tisdag 16 oktober 2012

rus och ras

Jag är lika förvånad som vanligt över Mr Markets känslosvängningar. Den senaste månaden har Ekornes rusat 12% medan FT och Svedbergs rasat 11 respektive 20%. I mina ögon är företagens underliggande värde av idag likvärdigt med det för 30 dagar sedan.

Ben Graham liknar börsen vid en manodepressiv herre som svänger mellan hopp och förtvivlan:
"Every day he tells you what he thinks your interest is worth and furthmore offers either to buy you out or to sell you an additional interest...Sometimes his ideas of value appears plausible and justified by business developments and prospects as you know them. Often, on the other hand, Mr Market lets his enthusiasm or his fears run away with him, and the value he proposes seems to you little short of silly."
Svängningar i lönsamhet är naturligt (till och med för H&M). Mr Market har en tendens att överreagera på dessa och dra nuvarande kvartals lönsamhet ut i oändligheten. Mr Market är snabbrörlig och ger nya priser varje dag baserat på farhågor och förhoppningar.  Om Mr Market är en motorbåt så är defensiven mer av en oljetanker; kursändringar tar lång tid och det ska mycket till innan en sådan påbörjas.


oktobers köpkandidater
Som av en händelse är det France Telecom och Svedbergs som är mina köpkandidater för oktober.

FT)
France Telecom handlas till 9.5€ vilket svarar mot
P/FCF5    3
P/E5         5
Värderingen prisar in att vinsten ska halveras och sedan visa nolltillväxt. Det har funnits stora farhågor kring effekten av en fjärde telekomoperatör i Frankrike. France Telecom har än så länge stått emot bra. Försäljningen är bara ner 3% sedan i fjol medan resultatet (exklusive avyttringseffekter och nedskrivning av goodwill) faktiskt är upp 3%.

Svedbergs)
Svedbergs handlades sist för 21.6kr. Det ger följande värdering:
P/FCF5    9
P/E5         8
Jag tror man alltid ska vara försiktig att dra för stora växlar på enstaka kvartal. Men för att få perspektiv kan vi jämföra Svedbergs q1q2 med tidigare år. Försäljningen är i linje med 1999 års nivå i reala termer. Helt OK med tanke på att värderingen inte kräver någon real tillväxt alls.

Vinsten har rasat sedan 2006. Det man får komma ihåg är att Svedbergs haft såväl lönsamhetssvackor som lönsamhetsrallyn förr (se 2001-2002 respektive 2003-2006). Hushållen drar in på renoveringar i oroliga tider och brassar på i goda. En hel del av Svedbergs kostnader är fasta vilket ger en hävstång (vinsten förändras mer än försäljningen).

En styrka hos Svedbergs är att de kan övervintra längre än konkurrenterna tack vare starka finanser (soliditet över 60% och räntetäckningsgrad närmare 100). Jag tror att lönsamheten kommer normaliseras så småningom. Lågpriskonkurrens är ett orosmoment men det är faktiskt inget nytt fenomen, Svedbergs har klarat av det i decennier.
*if q1q2 is representative for the rest of 2012
*if q1q2 is representative for the rest of 2012

7 kommentarer:

 1. Aktiespararna verkar såga Svedbergs:

  "Mindre imponerande är badrumstillverkaren Svedbergs menar Aktiespararen. Det mesta pekar nedåt, främst beroende på låg aktivitet vad det gäller nybyggnation och renovering av småhus. Svedbergs pressas dessutom hårt på konsumentmarknaden av de stora byggvaruhusen.

  "Det enda som i dagsläget talar för bolaget, förutom den starka finansiella ställningen, är egentligen möjligheterna till ett bud på bolaget, men det räcker inte för att behålla aktien. Tidningen rekommenderar sälj, med en riktkurs i intervallet 10-12 kronor."

  Har själv en hel del Svedbergs sedan länge men kommer den ner till 10kr så kommer jag definitivt att köpa fler :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja jag såg det.. analysen ingav inte så mycket förtroende.
   Lönsamhet 3/5 (tredje bästa ROA i min portfölj efter H&M och Philip Morris)
   Direktavkastning 3/5 (nuvarande utdelning ger 9.3%)

   10kr vore inte så dumt:)

   Radera
 2. Jag var in på Bauhaus och tittade på badkar efter ditt senaste inlägg om Svedberg och jag var inte särskilt imponerad. Känns lite som att hela branschen med lyxiga badrum satsar på att få folk att betala överpriser på badrumsdetaljer bara för att kunna stoltsera med icke-IKEA badrum.

  Däremot känns onekligen France Telecom som ett intressant case.

  SvaraRadera
  Svar
  1. folks fåfänga kommer nog inte försvinna i första taget:)

   Radera
  2. Det är inte bristen på fåfänga som skrämmer mig, det är bristen på pengar ;-)

   Radera
  3. det är sant, hushållens skulder verkar oroande höga. Sverige dominerande marknad för Svedbergs.

   Radera
  4. Dock har jag läst att man nu har tvingats anpassa sig mer till den vikande konsumtionen och är på väg att lansera produkter i ett lägre prissegment, återstår att se hur det går!

   Radera