lördag 21 januari 2012

Analys av Hasbro - leksaks och brädspelsgigant

Hasbros aktie är ner 27% det senaste året. En förklaring kan vara att rörelseresultat minskat 2% de senaste nio månaderna. Men kanske har Mr Market överreagerat? Är det här ett sånt där gyllene tillfälle då ett kvalitetsföretag säljs på REA pga tillfälliga problem? 

Allmänt om bolag
Hasbro är en av världens största tillverkare av leksaker och brädspel. Företaget är oerhört starka inom brädspel och står bakom varumärken som Monopol, Trivial Pursuit (TP), Pictionary, Yatzy, Twister, Scrabble (Alfapet), Cranium och Risk.

När det gäller leksaker står Hasbro bakom varumärken som G.I. Joe, My Little Pony, Transformers och Littlest Pet Shop. Hasbro producerar vidare leksaker på licens (köper t.ex. rättigheter till Disney leksaker). Bland de licenserade karaktärerna kan Spiderman, Star Wars, Hulken och Musse Pigg nämnas. Företagets spelidéer och leksakskaraktärer marknadsförs även på andra modernare plattformar: dataspel, applikationer på smartphones och tv-serier.

Hasbro har haft utdelning varje år sedan 1977.  


Operationella segment 
Andel av 2010 års försäljning:
Toys                                   68%
Games and puzzles             32%


Geografisk spridning
Andel av 2010 års försäljning:
USA+Kanada           58%
Europa                     26%
Övriga världen          16%
Sedan 2008 har försäljningen i USA minskat 7% medan försäljningen i övriga länder ökat 9%. Hasbro ser fortsatt stora möjligheter i tillväxtmarknader:
Bildkälla:  Investor Presentation 2011
Historik
Ni läsare blir förstås förskräckta av förluståret 2002. Men jag kan lugna er med att förlusten berodde på förändringar i redovisningsregler och att det fria kassaflödet var positivt.

Stabila och stigande vinster och utdelningar. FCF/aktie tar inte hänsyn till aktieåterköp. Vinsten täcker i regel utdelningen med god marginal. Det fria kassaflödet har tyvärr minskat med tiden vilket är ett varningstecken.


Tillväxt (bedömning utifrån historik)
Vinst per aktie har haft en tillväxttakt på hela 19% per år sedan 2004. En viktig förklaring är aktieåterköp: antalet aktier har minskat 6% årligen. Försäljningen har ökat ca 5% årligen.


Värdering (pris 33 usd)
Direktavkastning:   3,3%
Utdelningsandel:    30%
P/E (3år):            12
P/FCF*:              14
*3 års löpande kassaflöde, tio års capex%


Finansiell ställning
Soliditet ex goodwill:      32%
Räntetäckningsgrad:       Mellan 7 och 11 de senaste åren.


Lönsamhet
ROA ex goodwill var 11% år 2010. Avkastningen på tillgångarna har ökat kraftigt sedan 2005. Konkurrenten Mattel (leksakstillverkare, Barbie mfl) hade en ROA på 15% samma år. 

Sedan 2002 har Hasbro återinvesterat 21% av det löpande kassaflödet. Det är en låg siffra som tyder på en kapitalsnål verksamhet. Capex% är jämförbart med konsument- och läkemedelsgiganterna i min portfölj. Utöver "vanliga" investeringar har Hasbro gjort ganska stora förvärv som i regel motsvarat "vanliga" investeringar i storlek. Konkurrenten Mattel har investerat mer och dess P/FCF är ca 20. 

Vinstmarginalen var ifjol 10%. Det kan jämföras mot konkurrenten Mattel som hade 12%. Som flera säkert listat ut beror mycket av Hasbros starka vinsttillväxt på marginalförbättringar. För fem år sedan var vinstmarginalen ca 7%.  Det är ett gott tecken om ROA och marginalerna bibehålls eller ökar över tid. Vikande marginaler tyder på ökad konkurrens.


Bedömning
Som grabb var en av mina favoritleksaker Action Man. Leksaksutvecklare var just Hasbro. Sedan dess har leksaksmodet förändrats och Action Man har helt slutat produceras. Det här exemplet illustrerar att Hasbro måste vara innovativt och utveckla nya leksakskoncept för att hänga med. I mina ögon har Hasbro dock en stabil kärna med varumärken som håller över generationer. Sedan tillkommer licensiering av andras varumärken som bör vara lågriskprojekt med tanke på att karaktärerna redan är etablerade hos målgruppen.

Jag gillar Hasbros kärnverksamhet och dess starka varumärken. Men vad jag förstår producerar företaget även en del mobilapplikationer, filmer och tv-serier byggda på företagets spel och leksaker. Frågan är om Hasbro har konkurrensfördelar även inom detta "digitala" område. Jag skulle hellre se att Hasbro fokuserade på "analoga" produktinnovationer och varumärkesbyggande (själva programmerandet och filmskapandet kan nog andra bättre). Missförstå mig icke, det är förstås trevligt med exponering i flera olika kanaler. Jag har läst att brädspelet Alfapet har fått en riktig hype tack vare att det kommit en spelapplikation till Iphone.

Mycket intressant värdering. Ett PE på 12 kräver enligt Grahams tumregel en tillväxttakt på knappa 2%. Om Hasbro delade ut hela det fria kassaflödet skulle direktavkastningen uppgå till 7%. Finanserna kunde varit starkare. Konjunkturstabil verksamhet med exponering mot tillväxtmarknader. Framtidssäker men med visst beroende av produktinnovationer. Aktien kvalificerar sig till min spanlista. Ska läsa på mer om bolaget vid tillfälle. 

----
Rekommenderad läsning: 
Dividendmonk:   Hasbro Dividend Stock Analysis

5 kommentarer:

  1. Kul läsning, ska också läsa in mig mer!
    Minus för skuldsättningen. Plus för utdelningshistorik och samarbeten med Disney.

    Det som är svårt att veta är just hur de påverkas av att fler och fler spel blir digitala. Det misstänker jag underlättar för mindre aktörer, och möjligen kan Hasbro tappa sina konkurrensfördelar i det mediet?

    Det som också är lite konstigt är att Morningstar verkar mena att Hasbro (och Mattel för den delen) saknar en "moat" om jag förstår det rätt. Se länken: http://members.morningstar.com/NLFreeDownload/PDFs/MSI_0610.pdf

    SvaraRadera
  2. Trevligt med kommentarer! Ja jag tror att Hasbros styrkor inte riktigt kommer till sin rätt i digitala spel. Jag hoppas att Hasbro leasar ut sina varumärken och låter andra sköta det digitala. Hasbro försökte med tv-spel på 90-talet men fick lägga ner den satsningen. Men kidsen (och inte minst föräldrarna) vill nog även fortsättningsvis ha leksaker och spel man kan ta i.

    Nepp Morningstar listar (konstigt nog) varken Hasbro eller Mattel som "Wide Moats". Kanske klassificeras de som "narrow moats".

    SvaraRadera
  3. Hej, kanske man borde ta en närmare titt på bolaget... Här är en gammal analys från 2010. Den är skriven på finska så jag bifogade google translate linken:

    http://translate.google.com/translate?sl=fi&tl=sv&js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Foneup.blogit.kauppalehti.fi%2Fblog%2F20484

    Finns några goda insikter, bl.a. kritik mot ledningens optionsprogram om jag kommer rätt ihåg.

    SvaraRadera
  4. Hej Tomahawk och tack för länken. Oroande med optionsprogram. Nu känner jag mig lite på hal is... Men utifrån antal utestående aktier var optionsprogram (och följande utspädning) störst vid årtiondets början. Mellan 2001 och 2004 ökade antalet aktier med 19% (gissningsvis pga att ledning bytte ut sina optioner mot nya aktier). Men sedan 2005 har antal aktier tvärtom minskat varje år. Mellan 2007 och 2010 minskade antalet aktier med 14%. Så förhoppningsvis har bonusoptionerna blivit färre (aktieåterköpen är åtminstone betydligt större).

    SvaraRadera
  5. Utdelningsmunken har gjort en ny analys av Hasbro idag!
    http://dividendmonk.com/hasbro-has-might-be-undervalued/

    SvaraRadera