lördag 20 april 2013

exit Novartis och P&G

efter att jag lyckats hålla mig från säljknappen sedan oktober blev det i veckan två försäljningar.

Novartis
Köpte Novartis första gången våren 2010. Jag har med tiden blivit mer oroad av att Pharma (receptbelagda piller), som står för närmare två tredjedelar av vinsten, är beroende av nya innovationer för att ersätta gamla patent. Sådan spänning vill jag helst undvika , vill hellre äga bolag som inte behöver göra några innovationer att tala om (exempel Philip Morris).

Jag får erkänna att jag har ganska dålig koll på inköpskurser , årlig avkastning och liknande. För mig kan avkastning vara intressant om vi utvärderar en tioårsperiod men farligt att använda som facit på kortare sikt. Övervärderade aktier kan bli ännu mer övervärderade på kort sikt och därmed kan ett dåligt köp se bra ut (och vice versa).
 
Med det sagt så kan jag notera att Novartis blivit en lyckad investering med närmare 30% genomsnittlig kursutveckling i USD (inköp både 2010 och 2011) och 3-4% årlig utdelning.

Värdering vid försäljning (71.5$)
PE3              16
PFCF3          17


P&G
Jag har inte samma kvalitativa tveksamheter till P&G som Novartis. Däremot har värderingen i mina ögon blivit omotiverat hög. Åtminstone i Sverige tror jag dess moat blivit smalare de sista åren i takt med att butikskedjorna lanserat egna alternativ. På rakbladshyllan finns numera flera olika alternativ i olika prisklasser till Gillette. P&Gs försäljning har stagnerat sedan 2008 och vinsten är ner. Philip Morris värderas 10-20% lägre trots i mina ögon starkare varumärken.

Inköp april och augusti 2011. Genomsnittlig kursutveckling i dollar ca 30% plus utdelning på ca 3% årligen.

Värdering vid försäljning (80.3$)
PE3                 21
PFCF3            19


Ersättare
Som ersättare ökar jag i France Telecom och Philip Morris.


1 kommentar:

  1. Anledningen att jag inte fyllde på med Exxon är att jag inte vill ha allt för stor position i enskilt oljebolag.

    Behåller J&J pga låg skuldsättning och låg andel pharma.

    SvaraRadera