tisdag 29 januari 2013

tillbaka till Fortums varma famn?

Det är inte lätt att sitta still i båten när vågorna (Mr Market) rör sig kraftigt. I juni 2011 sålde jag min position i Fortum för 22,8€ (motivation här). Efter ett par svaga kvartal betalar Mr Market numera bara 13.5€ (>40% lägre) trots högre eget kapital.

Känns för övrigt som att köplägena i den egna portföljen är färre än på länge (kanske inte så förvånande då börsen rusat).

Några nyckeltal
PE5            8
PFCF5      12
PB            1.2 (sep-30 2012)
Uppsida finns om lönsamheten i Ryssland normaliseras (går knappt runt för tillfället). Samtidigt tycker jag Ryssland är den stora svagheten med Fortum. Jag hade alla gånger föredragit att man stannat kvar i norden och varit en kassako istället för att ledningen tvunget ska leka imperiebyggande i en av världens mest riskabla marknader. En god påminnelse om politisk risk är brasilianska statens hårda regleringar och tvångsförsäljningar (Eletrobras aktie har störtat från nivå som redan låg långt under bok).

Räntetäckningsgrad (2010+2011)      9
Soliditet ex goodwill                          43%
Bra finanser för att vara elbolag.

PB 1.2 ser billigt ut med tanke på goda finanser och en del riktigt fina tillgångar i form av vatten- och kärnkraft.

Läs gärna lundaluppens tankar om Fortum.

2 kommentarer:

 1. Ja fortum ser onekligen bra ut på dagens nivåer. Men det är nånting med energi-aktier som får mig att bli skitnödig. Börjar själv bli osäker om varför..

  SvaraRadera
 2. "Normaliseras" till vadå? "Normaliseringen" hänger helt och hållet på att ryska subventioner till kol och gas kommer att bestå (ungefär som våra system till förnyelsebart). I Brasilien klappade ju staten igen lönsamheten för Eletrobras också och de ska höja gruvskatten osv. osv. så jag skulle inte ta i bolag av den kalibern med tång nu eller lägga kanske max 1 % av portföljen i något liknande.

  Nu gäller ju detta dock inte Fortum som har Ryssland mest som en "joker" lönsamhetsmässigt (även om det är dit den ökade skuldsättningne på sistone har gått) utan det är den övriga verksamheten i Norden som är kassakon vilket du påpekar.

  På lång sikt (>10-20 år) ser det mörkare ut då kärnkraften måste ersättas vilket kräver elpriser på åtminstone 60 €/MWh vilket är betydligt högre än idag. Dessutom är avskrivningarna på gammal kärnkraft och vattenkraft obefintliga vilket triggar resultatet (vilket är trevligt de kommande 10-20 åren eller något sådant men blir hemskt därefter vilket säkert märks i kassaflöde innan det märks i resultat).

  Fortum lockar även mig men jag köper inte av andra skäl som jag tidigare har nämnt på min blogg.

  SvaraRadera