tisdag 23 oktober 2012

Oktobers Inköp

Riktig cliffhanger rubrik.. man börjar ju lära sig bloggtricken. Oktoberlönen gick till inköp av France Telecom samt Svedbergs. Efter inköpen ser portföljen ut såhär:

France Telecom
Priset för FT blev denna gång 12.2 USD , ca 9.4 EURO. Priset ger följande värdering:
P/FCF* :    3
P/E**    :    5
*5 års löpande kassaflöde, 10 års capex%
* 5 års snittvinst, exklusive nedskrivning av goodwill
Värderingen prisar in halverad vinst och sedan nolltillväxt. Jag tror det är för pessimistiskt. 2012 har börjat bra (trots etablering av en fjärde fransk telekomaktör) med 3% bättre resultat (exklusive avyttringseffekter och nedskrivning av goodwill) samt 3% lägre försäljning. Ledningen är igång och avyttrar verksamhet i länder där FT har svag marknadsposition (såsom Schweiz och Österrike) och satsar istället i hemmamarknaderna.
FT kommer med q3 på torsdag den 25e.


Svedbergs
Ökade vid kursen 20.5kr.
P/FCF* :    8
P/E5    :     7
P/E8          7
*5 års löpande kassaflöde, 10 års capex%
Svedbergs är ett bolag med urstarka finanser (soliditet >60%) som brukar visa god lönsamhet (ROA ex goodwill har snittat 18% senaste femårsperioden). En annan styrka är att det är familjeägt. Jag tror att nuvarande problemen är tillfälliga. Det är normalt för Svedbergs intjäning att fluktuera.

Svedbergs tillväxt är låg men det är investeringarna också. Förvärven är mycket lätträknade. Grahams tumregel är att bolag med 0 realtillväxt bör värderas till 8.5 gånger normalvinst. Svedbergs värderas ca 11% lägre. Det som kan tala för en "premiumvärdering" för Svedbergs är utöver starka finanser, familjeägande och god lönsamhet att man kan lita på att redovisad vinst faktiskt har en motsvarighet i verkligheten.

8 kommentarer:

 1. På vilken börs köper du aktien den franska eller amerikanska?

  SvaraRadera
  Svar
  1. mäklaren har bara amerikanska versionen så då blev valet mitt lätt:)

   Radera
 2. Tjena, vad menas med P/E5? Jag veta vad P/e är för något, men vad är femman för?

  SvaraRadera
 3. Tjenare, det är en hemmagjord förkortning. E5 Står för genomsnittlig vinst per aktie senaste femårsperioden.

  SvaraRadera
 4. Hallojsan, FTEs rapport släppt idag - det mesta enligt analytikernas förväntningar men antagligen sänkt utdelning (från 1.20-1.35 till 0.80 EUR) framöver. Vad är defensivens tankar? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. halloj, blir ett inlägg till kvällen om de tre bolagen i portföljen som rapporterade idag:)

   Radera
 5. Funderade på att köpa FT idag men jg vågade inte:) branschen känns skakig just nu, fyllde på med 200 Fortum istället, verkar bli en kall vinter:)Annars kom där positiva siffror från unilever har 150st så där händer lite poistiva grejor i världen

  SvaraRadera