lördag 18 oktober 2014

PM Q3-14

Jan-Sep vs dito 2013
Volym                                        -2%
Førsæljning (konstant valuta)   +2%
Justerat* rørelseresultat            +4%
* Konstant valuta, ex "engångskostnader" primärt kostnader relaterade till stängning av holländsk fabrik. Vid jämförelse mellan år bör dessa engångskostnader exkluderas men i bedömning av normal intjäningsförmåga bör en viss andel inkluderas (över tid är det normalt för ett bolag i PM storlek att då och då stänga fabriker).

Antal sålda cigaretter har minskat kring 3% i samtliga regioner utom EU dær volymen faktiskt væxte marginellt. Men volymtillvæxten i EU har en baksida då den beror på tillvæxt før Chesterfield , ett varumærke som ær relativt lågt prissatt (ca 20-30% lægre æn Marlboro). En positiv nyhet ær att Parliament (superpremium) fortsætter væxa starkt (ca 7% volymtillvæxt), framførallt i Ryssland och Turkiet. Øvriga internationella premiummærken (Marlboro, Philip Morris, Lark) har minskat ungefær som føretaget i stort.

En intressant marknad att følja ær Australien, det førsta (och hitills enda) landet som inført "plain packaging". PM informerar "consumer down-trading and heavy discounting have persisted in Australia". Marknaden før budgetcigaretter har formligen exploderat, från 29 till 44% på bara ett par år. Utvecklingen i Australien illustrerar en av de allvarligaste riskerna mot PM intjæning, næmligen spridning av "plain packaging" och/eller avskræckande varningsbilder. Såvæl Frankrike som UK utværderar "plain packaging" (kælla).

Australiens cigarettmarknad
(Kælla Q2-14)
Jag har antagligen underskattat denna risk. Eventuell spridning av "plain packaging" skulle kraftigt reducera PM prishøjningsførmåga (som ær central aspekt i min investering). Men jag tror fortfarande att spridning av "plain packaging" øver PM's marknader kommer ta tid då majoriteten av PM's intjæning kommer från tillvæxtmarknader (EU ca 30%).
 
PM værderas moderat, ca 15-16 gånger vinsten. Fritt kassafløde ræcker till utdelning och återkøp motsvarande 6-7% av kursen. Historiskt har rørelseresultatet økat ca 6-8% årligen baserat på prishøjningar.
 
Jag går i funderingar om att trimma positionen i PM från 50 till kanske 40% av portføljen.

5 kommentarer:

 1. Tack för din syn och sammanfattning /C

  SvaraRadera
 2. Har försäljningen minskat totalt(för alla tobaksbolag) i Australien eller har de justerat ner sina köp från premium till lågpris? Om det är den senare så måste lagstiftningen vara ett misslyckande då det inte påverkar antalet som röker utan endast påverkar hur mycket tobaksbolagen tjänar. Nu vet jag inte syftet med regleringen, det kanske är tanken att det ska slå ut bolagen på lång sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ær faktiskt oklart, en del kællor hævdar att antalet røkare minskat mærkbart medan andra hævdar att tobaksvolymen varit konstant. Det verkar inte heller finnas någon konsensus kring om smugglingen økat eller inte.

   Men i vilket fall måste øvergången till lågpris ha minskat skatteintækterna rejælt. Jag kan tycka att det vore mer optimalt før staten att istællet høja volymskatten kraftigt. På det viset højs "prisgolvet" så att varje cigarett ger mer skatteintækter. Cigarettvolymerna minskar men fallet i skatteintækter begrænsas. Men det ger førstås fler politiska poæng att kræva hårdare åtgærder.

   I lænder med skakiga statsfinanser ær det kanske extra kritiskt det hær med skatteintækter. Førdelarna av minskad røkning mærks på lång sikt medan minskate skatteintækter slår direkt.

   Radera
 3. Tack för en bra sammanfattning!
  För vår del är innehavet betydligt mindre så vi avvaktar nog utvecklingen kring "plain packaging". Vet du förresten om det på totalen är bevisat att det innebär en minskad cigarettförsäljning (lär ju vara det som är syftet)?
  mvh

  SvaraRadera