måndag 3 januari 2011

Felaktig värdering av Shell

Jag gjorde fel i värderingen av Shell. Ber om ursäkt för detta. Försöker att dubbel- och trippelkolla analyserna men denna gång har det ändå blivit fel. Detta var ingen rolig start på 2011.

Bortförklaring
Felet uppstod eftersom jag använde fel pris på aktien. Shell kan handlas på tre börser. Den "vanliga" shell- aktien är noterad i London och Amsterdam. Shell kan även handlas på NYSE men där i form av en ADR. ADR är ett finansiellt instrument som innehåller ett visst antal underliggande utländska aktier. Priset på en "vanlig" aktie och en ADR skiljer sig följaktligen. Jag antar att fördelen (för amerikanarna) är att instrumentet kan handlas på en amerikansk börs samt att valutan blir dollar.

Redovisningen sker i dollar men nyckeltalen per aktie är per "vanlig" euro-aktie. Ganska förvirrande..  Här ser vi onekligen riskerna med att köpa utländska aktier, det gäller att hålla tungan rätt i mun med valutor och olika sorters aktier. Det är grundläggande att man vet vad man köper aktien för.

Korrigerad version
I den korrigerade värderingen nedan har jag omvandlat aktiens pris till dollar efter dagens växelkurs.

Direktavkastning 5,0%
Utdelningsandel   82%
Earnings power   11%
Current PE          17
PE3                       9
PB                        1,5

De finansiella nyckeltalen och tillväxttalen var korrekta i analysen. För att sammanfatta är värderingen sett till vinster inte så låg som jag tidigare hävdat. Sett till vinster värderas Shell i linje med konkurrenter som Chevron och Exxon. Däremot lägre PB, högre utdelning och högre earnings power.

Jag hinner inte skriva om bedömningen av Shell idag men jag ville informera om misstaget så fort som möjligt.

2 kommentarer:

 1. Hej! Jag har precis lagt till din blogg i den realtidsuppdaterade blogglistan hos ekonomibloggarna, hoppas att det är okej med dig :o) Ta dig gärna en titt, och om du saknar någon blogg, lämna en kommentar så ordnar jag det!

  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
 2. Tjenare! Det är helt okej för mig, alltid roligt att bli länkad till:) Det var en rejäl lista på bloggar där minsann.. de viktigaste verkar vara med. Några förslag på ytterligare bloggar:

  http://dollarmiljonaren.blogspot.com/
  http://konsylten.wordpress.com/
  http://fundamentalanalys.blogspot.com/

  SvaraRadera