lördag 27 oktober 2012

Nyckeltal Tobaksbolag

Tobak är en lukrativ bransch med lojala kunder och små investeringsbehov. Tack vare den höga lönsamheten och stabila verksamheten kan tobaksbolagen ta stora lån till låg kostnad. Avkastningen på eget kapital är därför flera gånger högre än lönsamhetsmåttet nedan.

Storlek
Philip Morris, British American Tobacco och Imperial Tobacco är verksamma internationellt. Altria, Reynolds och Lorillard är verksamma i USA. Swedish Match försäljning kommer främst från Nordamerika och Skandinavien.

 
Lönsamhet
Imponerande rörelsemarginaler (med undantag av Imperial). Lorillard och Philip Morris är bäst i klassen med avkastning från tillgångarna över 30% (efter räntor och skatt). Altrias svaga ROA kan förklaras av att det är verksamma även utanför tobak (vin och öl mm).

Finanser
Philip Morris, Reynolds och Lorillard har störst marginal för att betala räntan.

Värdering
Förvånande nog värderas Altria och Imperial Tobacco i linje med övriga tobaksbolag trots lägre lönsamhet och sämre finanser. Swedish Match ser spontant dyra ut baserat på nyckeltal. Jag kan tycka att PM förtjänar en viss premie mot konkurrenterna.

Jag ska ta mig en närmare titt på Lorillard. Det låga priset förklaras nog av farhågor kring eventuellt förbud av mentolcigaretter (90% av Lorillards försäljning).

10 kommentarer:

 1. Hur ser bolagen själva på det faktum att de tar livet av sina egna kunder? Är det bra för långsiktig tillväxt och företagets fortlevnad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. bästa aktien det senaste halvseklet: Altria.
   trots fallande tobakskonsumtion. Mycket tack vare prishöjningar.

   Radera
 2. Altria har egentligen aldrig sett särskilt imponerande ut ens historiskt (hög belåning, svajiga marginaler, osäker branshframtid). Bolaget har dock mer eller mindre framgångsrikt slagits mot lagändringar, rökförbud och div. "class action" åtal, vilket givit dem en särställning (skulle jag vilja påstå) bland konsumentbolag i USA när det gäller affärsjuridik vilket inte bara gjort dem till en mycket attraktiv arbetsgivare för de bästa juristerna utan också gjort dem väldigt svårslagna, och indirekt att man kanske inte ger sig på just Altria i första hand. Utöver detta har man höjt eller bibehållt sin generösa utdelning i 45 år, utdelningen höjdes igen i somras. Sammantaget gör det bolaget väldigt "trovärdigt" för större investerare och pensionfonder i USA vilka tycks (generellt) har en motvilja i att investera i det vi i Sverige skulle kalla tillväxtbolag. En historik som visar lönsamhet (om än en begränsad sådan) och en generös utdelningspolicy väger tyngre. Altria har för övrigt även gett sig in på snusbranschen i USA, dels med tuggtobak och dels med det vi avser med snus här i Skandinavien. Skoal och Copenhagen heter produkterna (säljs bara i USA). Gällande Altrias spretighet är "vinsatsningen" något av ett svårförståeligt hobbyprojekt, i övrigt ser de mindre spretiga ut nu än de gjorde innan avknoppningarna av PMI och Kraft.

  PM tillhör för övrigt fortfarande Altria (med bl.a Marlboro). Du avser sannolikt PMI som är ett företag riktat mot andra marknader än USA, eller resten av världen helt enkelt. PMI är dock i mina ögon det mest intressanta av de bolag du tar upp sett till framtiden och tillväxten framförallt i Kina där man har en imponerande marginal, samt mer överraskande i Europa bl.a på grund av prishöjningarna du nämnde. Kolla in dem noggrannare. Lorillard ser bättre ut på papper, men är i mina ögon klart mer riskfyllt.

  Jag ser att vi har en del bolag gemensamt när jag läser din blogg, kanske resonerar vi på ett liknande sätt? Hur ser du på värderingen av FT idag? De värderas ju till skräpstatus och sänker utdelningen men den underliggande verksamheten har inte förändrats, eller märkbart försämrats, som jag ser det. Jag börjar misstänka att jag missat eller förbisett något i mina analyser...

  Tack för en bra blogg. Mvh PJ

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack för kommentar. Stämmer bra, jag syftade på PMI. PM (USA) är ju en del av Altria. Har tänkt lite mer på Lorrilard och det känns som att det kan räcka med regleringsrisken hos vanliga tobaksbolag, med Lorrilard får man ett lager till.

   Dreglar över FTs värdering. Lekte med dess nyckeltal imorse. Med oförändrad utdelning (9% direktavkastning) och oförändrat fritt kassaflöde kan FT amortera 8% av skulderna per år. Viss försämring av verksamheten bör kunna kompenseras av sjunkande räntekostnader.

   Radera
 3. Edit till sista inlägget. Ser att du har PMI i din portfölj redan, du gjorde uppenbarligen samma bedömning som jag gällande intressanta företag, och vet vilket bolag det är. Ursäkta för den dåliga kollen från min sida.

  Tack för bloggen dock! Mvh PJ

  SvaraRadera
  Svar
  1. lugnt:) håller med om att PMI är ett riktigt fint bolag

   Radera
 4. Swedish Match handlas 7-8% billigare idag efter rapporten? Vad tycker du om SM värdering?
  Kursen ligger just nu cirka 240 kr ?

  SvaraRadera
 5. Du har hoppat över Japan Tobacco i jämförelsen, som ser ut att ha starkare finanser och lägre värdering än de övriga (soliditet exklusive goodwill kring 25 %, räntetäckningsgrad kring 25 och P/E 12 ttm). Finns det något speciellt skäl till att du har skippat dem eller är det bara att de är krångliga att handla med då de är noterade i Tokyo?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja det var mest att de inte finns i mäklarens utbud. Fast det gör ioförsig inte Imperial Tobacco heller..

   JTI liknar Altria i att de är verksamma även utanför tobak. Ca 18% av försäljningen från "Food" och 2% från "pharma".

   Radera