lördag 8 september 2012

Inköp Ekornes

Ekornes blir inköp nummer tre på kort tid (köpfrossa)?. Jag har väntat ett par månader på att Ekornes ska gå ner mot 80nok (min köptröskel) vilket den gjorde häromdagen.

Starka finanser
Räntetäckningsgrad > 100
Soliditet ex goodwill 79%

Ok värdering (baserat på priset 80nok)
PE5        9
PFCF5   11

Kapitaldisciplin
Capex% på 35% det senaste decenniet. Inga förvärv att tala om. Det mesta av det löpande kassaflödet delas istället ut.

Ok ägarstruktur
Största ägare är svenska Nordstjernan (tillhör Johnsonsfären) med 15% av aktierna. Trevligt med en aktiv och långsiktig ägare. Ägarandelen hade gärna fått vara lite högre men december 2009 var ägarandelen knappa 12% så det går åt rätt håll.  Jag tror att Nordstjernan kommer fortsätta förespråka höga utdelningar från Ekornes. Nordstjernan är majoritetsägare i NCC och även där är utdelningen hög.

Etablerade varumärken
Något gör att folk betalar 10 gånger mer för en fåtölj från Ekornes jämfört med en från IKEA. De ergonomiska Stressless fåtöljerna har sålts sedan 70-talet och jag tror de kommer efterfrågas även kommande decennier. Ekornes premiumsängar av märket Svane har också ett etablerad varumärke med långa anor.

Uppskjuten beskattning (för norrmän)
Som norrbagge är det fördelaktigt att köpa norska bolag. Utdelningsskatten skjuts nämligen upp tills pengarna tas ut från depån.

Den senaste femårsperioden har Ekornes delat ut 97% av sitt fria kassaflöde. Det fria kassaflödet räcker till en direktavkastning på 9% (i dagsläget något högre). Det man får ta i beaktande är att Ekornes haft svårt att växa i takt med inflationen (vinst och försäljning har växt mellan 1 och 2% årligen sedan 2004). Men 9% avkastning med uppskjuten beskattning verkar ändå inte så dumt.

Här är min analys av Ekornes

15 kommentarer:

 1. Ekornäs är ett fint bolag!

  En sak är möjligen något oroande, åtminstone ur ett snävt svenskt "sängperspektiv". I senaste testfakta har Mio (medvetet?) bara med sina egna madrasser och de får gott betyg.

  Se länken till Testfakta: http://www.testfakta.se/hem_hushall/article62069.ece

  Kan tänka mig att Svane inte kommer sälja lika bra när det finns något objektivt som säger att Mio:s nya egna Bedtime-serie har hög kvalitet. Mio lär ju ha fina marginaler på dem och försöka få kunderna att köpa dessa sängar.

  Om Mio är en stor säljkanal för Svane kan detta påverka.

  Mvh
  Gustav

  SvaraRadera
  Svar
  1. så kan det vara, som i livsmedelsbranschen där butikernas egna märken tar en del av giganternas försäljning. Det verkar dock som att MIOs egna sängar verkar i en annan prisklass än Svanes.

   Radera
 2. Möbelindustrin verkar generellt ha det tufft just nu, men vad passar inte bättre då än att leta bolag i just den branschen. :)

  Det här säger naturligtvis ingenting om hur bra investering det är, men en kul detalj från min sida i det hela är att jag utsatte min fru för att vara försöks-kanin, omedvetet, här om dagen. Vi strosade runt inne i en Mio-butik och jag frågade att om vi skulle ta och lyxa till det och köpa några nya fåtöljer vilka tyckte hon i så fall vi skulle ta? Efter en del provsittande så blev det en av Ekornes stressless-modeller. Hon vet inte att jag äger aktier i just Ekornes och jag ansträngde mig att inte verka mer eller mindre angelägen eller intresserad av något speciellt märke eller modell. Jag får dock erkänna, man sitter väldigt skönt i dem... Ska man ändå lägga pengar på en, så ska man lägga det på en som man känner är som gjuten för en. *förmodligen stark confirmation bias-varning* ^^

  SvaraRadera
 3. hehe gott tecken:) mina päron har säng från Svane

  SvaraRadera
 4. OK!

  Är alltid på jakt efter nya företag att handla aktier i så tackar för din analys :)

  SvaraRadera
 5. Jag har tidigare skrivit två saker om Ekornes, vilket har fått mig att avvakta när det gäller Ekornes.

  "Angående Ekornes så tycker jag framtiden ser ganska mörk ut, på ett kortare perspektiv. Bolaget tappar hela tiden omsättning och i senaste halvårsrapporten så tog kassan slut också vilket får mig som investerare att tveka. Bolaget har potential men en tuff marknad försvårar situationen och jag räknar med en utdelningssänkning och att kursen kommer att falla ytterligare. Jag har svårt att se att resten av året skulle rädda Ekornes och vinsten kommer bli mindre detta år."

  "Något jag inte gillar med Ekornes för stunden, utöver att kassan är tom, är också deras bonusprogram. Som det står i den senaste rapporten:

  ""Under the current employee bonus scheme, the profit margin achieved in
  the period corresponds to a bonus entitlement of 32 per cent of monthly
  salary. As a result, provisions totalling NOK 10.5 million were made to cover employee bonuses in the first half of 2012, compared with NOK
  15.0 million in the same period in 2011.""

  ""Employee bonuses: All group employees are entitled to a bonus based
  on the Group’s profi tability. The bonus is calculated as a percentage of
  each employee’s monthly salary. Accrued bonus is recognised as an
  expense in the income statement and as a liability in the balance sheet.""

  Om vi nu säger att den totala bonusen blir 21m NOK för helåret 2012 så blir GROVT räknat 0,55 NOK per aktie i bara ren bonus till personalen TROTS sjunkande omsättning och resultat.

  Känns som utdelningen kommer bli lidande för den tomma kassan."

  SvaraRadera
  Svar
  1. i mina ögon är Ekornes försäljning ganska stabil. Visserligen minskat 6% q1q2 men fortfarande över 2009 års nivå.

   Håller med om att bonusen är oroväckande hög, och som ni nämner särskilt uppseendeväckande med tanke på mediokert result.

   (anledningen att jag kommenterar som anonym är att jag inte lyckats logga in idag).

   Radera
  2. Känner du Conny att Ekornes är så pass tveksam att du allra helst avstår helt eller vid vilken kurs anser du bolaget är köpvärt? Givet att situationen är som den är nu och farhågorna du beskriver finns kvar? Löneavtalet med en del som ges som bonus till de anställda lär säkerligen finnas kvar länge än och försäljningen kan nog mycket riktigt fortsätta sjunka.

   Radera
  3. Spartacus: Jag tycker att Ekornes är ett av de bättre bolagen som finns att välja på bland de nordiska börsmarknaderna. Dock tycker jag att det nuvarande priset på Ekornes aktie, 77 NOK, inte motsvarar bolagets rätta värde per aktie under de nuvarande omständigheterna. Jag kan inte direkt påstå att Ekornes är ett tillväxtbolag så det får mer bli ett stabilt utdelningsbolag. Anledningen till att jag inte tycker att Ekornes kan räknas som ett tillväxtbolag är att bolaget satsar på kvalité, utan prispress, vilket gör att man inte kommer kunna sno åt sig marknadsandelar från lågprissegmentet genom att lansera billigare produkter. Då vi lever i en tid då, trots låga räntor, konsumenter håller i plånboken och sparar allt mer så ser jag att bolaget kommer få det fortsatt tufft framöver. Då endast Ekornes kan ge mig störst avkastning via utdelning så tycker jag inte bitarna faller på plats, så som minskad omsättning, svag kassa och bonusprogram till anställda trots tuffare tider.

   Detta är vad jag tolkar av Ekornes nu i september 2012 och jag kan tänka mig att börja investera i Ekornes vid kursen 50-60 NOK. Detta känner jag som en rimlig kurs att investera i och jag räknar med en utdelning på runt 5 NOK i snitt per år den kommande tre åren. Med inköpskursen ovan så blir Ekornes ett givet bolag i min portfölj då jag får en s.k. "margin of safety".

   Radera
  4. Tack Conny för utförligt svar! Jag håller i sak med dig. Skillnaden är att du avkräver en större säkerhetsmarginal än vad jag gör. Något som naturligtvis är till din fördel och min nackdel. Jag vet med mig att jag inte riktigt kan hålla mig till de riktigt gyllene tillfällena så jag försöker kompensera det genom att försöka köpa på mig över tid istället och en mindre summa varje gång (så länge kursen inte vänder uppåt under processen). Hur gör du där? Köper du en större pott på en gång då du ser köpläge? I relation till portföljstorleken, hur stor andel Ekornes kan du tänka dig givet att ditt scenario utspelar sig?

   Radera
  5. Jag kräver just nu en större säkerhetsmarginal under de rådande förutsättningarna, självklart kan det komma att minska när bolaget börjar visa bättre siffror och blir då aktuell för min portfölj. När det gäller hur stor andel av portföljen som jag skulle kunna tänka mig att köpa så följer jag Fishers råd om en portfölj med max 5-10 bolag, så det skulle motsvara ungefär en andel på mellan 10-20%. Detta skulle jag då försöka inhandla direkt än att försöka köpa 5%-10% nu och sedan öka den sista delen vid fallande kurs och på vis få in en lägre inköpskostnad som bör rimligtvis ligga på min efterfrågade köpkurs, en metod som du använder dig av i alla fall med Ekornes om jag tolkat dig rätt. Anledningen till varför jag inte väljer denna metod är för att jag vill dels ligga likvid just nu för att kunna köpa den angivna andelen direkt när kursen på Ekornes faller samt att de bolagen jag har i min portfölj just nu prioriterar jag före ett köp av Ekornes vid denna kurs då de flesta bolag jag har i min portfölj är mer lockande vid dess nuvarande kurs än Ekornes.

   Radera
 6. I din analys av Ekornes skriver du "P/FCF är 12 blankt och då kan vi räkna hem ca 8% avkastning plus svag tillväxt.". Är detta en matematisk formel?

  Dvs (100 / (P/FCF)) - Direktavkastning = Minsta accepterad tillväxt

  Givet siffrorna i din analys får vi alltså

  100/12 - 8.1 = 0.2

  En del av avkastningen kommer genom utdelningen på 8.1%, vilket gör att vi till slut kräver tillväxt på minst 0.2%?

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag bara tänkte 100/(P/FCF)= ca 8%
   Denna FCF-yield kan ses som (uthållig utdelningsnivå)/(aktiepris). Sedan tillkommer eventuell tillväxt.

   (Aktiens pris har gått ner sedan analysen skrevs och idag är FCF-yield 9%)

   Radera
  2. i Ekornes fall kan man pga den väl tilltagna utdelning vara rätt säker på att det fria kassaflöde kommer aktieägarna till dels (förutsatt att det inte börjar gå dåligt för företaget). I andra fall blir avkastningen för aktieägarna lägre än FCF då kassaflödet slösas bort på dyra förvärv eller återköp till höga kurser.

   Radera
 7. Premiumprodukter har jag lite svårt för eftersom jag själv är så pass snål. Men vinstmarginalen på premiumprodukter är ofta så hög att det är någonting jag måste bli bättre på att bedöma företagen ur ett investeringsperspektiv. Dessutom har jag nyligen fått upp ögonen för hur sköna lyxsoffor faktiskt kan vara.

  Den risk som gäller för i princip alla investeringar just nu är att den reella ekonomin viker och vid en sådan nedgång lär premiumvarumärkena vara bland de som tar mest stryk.

  SvaraRadera