tisdag 8 november 2011

Försäljning Total (ökar i Exxon)

Jag säljer mitt innehav i Total och ökar i konkurrenten Exxon Mobil istället. Det är händelser under året som fått mig att omvärdera innehavet.

Fortsatt svagt fritt kassaflöde
Trenden med svagt fritt kassaflöde fortsätter för Total trots att oljepriserna skjutit i höjden sen ifjol. Kassaflödet räcker inte till utdelningen. Sedan 2006 har genomsnittlig utdelning varit 118% av genomsnittligt fritt kassaflöde (jag antar att 2011 års utdelning blir oförändrad och att kassaflödet blir oförändrat q4 2011 jämfört med dito 2010). En aggressiv utdelningspolitik ser inte långsiktigt ut.
  
Förvärv av solkraftsproducent
Total har köpt 60% av Sunpower för 1,4 miljarder usd (nära 50% premium mot marknadspris vid förvärvsdatum). Sunpower producerar solkraftspaneler. Jag tycker att Total ska fokusera på sin kärnverksamhet istället. Jag gillar för övrigt inte branscher som är beroende av statligt stöd.

Avvägning
Jag har länge ansett att Exxon besitter högre kvalitet än Total. Samtidigt har den senares värdering tilltalat mig (se PE och PB). En uppskattning för 2011 (baserat på q1q2q3) ingår i snittet för PE och P/FCF. Vi ser att Totals fria kassaflöde är mycket mindre än redovisad vinst.
* exklusive goodwill, baserat på vinst efter skatt
Jag värdesätter kapitaldisciplin högt. Exxon investerar bara i sina bästa ideer och får god utväxling på återinvesterade vinster (se capex% respektive ROA). Vi ser också att Total växt långsammare än Exxon trots mycket större investeringsandel.

Visst värderas Exxon med ca 50% premium på basis av bokfört värde och snittvinst. Men det tycker jag kan vara motiverat om man tittar på finansiell styrka, lönsamhet, storlek på energireserver och produktionsutveckling. Sedan värdesätter jag förstås att Exxon fokuserar på kärnverksamheten och inte köper aktier i läkemedels- och vindkraftsbolag.

5 kommentarer:

 1. Hej,
  Har du någon kort synpunkt på fördelar med Exxon jämfört med Statoil som ju har presenterat en del fina nyheter den sista tiden.

  SvaraRadera
 2. Hej anonym,
  Jag förvaltar en portfölj åt några närstående och där har jag faktiskt plockat in Statoil. Släktingarna är lite petiga med det etiska och Statoil är det enda oljebolag de godkänner.

  Jag har faktiskt inte uppdaterat mig om Statoil på flera kvartal (sicken lat förvaltare). Men baserat på 2010 och fem år bakåt är PE 12 och P/FCF 23. Även här har vi alltså stora investeringar och utdelningen har sedan 2005 överstigit fritt kassaflöde med 20%.

  Här kommer några plus och minus, flera nämns utförligare i
  www.defensiven.com/2011/05/nyckeltal-for-ett-knippe-oljebolag.html

  + Majoritetsägare (en stat är kanske inte optimalt men bättre än anonymt ägande)
  + Bra produktionsutveckling
  + Bra finanser (svagare än exxon, starkare än total)
  + Tredje bäst lönsamhet av giganterna (se tidigare länk).
  - Minst reserver av giganterna (se tidigare länk)
  - Liten storlek. Jag tror storleksfördelar är viktigt i oljebranschen.

  SvaraRadera
 3. Till min egen portfölj vill jag se en PE-rabatt mot Exxon innan det kan bli tal om köp.

  SvaraRadera
 4. Tack så mycket för ett konkret och mycket tydligt svar!

  SvaraRadera
 5. Varsågodo, det är trevligt med frågor

  SvaraRadera