onsdag 16 oktober 2013

minskar i Orange

sålde häromdagen hälften av aktierna i Orange. Anledningen är att kursen rusat (+40% på genomsnittlig inköpskurs) samtidigt som jag sänkt min värdering (jag underskattade effekten av prisreglering och ny aggressiv konkurrent).

Värdering (P 10,1€)
Exklusive engångseffekter bedömer jag EPS för 2012 till ca 1€ per aktie vilket ger P/E på 10. Tycker jag är ganska högt för hårt belånat telekombolag. Första halvåret 2013 har vinsten fallit ca 10% ytterligare.

Ett "skuldneutralt" värderingsmått är EV/EBIT och detta nyckeltal bedömer jag till 11 för Orange. Detta är högre än Ekornes, Exxon och Kabe (EV/EBIT på 8-9). Värt att notera är dock att Orange historiskt haft högre fritt kassaflöde än vinst (bland annat p.g.a. lägre capex än avskrivningar).


Vad jag köpte istället? Ännu mer Philip Morris (85$).

9 kommentarer:

 1. Hur ser fördelningen procentuellt ut mellan innehaven nu?

  Med vänlig hälsning,
  Frihetsfonden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ekornes 12%
   Exxon Mobil 5%
   Kabe 15%
   Orange 7%
   PM 47%
   Vivendi 14%

   Radera
 2. 40%, inte illa! Jag vill ändå minnas att Orange stod för ganska stor del av portföljen, så hur mycket står PM för nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. plus en fin utdelning på 11%! Men känns lite som investeringen i HM; hög avkastning trots att mina antaganden visat sig felaktiga.

   PM står för hela 47%. Portföljen börjar bli väldigt fokuserad till ett fåtal aktieslag då jag har svårt att hitta alternativ.

   Radera
  2. Kan ju också påminna dig om att PM lämnar rapport idag! Ska bli intressant läsning :)

   Radera
 3. Kan rekommendera KMI.
  Mvh Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack för tipset, behöver fler bolag i portföljen. Pipelines är intressant, jag har inte orkat sätta mig in i skattebiten bara.

   Radera
 4. Grattis! Jag såg alltid Vivendi som det lite starkare caset men kul att även Orange har gått bra som aktie betraktat.

  SvaraRadera