torsdag 6 augusti 2015

Inköp Aug-15

Jag fortsätter finna värde i oljesektorn, i augusti har jag köpt aktier i oljegiganterna Chevron och Exxon Mobil. I jämförelse med andra oljegiganter har dessa mycket låg skuldsättning (nettoskulder motsvarar mindre än ett års intjäning) och låg kostnadsnivå.

Mr Market är extremt pessimistisk till oljesektorn för närvarande; Chevron och Exxons P/B är på tioårslägsta, ca 40% lägre än tioårssnittet. En viktig aspekt som verkar lite bortglömd är att oljeproducenternas kostnader inte är statiska. Dagens låga investeringsnivåer innebär att kostnaderna minskar,  leverantörer till oljeproducenterna tvingas sänka priserna kraftigt för att konkurrera om de fåtal uppdrag som finns. Dagens kristider ger även möjligheter till värdeskapande förvärv.

Bolagen värderas till 6-7 gånger normal intjäning vilket jag anser ger god säkerhetsmarginal. Värderingarna prisar in åtminstone 30% lägre lönsamhet och därefter nolltillväxt i all framtid. Med antagandet att bolagen endast klarar ROE på 10%  (vilket jag anser är mycket defensivt med tanke på konkurrensfördelar och energitillgångar bokförda till kostnad , vägt för andelen kvarvarande volym) uppgår skuldjusterat PE till acceptabla 15.

Chevron och Exxon svarar för 3% respektive 6% av portföljen. Den högre andelen i Exxon förklaras av dess större storlek, dess högre andel downstream och dess lägre investeringstakt.

Klicka för förstoring

7 kommentarer:

 1. Sålde faktiskt alla mina ExxonMobil idag. Nej, jag är inte nybörjare eller nervös av mig. Tack vare dollarförstärkning en helt okej investering ändå. Kanske varit bättre att ha suttit kvar något år, men det är ett spel på råvara och dollarkurs. Siffrorna talar för Xom och även andra oljejättar, och det kan säkert bli hyggliga investeringar på sikt. Finns dock bättre alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. svårt att undvika valutarisk, på Large Cap ær det væl i princip bara Axfood och fastighetsbolagen som har all førsæljning i Sverige. Min syn ær att valutarørelser har stor effekt på kort sikt men att underliggande avkastning blir det avgørande på lång sikt.

   Radera
 2. Om Chevron och Exxon kan byta produktportfölj till renewables kanske de är något att ha, annars kommer de få stora problem i framtiden då all energi kommer komma från solen, vinden och vattnet.

  SvaraRadera
 3. Fast då glömmer man att i princip alla produkter som finns i samhället innehåller olja. //Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. 74% av oljan används till transportbränsle och uppvärmning. Ersätter man dom kategorierna med förnyelsebart är inte så mycket kvar.

   Radera
 4. Hur ser du på statoil i jämförelse med ovan nämnda bolag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. föredrar CVX/XOM pga lägre skuldsättning , högre lönsamhet och större storlek.

   Radera