tisdag 22 oktober 2013

Tele2 - kap efter ras?

Idag rasade Tele2 över 10% på svag q3. Jag gillar kursras då Mr Market har en tendens att överreagera. Ett företags underliggande värde är mycket stabilare än aktiekursen.

Om jag ska vara intresserad i Tele2 så vill jag se en lägre värdering än Telia. Anledningen är att jag ogillar Tele2s begränsade marknadsandelar. Tele2 skriver:
"Significant investment is required to build a mobile network that covers entire countries. Consequently, mobile communication services have high overhead expense. This creates a strong link between size and profitability in the telecommunications industry. The largest companies in terms of market share always achieve higher margins."
Se även tidigare inlägg i samma ämne.


exkluderar Ryssland som såldes 2013
(Källa Tele2 årsredovisning
)

Värdering (76SEK)
EV/EBIT     13
EV baseras på Q3-13. EBIT  är fem års snitt ex Ryssland och goodwillnedskrivning.

Detta kan jämföras med Belgacom (10), Orange (11), Swisscom (13) och Telia (14).
Om jag skulle köpa telekom idag så väljer jag helt klart något av dessa bolag före Tele2.

3 kommentarer:

 1. Jag tycker att P/S kan vara intressant när man tittar på telekomföretag. Av de Svenska operatörerna har vi:

  Telia: 2,24 (P/E 11,61)
  Tele2: 0.8? (P/E cirka 16,5?)
  Millicom: 1,92 (P/E 18,22)

  Tele2s jämförelsesiffror är svårbedömda eftersom de sålt sin ryska verksamhet men jag tog min värdering från försäljningen (http://aktieingenjoren.blogspot.se/2013/03/analys-tele2s-forsaljning-av-sin-ryska_5235.html) och korrigerade för kursnedgången vilket gav siffrorna ovanför baserade på årsrapporten för 2012.

  Men jag tycker det är tydligt att Tele2:s har problem att omvandla intäkter till resultat vilket både du, jag och Tele2 anser bero på att de är en liten aktör. Jag har dessutom väldigt svårt att se Tele2 växa kraftigt eftersom det är någonting de misslyckats med under de senaste åren. Ur ett industriellt perspektiv anser jag därför att det bästa för Tele2 borde vara en styckning eftersom synergieffekter borde kunna skapa en rejäl lönsamhetsökning då en större aktör kan ta över Tele2-abonnemangen. Men som aktieägare är det ingenting som jag vill spekulera i eftersom det 'är så svårförutsägbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. god poäng. Jag landade på lite högre multiplar: P/S 1.1 och normaliserat PE ca 18

   Radera