onsdag 27 mars 2013

HM q1-13

H&M har sedan ett par år tillbaka kämpat med marginalerna. Men det gäller att se problemen i rätt proportioner. Lönsamheten är fortfarande mycket god, bara lite lägre än tidigare (bland annat pga valutaeffekter). Flera av dess småsyskon (KappAhl, RNB mfl) har stora problem och då snackar vi förluster, nyemission och kamp för överlevnad. Tyvärr verkar även börsen anse att H&Ms problem är tillfälliga och aktien är inte billig.
H&Ms lönsamhet är mycket hög trots stor nettokassa
Årsredovisning
I förra veckan redovisade HM sitt första kvartal och igår kom årsredovisningen. Årsredovisningen är kanske inte jättespännande då det mesta är känt sedan q4. Men ett citat från VD Karl-Johan Persson kan vara på sin plats:
"Vi ökade försäljningen med 11 procent i lokala valutor och en procent i jämförbara enheter under 2012 och vi fortsatte att ta marknadsandelar. Under 2012 var konsumtionsklimatet på många håll ännu mer utmanande än under 2011.
[...] Under 2012 fortsatte vår globala expansion och vi öppnade 304 nya butiker netto. Fem nya länder tillkom: Bulgarien, Malaysia, Lettland, Thailand och Mexiko. Allra flest butiker öppnades i Kina och USA. [...] Vi expanderar med 10–15 procent nya butiker om året och under 2013 planerar vi att öppna cirka 325 nya butiker netto, vilket är i princip en ny butik om dagen. Vi kommer att öppna butiker i fem nya länder: Chile, Estland, Litauen och Serbien samt via franchise i Indonesien. Butiken i Santiago de Chile blir H&M:s första i Sydamerika och även på södra halvklotet, där vi ser en stor potential för H&M att växa."
Q1-13
VD Karl-Johan Persson kommenterar första kvartalet:
"The first quarter has been characterised by the continued challenging situation for the fashion retail industry in many of our markets mainly due to a continued tough macro-economic climate, but also due to unfavourable weather during parts of the quarter. This meant that sales in the first quarter did not reach our expectations.
The reported sales increase in SEK has been affected by substantial negative currency translation and calendar effects of almost SEK 2 billion – adjusted for these negative effects the sales increase was 8 percent. "
Jag tror jag nöjer mig med det , lönsamhet är inte så meningsfullt att jämföra över ett enda kvartal. Som jag tidigare kommunicerat ser jag H&M som kronjuvelen på stockholmsbörsen. Skuldfritt, familjeägt och familjestyrt med hög lönsamhet som bestått över decennier.

---
Igår lånade jag farsans Ipad läsplatta och jag måste erkänna att det här med pekskärm inte är något för mig. Ibland känner jag mig som en teknikdinousarie. Det är för väl att datorerna introducerades när jag var ung och formbar. Jag följer en tv-serie om Amish-folket och där har en upprorisk jänta i byn köpt en smartphone..

5 kommentarer:

 1. Vad heter tv-serien?

  SvaraRadera
  Svar
  1. det har jag glömt, den går på national geographic

   Radera
 2. Det är oroväckande om försäljningen i jämförbara butiker fortsätter länge till. Peter Lynch sålde ett bolag om försäljningen i jämförbara butiker minskade med 3 % senaste kvartalet och han hade inte gillat H&M med andra ord. Jag tycker att Inditex ser hetare ut än H&M de senaste åren. Jag har ett inlägg på gång om detta och jag vill inte dra några förhastade slutsatser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ska bli intressant att læsa, vore intressant att se førsæljningsutveckling i jæmførbara butiker på flera års sikt. Jag tror att Inditex har en annan definition på jemførbara butiker en HM? Typ H&M har ett år, Inditex två.

   Man bør kanske vara petig med HM då værderingen er såpass høg.

   Radera
  2. Ja det vore intressant att se. Jag har inte undersökt just den siffran, utan "bara" sett till omsättning, vinst, ROE och lite mer. Det ser faktiskt ganska mörkt ut för H&M de senaste åren även om de svamlar om omvärldsfaktorer som påverkar negativt. Inditex har ju också en tuff omvärld mot sig och även om de har sin produktion i Spanien (gynnas av svag EUR) så tror jag inte att H&M missgynnas i lika stor utsträckning av en svag EUR eller en svag USD, som är den största inköpsvalutan. Inditex har sprungit ifrån H&M ganska rejält om man ser till de senaste åren.

   Radera