lördag 12 november 2016

Exit Kabe

Jag väljer att sälja mina aktier i Kabe då börsvärdet rusat iväg från mitt estimerade värde. Kabes värdering prisar in hög lönsamhet; med 10% ROE skulle skuldjusterat PE bli ca 25. Jag ser två faktorer som talar för begränsad lönsamhet.

Importerade husvagnar/husbilar från Adria svarar för nästan hälften av Kabes försäljning och runt en tredjedel av intjäningen. Lönsamheten på denna del av verksamheten borde rimligen vara begränsad då Adria kan välja en annan mellanhand eller skapa sin egen återförsäljning om Kabe kräver för pressade priser.

En annan faktor som jag tror kan begränsa lönsamheten är att husbilsmarknaden sedan många år växer starkt medan husvagnsmarknaden minskar. För femton år sedan var svenska husvagnsregistreringar fyra gånger fler än husbilsregistreringarna. Men sista åren har det registrerades fler husbilar än husvagnar. Med tanke på att husbilar kostar minst det dubbla mot husvagnar blir dess andel av försäljning över 70%. Orsaken att jag ser detta som en risk är att Kabes position är betydligt svagare inom husbilar än inom husvagnar (svensk marknadsandel på 6 respektive 24%).

Jag ser Kabe som ett kvalitetsbolag med mycket stark ägarstruktur. Men jag anser inte att konkurrensfördelarna är starka nog till att motivera dagens värdering.

Värdering (190sek)
P/B                               2.1
EV/EBI10*                  17
EV/EBI**                    13
*    Skuldjusterat P/E baserat på tio års vinstsnitt.
** Skuldjusterat PE baserat på dagens tillgångar gånger 15 års ROA

7 kommentarer:

 1. Efter försäljningen innehåller portföljen sex innehav och ränteandelen ökar till 30%.

  SvaraRadera
 2. Har du kollat på Thor? Didner o Gerge äger och ser rätt billigt ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr icke,
   ser spontant ganska dyr ut; 30 gånger tioårigt vinstsnitt.

   Radera
  2. Skrev för snabbt :) Billig är att ta i, intressant bolag och god tillväxt däremot inom liknande bransch.

   Radera
 3. Väljer man lägga stor tilltro till att titta i backspegeln är det kanske rätt att sälja, men personligen tycker jag det ser billigt ut givet mina gissningar om framtiden.

  Läste i tidningen Min husbil nr 5 2016 en intervju med Peter Carenborn (ny VD på Kabe Husvagnar AB sedan 1 januari i år) att man skulle bygga en förlängd lina i husbilsfabriken för att kunna bemästra efterfrågan och att detta förväntades vara klart i september. Stod även att man redan innan mässorna, såsom Elmia, hade sålt in 75% av 2017 års husbilar. Det låter lovande när han påstår att de skulle kunna sälja mer, men att tillverkningskapaciteten är den begränsade faktorn. Vidare pratar han om att satsa hårdare på export framöver och växa i Europa. Enligt uttalande från koncernens VD Alf Ekström i Jönköpingsposten verkar det som tanken bakom rekryteringen av Peter har varit en internationell satsning även utanför norden. Med en allt svagare krona tror jag att man har bra förutsättningar för en lönsam internationell satsning, även om det givetvis alltid är förenat med risker att ge sig in på nya marknader.

  Gör inga anspråk på att alls vara insatt i branschen men det verkar troligt att viss tillfällig prispress pga utförsäljningar skett i spåren av Mobile Living Groups konkurs våren 2015 och Cabbys i januari i år. Sedan drabbades Kabe sista kvartalet 2014 av brand hos underleverantör (Dometic) som gjorde man tvingades till extra engångskostnader under första halvåret 2015 för att hinna ikapp med leveranser. Personalstyrkan har också utökats från 431 ifjol till 522 där det är tufft att hitta rätt personal och även tagit resurser att lära upp ny personal.

  Enligt meddelande på www.husvagnsbranschen.se 2016-03-29 har Kama Fritid köpt in ytterligare en fastighet för att kunna hantera större mängder gods och fler nya butiker kommer att installeras eller byggas om under 2016.

  Det återstår att se hur man gör med sin starka balansräkning efter att budet på aktier i Adria inte gick igenom. Bemyndigande finns för återköp av egna aktier.

  Sammantaget tycker jag framtiden för Kabe ser ljus ut även om konjunkturen även framöver kommer att gå såväl upp som ner.

  SvaraRadera
 4. Ja Thor är ett fint bolag. Borde nog för övrigt titta närmare på Kabe, Själv fyller jag dock kvoten husbilar/husvagnar med kanadensiska CanaDream som hyr ut och säljer. Fin tillväxt och handlas runt p/e10. Skrev om den i september, och sedan dess har man presenterat ytterligare ett fint kvartal med +27 % i vinst.

  http://framtidsinvesteringen.blogspot.se/2016/09/canadream-husbilar-till-reapris.html

  SvaraRadera