söndag 24 mars 2013

inköp mars-13

jag har ju varit och nosat på Lorillard på sistone (här och där) men blev inget hugg. Även om jag har svårt att se ett mentolförbud de närmaste åren är osäkerheten förstås större på längre sikt.

Jag valde istället en mer lättprognostiserad variant i form av Philip Morris. Jag är övertygad om att Philip Morris kommer höja utdelningen många decennier framöver. Det är i mina ögon svårt att hitta företag med lägre osäkerhet.

Direktavkastningen är 3.7% och sedan 2008 har PM köpt tillbaka mer än 5% av aktierna årligen (men en mer uthållig återköpstakt är ca 2% på dagens kurs). Tack vare dess prishöjningsförmåga tror jag att bolaget kan visa realtillväxt på åtminstone ett par procent (sedan 2006 har bolaget höjt priserna med 5% årligen. Effekten på sista raden blir större då prishöjningar innebär obefintliga kostnadsökningar).

Värdering (Pris 91.3$)
Direktavkastning  3.7%
PE3        18
PFCF3   18

Inköpet gör att Philip Morris blir portföljens största position (21%). Jag har utrymme för ett inköp till i mars, Ekornes ligger närmast på tur om kursen kunde gå ner en bit.

7 kommentarer:

 1. Hur kommer det sig att du anser Ekornes vara attraktiv? Jag var sugen på bolaget för ett halvår sedan men det fanns för många frågetecken kring bolaget, tillväxten, den bibehålla den höga utdelningen samt den dåvarande tomma kassan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag gillar att de är obelånade (soliditet över 80%, räntetäckningsgrad över 100) och dess goda lönsamhet. Tillväxten har länge varit låg men värderingen är å andra sidan inte så ansträngande.

   Radera
 2. Hur många kommer röka om många decennier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag skulle tro ungefär lika många globalt sett (färre i väst, fler i tillväxtmarknader). WTO prognostiserar svagt stigande cigarettefterfrågan fram till 2050 pga befolkningstillväxt.

   Men det centrala när det gäller tobaksbolag är dess förmåga att höja priser. Cigarettvolymen har minskat kraftigt i USA sedan 50-talet men tobaksjäten Altria har ändå varit halvseklets bästa aktie tack vare dess förmåga att höja priser.

   Radera
  2. en sannolik trend är att asiater mfl byter upp sig till västerländska premiummärken i takt med stigande välstånd.

   Radera
 3. Har också tittat på Norge, t.o.m. köpt, men det blev till att öka i Yara för min del just nu.

  PM verkar vara ett gott köp från aktieägarperspektiv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yara är nog inte så pjåkigt, noterat att de dubblade utdelningen häromsisten. Jag har svårt för råvarubolag generellt dock pga svårbedömda konkurrensfördelar och stort beroende av makrotrender

   Radera