lördag 8 december 2012

svenska bolag med gynnsam ägarbild - Mid Cap

här kommer del två i serien om bolag med tydlig huvudägare. Som jag skrev i del 1 kan en tydlig huvudägare i bästa fall innebära långsiktighet, stöd i kristider och (förutsatt att ägandet är tillräckligt viktigt för ägaren) kontroll/styrning av företagets ledning. Medan första delen täckte Large Cap går vi här ner i storlek till Mid Cap.

Kriterier
 • Direktavkastning > 2% 
 • Största ägaren     >  20% av rösterna
 • Mid Cap 
Jag hittar 31 bolag som uppfyller kriterierna. I jämförelse med Large Cap är det färre investmentbolag och mer direkt familjeägande. Ägarspridningen verkar vara större än i Large Cap.

Sex av bolagen har en huvudägare med över hälften av rösterna. New Wave har en del problem för närvarande och då är det en stor fördel att ha en huvudägare som stöd. Skistars etablering i alperna skrämmer mig, Norge och Sverige borde räcka fint som hemmamarknad och skulderna var ganska höga redan innan. Även om Nordnet har tydligare huvudägare sätter jag Betsson snäppet högre pga mycket bättre finanser. För den som vill läsa mer om New Wave och/eller Beijer Alma rekommenderar jag följande:
Aktiefokus - Analys av New Wave Group
Värdebyrån- Analys av Beijer Alma

Bland huvudägare som kan tänkas vara mindre gynnsamma för övriga aktieägare placerar jag ÅF:s forskningsstiftelse och private equity bolagen (tendens att agera kortsiktigt och brukar öka belåningen maximalt).

Går i planer om att samköra mitt ägarregister med börsdata så att jag kan filtrera ut bolag med såväl tydlig  huvudägare som starka finanser.
Klicka för förstoring
Datakälla placera.nu (Avanzas hemsida)

3 kommentarer:

 1. Fenix Outdoor (midcap) är familjeägt och kontrolleras av grundarfamiljen Nordin genom Svenska Nordinvestment AB. Svenska Nordinvestment innehar 57 procent av kapitalet och 81 procent av rösterna. En snabbtitt visar att familjen Nordin innehar, privat och genom bolag, i vart fall 85 procent av rösterna.

  SvaraRadera
 2. Ah, Du hade ett krav om 2 procents direktavkastning. Dit når Fenix inte i dagsläget, ignorera min kommentar =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. stämmer:) krav på direktavkastning är smidigt sätt att exkludera förhoppnings- och förlustbolag men en del fina bolag filtrerats också ut (Lundbergs på large cap).

   Radera