söndag 14 april 2013

bevakningslista mars-13

jag tar och prövar lundaluppens procedur på min bevakningslista. Köpkandidaterna är få, endast sju av fyrtio aktier handlas lägre än mitt motiverade värde.
Klicka för förstoring

Sex av de sju köpkandidaterna finns i portföljen medan Belgacom är ett bolag jag inte riktigt tagit mig tid att studera närmare. Ska se om jag får till en analys här i veckan.

I andra delen av spektrumet hittar vi chokladtillverkaren Hershey och faktiskt ett par telekombolag. Bland mina innehav värderas Novartis, J&J och P&G 30-40% högre än vad jag tycker är motiverat. Jag skulle gärna äga någon konsumentgigant till (exempelvis Coca-Cola) men värderingarna är för höga för min smak.

Det är intressant att värderingarna skiljer sig så mycket åt på telekombolagen. Skuldsättningen skiljer sig visserligen men det förklarar endast en del. En branschrisk som ofta lyfts fram är att telekombolag kan komma att få allt svårare att betalt för sina tjänster samtidigt som investeringsbehoven består. Detta bör vara en risk som delas av alla telekombolag.

v2: inkluderat Swedish Match som saknades i första bilden.
v3: Telenor har fått vara med också

16 kommentarer:

 1. va, ingen swedish match(?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. just ja Swedish Match ingår också

   Radera
  2. tack för uppmärksammandet, nu är Swedish Match inkluderat

   Radera
  3. Hur resonerar du kring dom nu? Kanske en liten analys snart? Känns mer och mer köpvärda i takt med att övriga aktier bara stiger. känns även som en trygg placering om det skakar till igen. Hur ser du på usalanseringen? Hur pass tror du de kan försvara sina sjunkande marknadsdelar i Sverige? Swma känns som allas lilla hatobjekt för tillfället vilket har börjat få mig intresserad. Trevlig Helg /Anders

   Radera
  4. hej Anders,
   Jag gillar snussegmentet men mer tveksam till annan verksamhet såsom cigarrer och tändare där jag inte ser samma starka konkurrensfördelar. Som ni nämner ökad konkurrens i Sverige men verkar stå bra emot när det gäller premiumsegmentet. Vill se en viss rabatt mot Philip Morris

   Radera
  5. En annan fråga har du fått pm-utdelningen än? verkar inte stämma med deras kalender som säger utbetalning 12/4 förra utdelning fick jag 3 veckor efter deras officiella payment date, konstigt? /Anders

   Radera
  6. PM utdelningen kom i fredags för mig. Tre veckor låter ju mycket men huvudsaken är att den kommer fram:)

   Radera
  7. ok fick den idag. Vet inte om det spelar någon roll att det är en företagsdepå, kanske. Idag händer det grejor i Fortum!

   Radera
 2. Hej. Jag vill börja med att tacka dig för trevlig läsning, du har en mycket trevlig blogg. Jag undrar sedan vad som skulle kunna trigga dig till försäljning av befintligt innehav i din portfölj, eller din filosofi är kanske att inte sälja. Man kan annars tycka att när du anser att innehav som Novartis, J&J och P&G har värderingar 30-40% över motiverat pris, skulle generera sälj för dessa innehav.

  MVH Tomas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tomas, jag har ingen tydlig försäljningsregel. Om det vore lättare att hitta vettiga alternativ skulle jag ha närmare till säljknappen.

   Radera
 3. Har för mig att du i en kommentar på någon blogg nämnde Swedish Match som en av de mest undervärderade svenska bolagen just nu. Minns jag fel eller har din uppfattning förändrats nu och i så fall varför och hur?

  Tack för en bra blogg!

  /Plutusson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror ni tänker på ett av riskminimerarens inlägg (http://riskminimeraren.blogspot.no/2013/03/stockholmsborsens-fem-basta-bolag.html). Swedish Match som bolag är fortfarande ett av mina favoriter men värderingen är lite hög.

   Radera
 4. Mycket intressant att jämföra din lista mot t.ex. luppens lista.

  SvaraRadera
 5. Kul att se Belgacom på listan, har själv funderat på dem.

  Däremot skulle jag - av rent personlig erfarenhet - inte investera i Telenor. Deras kundtjänst var riktigt dålig, kanske en engångsföreteelse, men ändå...jag tror inte att samma sak hade hänt hos Telia.

  SvaraRadera
 6. Skulle du kunna lägga till (Deere & Company, DE) ? Det är ett företag för framtiden helt klart men inte säker hur värderingen ser ut. Buffet och Bill Gates köpte nyligen in sig.

  SvaraRadera