tisdag 24 juli 2012

q2 från JNJ, Nov, PM och Telia

Semestern i Sognefjorden blev riktigt lyckad. Det enda smolket i bägaren var att farsan drog upp en öring medan jag kammade noll. Det har släppts några q2s under min frånvaro. Alla jämförelsetal syftar på q1q2. 

JNJ
Försäljning Q1Q2 i konstant valuta: +2% (varav nyligen förvärvade Synthes bidrar med hälften).
Geografiskt ökade försäljningen utanför USA 7% medan den sjönk 3% på hemmamarknaden. Amerikanska konsumentsegmentet går fortsatt trögt (produktionstrassel och produktåterkallningar). Försäljning av patenterade läkemedel har rasat i USA (konkurrens från generiska kopior) och rusat internationellt.

Resultat före skatt Q1Q2 (USD):                -11%
Justerat resultat exklusive "engångseffekter": +2%
Till engångseffekterna hör nedskrivning av immateriella tillgångar och effekter kopplade till förvärvet av Synthes.


Novartis
Försäljning Q1Q2 i konstant valuta: 0%
Rörelseresultat i konstant valuta:      -7%
Patenterade läkemedel, Novartis viktigaste produktgrupp, ökade 4% i konstant valuta (8% exklusive patentutgångar. Nya patenterade läkemedel (lanserade 2007 och framåt) svarade för 34% av försäljningen (27% i fjol). Konsumentsegmentet går däremot fortsatt dåligt pga produktionsproblem. Dess försäljning minskade 18% och dess vinst rasade med 92%.


Philip Morris
Volym +2% (exklusive förvärv)
Försäljning +7% (konstant valuta)
Som vanligt går EU trögt medan tillväxtmarknaderna växer starkt.
Rörelseresultat (konstant valuta) +8%


Telia
Försäljning (lokal valuta, exklusive förvärv):    +2%
EBITDA (lokal valuta, före engångseffekter)   -3%

Kommentar från VD Lars Nyberg:
"I april nådde vi en viktig milstolpe då TeliaSonera tillsammans med AF Telecom och Altimo löste ägartvisterna i MegaFon. Detta ledde till att vi fick en engångsutdelning på 12,4 miljarder SEK i det andra kvartalet. [...] Tyvärr kvarstår dödläget i Turkcell."

9 kommentarer:

 1. Vad tror du om fortum just nu?
  Ett rejält ras på sistone samtidigt som euron är väldigt billig gör att aktien känns väldigt prisvärd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. kvalitativt gillar jag Fortums nordiska verksamhet med vatten- och kärnkraften samt eldistributionen. Däremot har jag svårt för de stora investeringar som görs i Ryssland. Det fria kassaflödet är svagt och räcker inte till utdelningen. Jag har inte så bra koll värderingsmässigt då det var ett bra tag sedan jag kikade på Fortum.

   Jag skulle akta mig för att försöka tima valutor. Aktiefokus artiklar om bolaget är läsvärda:
   http://www.aktiefokus.se/category/bolag/fortum/

   Radera
 2. När du säger att "fria kassaflödet är svagt och räcker inte till utdelningen", gör du då någon skillnad på "maintenance" och "expansion" capex? Enligt bolaget så motsvarar "maintenance capex" i stort avskrivningarna och förväntas under 2012 uppgå till 500-550 MEURO. Justeras det fria kassaflödet och man antar att maintenance capex motsvarar avskrivningarna så täcker väl det fria kassaflödet utdelningen? Totalt capex (inklusive expansionen i Ryssland) nu ligger på 2-3 ggr avskrivningarna, men dessa kommer väl förhoppningsvis ge en utökad intjäning i framtiden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag inkluderar både underhålls- och tillväxtinvesteringar. Kassaflödet från rörelsen (pengar in) räcker inte till både dagens utdelning och dagens investeringsnivå (pengar ut)-> belåning måste till. Det kan vara helt OK om investeringarna just är tillväxtinvesteringar.

   Personligen vill jag inte förlita mig så mycket på framtida tillväxt. Det är ofta svårt att bedöma vad som är av typen underhåll- respektive tillväxt. Jag gillar ledningar med kapitaldisciplin som bara investerar i sina bästa ideer. Mina favoritbolag är de som investerar lite men ändå växer ganska bra (t.ex. H&M och Philip Morris).

   Radera
 3. Hejsan, hoppas du hade trevligt i de norska fjällen..
  Vad är din syn i dagsläget på Telefonica. Aktien har tagit rejält med stryk den sista tiden/veckan. Jag läste din tidigare analys från april om bolaget, är det något specifikt som har hänt som motiverar kursraset och din syn på företaget? Anser du detta fortfarande vara en bra investering? Med tanke på kursraset borde som jag anser en hel del margin of safety vara inbakad i aktiekursen, men jag kan ha fel..

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är nog förnyad oro kring Spanien i stort som gett kursraset. Företagsspecifika nyheter är att Telefonica sålt halva innehavet i China Unicom för att minska belåningen (bra beslut anser jag). TEF undersöker vidare möjligheter att avyttra tyska telekomverksamheten (ser jag också som positivt, jag anser att TEF borde fokusera på de marknader där de är marknadsledande). TEF har även sålt en del tillgångar i Colombia, återigen för att hantera skuldbördan.

   Jag kan förstås också ha fel.. men mycker elände är iallafall inprisat i aktiekursen (P/FCF under 5). 2011 och q1 2012 var helt OK resultatmässigt. Den höga belåningen oroar dock.

   Radera
  2. jag föredrar Vivendi före Telefonica. Snarlikt värderade om vi marknadsvärderar Vivendis innehav i Activision Blizzard. Vivendi har starkare finanser och i mina ögon kvalitativt starkare innehav (Universal Music ser t.ex. mycket intressant ut).

   Radera
  3. TEF q2 kommer på torsdag, ska bli intressant att se.

   Radera
 4. Japp ser fram emot torsdagens rapport. Vore schysst om du kunde skriva ett par rader om vad du anser om rapporten och bolagets framtida utsikter

  SvaraRadera