måndag 20 oktober 2014

Berkshire minskar i Tesco

Berkshire reducerade nyligen sin position i Tesco med en fjærdel (från 4 till 3% av bolaget). Jag ær førvånad att Berkshire sæljer till dagens depressiva værdering.

Det kænns førstås dumdristigt att gå motsatt riktning som Berkshire. Men någon førsæljning ær inte aktuell før min del, jag anser fortfarande att Tesco ær underværderat.

Som illustration kan vi se på Tescos onlineverksamhet. Bolaget har en stark stællning i UK med marknadsandel nærmare 50%. Størsta konkurrenten inom segmentet ær Ocado (endast onlineverksamhet). Detta bolag værderas 1,8 gånger førsæljningen. Om motsvarande multipel appliceras på Tescos onlineverksamhet inom livsmedel blir motiverat pris øver 4 miljarder GBP- øver 30% av hela Tescos børsværde! Återstående 96% av førsæljningen ska då motivera resterande 70% av børsværdet..

Som en annan illustration bidrar Tescos verksamhet i Asien med ca 20% av førsæljning och vinst men kan motivera en betydligt større del av børsværdet. Jag har sett værderingar mellan 8 och 10 miljarder GBP vilket motsvarar 60-70% av Tescos børsværde (eller 40-50% av børsværde plus nettoskuld). Denna værdering motsvarar 0,9 gånger førsæljning vilket verkar rimligt baserat på værdering av fristående asiatiska livsmedelskedjor (kælla FT).

Tesco svarar før 10% av min portfølj.

5 kommentarer:

 1. Oj vilka oväntade nyheter. Hur många gånger har W.B sålt innehav med förlust, i dett fall på 10-årslägsta? Klart det känns väldigt "contrarian" att gå mot självaste Berkshire men framtidens facit får visa vem som gjorde rätt, vi behåller också vårt innehav på medellång sikt. Mvh

  SvaraRadera
 2. Det ligger nog mycket bakom att Warren hoppar och om man tittar bakât... sâ har det inte gâtt bra för Tesco i USA, det har gâtt illa i Asien och dessutom var deras bokföring felaktig.

  Warren kanske sâg misslyckandet i USA och Asien som att moatet inte riktigt är där och den felaktiga bokföringen tyder pâ ohederlig företagsledning och finansiell kontroll.

  Men vad den mannen verkligen tänker pâ som grund för att gâ ur det vet jag som sagt var inte och precis som du ser jag mycket värde i Tesco även om jag inte själv äger det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja mitt intryck ær att Buffett sætter vældigt stor betydelse på føretagsledningens kvalitet. Fiffel med vinstprognoser inger inget vidare førtroende.. Tidigare ledning har køpt flera privata jetplan (numera på førsæljningslista) vilket knappast indikerar en kultur dær aktieægare sætts i førsta rummet.

   Det ær lætt att peka på brister med Tesco och dessa hade varit fullt relevanta om Tesco værderades som ett "vanligt" bolag, dvs øver bok och tvåsiffrigt P/E. Men Tesco værderas som ett skræpbolag

   Radera
 3. Ja, det är inte särskilt positivt att en av världens bästa investerar minskar sitt innehav..
  Och att tro att man kan gå emot Warren Buffet och vinna är ju en long shot ; )

  Men jag tror som du att Tesco som bolag kanske brister i kvalitet för Warren Buffet & CO. Det håller långt ifrån samma kvalitet som Coca Cola och Johnson & Johnson exempelvis.

  Jag är dock beredd att tumma lite på kvaliteten för den här värderingen. Jag tror att Tesco på sikt kommer att kunna få ordning på sina problem. Därför behåller jag mina aktier, som jag började köpa redan 30% över dagskursen. Billigt redan då tyckte jag.

  Kommer förmodligen inte att öka något mer i dagsläget, för nu är det "upp till bevis" för Tesco. Kommande rapport blir spännande.

  SvaraRadera
 4. Läste idag att ordföranden avgår. Redovisningsmissen är visst något större än vad som förmedlades ut i september. Jag ser ändå detta som en positiv nyhet. Bolaget behöver nytändning av nytt kunnigt folk i strategiska positioner likt den nye vd:n från Unilever. Det känns som att han nu kan få en enklare resa att stöpa om bolaget och slippa historiska "surdegar" i styrelsen. Bolaget handlades ner ca 5% idag så jag passade på att öka lite...

  SvaraRadera