamhet tenderar att svänga kraftigt mellan åren vilket försvårar jämförelser (ett högt PE under lågkonjunktur behöver inte vara dyrt). Jag väljer därför två nyckeltal som är stabilare över tid nämligen eget kapital respektive försäljning. Endast aktier med direktavkastning över 2% får vara med (notering på small, mid eller large cap).

Börsen dissar
29 akter handlas med 25% rabatt eller mer jämfört med genomsnittliga femårsvärderingen. Blekare framtidsutsikter för Trade Doubler och Odd Molly har gjort att dess värderingar rasat ca 70%. Jag har egentligen inte så bra koll på något av bolagen i listan med undantag av Svedbergs som återfinns i min portfölj. Det är en aktie som jag anser fått för mycket stryk (men värderingen var också omotiverat hög för några år sedan).


Börsen hissar
22 aktier handlas med minst 25% premie mot historiskt snitt. Förvånande att SEB och Swedbank dyker upp på denna varningslista med tanke på oron kring svensk bostadsbubbla och europeisk skuldkris.

Swedish Match, Sagax, SCA och Haldex värderas till mer än 150% av historiskt snitt. SCA har väl värderats upp på förhoppningar om att bolaget ska förvandlas från skogskonglomerat till konsumentbolag. Jag oroas av diskrepansen mellan dess redovisade vinst och dess fria kassaflöde.  Det senaste decenniet har bolaget investerat stora summor utan att visa någon vidare tillväxt.

6 kommentarer:

 1. Om du hade strukit de första fem bolagen på dissa listan så skulle jag nog inte ha kunnat gissa vilken som är vilken. Vilket visar hur svårt det är med värderingarna.

  Av bolagen på de två listorna är det nog Avanza, Nolato, Latour och Readsoft som jag håller ögonen på.

  SvaraRadera
 2. Asgarvade åt den första meningen! :D I övrigt intressant screening. Även jag håller ögonen lite på Avanza, men jag köper nog inget om den inte dyker ner ännu lite mer. 100 kr låter ju billigt och bra.

  SvaraRadera
 3. Sen fråga, men hur fick du fram Current X / 5y Average via Börsdata? Är det en funktion som jag inte hittar, ev borttagen sen du använde den eller har du exporterat datat på något vis och bearbetat det själv?

  /wwwclaes

  SvaraRadera
  Svar
  1. det ær en bearbetning: "Current" och "5y Average" finns på børsdata. Det er smidigt att hema data:
   1) markera och kopiera tabell på børsdata
   2) klistra in i excel.

   Radera