tisdag 3 augusti 2010

Analys av Coca-Cola - Legend som hittar nya vägar ur stagnerande marknad

Senast uppdaterad: 10e augusti 2011.

Allmänt om bolag

Coca-Cola är som alla vet en internationell dryckestillverkare. Till bolagets största varumärken hör Coca-Cola, Fanta, Sprite, Burn, Bonaqua, Nestea, Minute Maid och Powerade. Coca-Cola har som synes breddat sitt utbud utöver de traditionella läskedryckerna till kolsyrat vatten, juice, iste och energidricka. Läskedryckers andel av försäljningen har minskat från 89% vid decenniets början till 76% idag.

Coca-Cola har 14 varumärken med en försäljning över en miljard dollar:

Coca-Colas största varumärken (källa)
Cola-Cola är en Dividend Aristocrat då dess utdelning har höjts 49 år i rad.

Bolaget har ingen majoritetsägare men största ägare är Berkshire Hathaway med 9% av aktierna. Berkshire har haft stora poster i KO i decennier och Buffett nämner ofta bolaget i sina aktiebrev. Warren Buffets son sitter i styrelsen.

Geografisk spridning
Volymandel 2010: 
Latin America         28%
North America        22% 
Pacific                    18% 
Europe                    16%
Eurasia och Africa  16%


Coca-Cola har en god geografisk spridning på sin försäljning. Stor andel utanför Europa och US.

Vinsterna då?
Andel av 2010 års rörelseresultat samt förändring sen 2008 inom parentes:
Latin America            24 (+15%)
North America          15 (-4)
Pacific                        20  (+10)
Europe                        29% (-6%)
Eurasia och Africa    10 (+18)
Bottling investments 2%  (-14%)

Tillväxten är negativ i Europa och Nordamerika medan Asien, Latinamerika och Afrika visar strålande siffror. Europa har högst marginaler.


Antal sålda enheter per capita (bildkälla Investor Presentation)
Som vi ser på bilden ovan säljer Coca-Cola flest drycker per capita i Mexiko följt av USA. I länder som Kina och Indien bör det finnas goda möjligheter att öka volym. En amerikan dricker lika mycket läsk som 36 indier. Sedan 2006 har volymerna ökat med 80% i Indien. 

Historik
I grafen nedan har jag justerat 2010 år vinst genom att exkludera engångseffekter kopplade till förvärv.
 


Som vi ser på graferna har företaget inte haft något förlustår och ingen slopad utdelning.

Årlig tillväxt
Vinsterna har ökat med ca 6% per år sedan 2004 medan omsättningen ökat med ca 7% årligen.

Värdering (baserat på priset 67 usd)
Direktavkastning: 2,8% , Utdelningsandel 58% 
P/E (3år)         24
P/FCF (3år):   25
E/P (7år)           3,7%
P/B                   > 5


Finansiell ställning
 

Räntetäckning: 12
Balanslikviditet: 1,3
Soliditet exklusive goodwill:  32


Bra finanser, särskilt med tanke på bolagets stabila bransch som lockat många andra liknande bolag att belåna sig upp över öronen. Finanserna har dock försvagats rejält i och med förvärvet av CCE. 

Lönsamhet

ROE (ex goodwill) 2010: 33%. ROA (ex goodwill baserat på resultat efter skatt): 11%. Konkurrenterna Carlsberg och Dr Pepper har motsvarande ROA på 7 respektive 12%. God avkastning på kapitalet. Små investeringsbehov och goda kassaflöden.

KO har sedan 2005 haft en vinstmarginal på mellan 18 och 22%. Detta är högre än konkurrenterna Dr Pepper (9% år 2010) och Carlsberg (10% år 2010). 
Detta tyder på kostnadseffektivitet och eller pricing power.


Det fria kassaflödet är starkt men något lägre än redovisad vinst enligt mina beräkningar.
 
Senaste kvartalsrapporterna 
Under Q2 är volym +6%. KO växer som vanligt lite segare i Europa och Nordamerika. Glädjande att volymen ändå är upp även i mogna regioner. Ett land med strålande tillväxt är Kina där Coca-Cola växt volymen 21% på ett år. Läskedrycker har ökat 5% medan stilla drycker (såsom juice, energidricka) ökade 7%.  Underliggande försäljning (exklusive förvärvet av CCE) verkar ha ökat 6% i lokala valutor. Jämförbar EPS +10%.


Liknande bolag 
Tydligaste konkurrenten är Pepsi och har så varit i decennier. Jag ser många likheter hos bolagen. Största skillnaden är att Pepsi har större andel av försäljningen i USA än KO samt en bredare produktmix (stor på snacks). 

Bedömning
Coca-Cola har flera av världens kändaste varumärken. Bolagets försäljning är väl spridd geografiskt och verksamheten är mycket konjunkturokänslig.

De klassiska riskerna för bolag av "consumer goods" är högre priser på råvaror samt konkurrens från lågprisalternativ. Jag skulle tro att Coca-Cola är mindre utsatt för råvarupriser än många andra konsumentbolag, bolaget säljer ju i princip kolsyrat sött vatten.. En risk som är värd att nämna specifikt för Coca-Cola är västvärldens ökade hälsomedvetenhet som bör drabba läskekonsumtionen. Men det parerar företaget genom nya mer nyttiga produkter och en stor och ökande andel av försäljningen i tillväxtmarknader. Jag tror att Coca-Cola kan bli framgångsrikt i tillväxtmarknader då folket där i takt med ökande levnadsstandard vill ha kända varumärken från väst. I dessa länder tror jag mer på Coca-Colas produktmix än exempelvis Pepsico som har större andel snacks och mindre andel drycker.

Coca-Cola förtjänar utan tvekan en premievärdering. Det här är helt enkelt ett bolag som alltid fungerar. Som Warren Buffett skulle säga:
"It's far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price." 

Jag tycker att dagens PE är lite högt och att det ger liten säkerhetsmarginal. Jag skulle inte öka på dagens nivå men vill inte heller sälja detta fantastiska bolag.

-----
Andra inlägg av defensiven om Coca-Cola:
Dokumentär om Coca-Cola 

Världens starkaste varumärken

Andra länkar om Coca-Cola:
Dividendmonk:
Coca Cola (KO) Dividend Stock Analysis
Lundaluppen: Analys av Coca-Cola
4020: Lite om Warren Buffet & Coca-Cola 

4 kommentarer:

 1. Underbart bolag. Bland dom största innehaven i min portfölj. Bra också att dom tjänar mycket pengar i många olika valutor.

  SvaraRadera
 2. Ja desto mer man läser om bolaget desto mer imponerad blir man. Jag har lagt upp en länk till en dokumentär om Coca-Cola här någonstans..

  SvaraRadera
 3. Spännande blogg. Jag har börjat läsa den från början. Nu ligger Coca Cola betydligt lägre. Köpvärd i dagsläget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. tackar! Mycket av det lägre priset beror på "split" häromåret. Nuvarande PE3 är 21 vilket jag tycker är ganska intressant med tanke på börsens höga värdering överlag. Svårt att hitta högre bolagskvalitet.

   Radera