lördag 21 november 2015

Inköp Nov-15

jag har till synes fått retail på hjärnan och köper i november aktier i en fjärde butikskedja (jag äger sedan tidigare Sainsburys, Tesco och Walmart). Denna gång föll valet på en familjekontrollerad tysk byggvarukedja som i likhet med tidigare innehav har stora fastighetsvärden.

Hornbach Baumarkt (P 33€)
Europas femte största byggvarukedja. Ca 60% av försäljning från hemmamarknaden Tyskland där man har drygt 10% marknadsandel. Citat Hornbachs svenska hemsida;
"HORNBACH satsar inte på kvantitet utan på kvalitet och stora försäljningsytor. I segmentet ”megastores”, vilket storleksmässigt motsvarar ungefär två normala byggmarknader, är HORNBACH utan någon som helst tvekan nummer 1."
HB äger endast 25% av butikerna och har således hög operationell hävstång. Har å andra sidan en nettokassa. Byggvarukedjan ägs till 76% av Hornbach Holding som i sin tur kontrolleras av familjen Hornbach.

Direktavkastning                                                            1,8%
P/B (fastigheter värderade till ursprunglig investering)      0.9
Skuldjusterat PE givet normal ROA*                               12
* tretton års snitt

Hornbach Holding (P 72€)
holdingbolag bestående av två delar;
* Aktier i Hornbach Baumarkt (ägarandel 76%)
* Fastighetsuthyrning till Hornbach Baumarkt (äger 25% av byggvaruhusen).

Om vi utgår från [EBIT + fastighetsavskrivning] härstammar hälften av holdingbolagets intjäning från aktieinnehavet i HB och hälften från fastighetsuthyrningen. Vi kan alltså säga att HH är en 50/50 mix av fastighetsbolag och byggvarukedja. Holdingbolagets belåning är begränsad, även med noll intjäning från aktieinnehavet uppgår räntetäckningsgraden till 4.

Direktavkastning                                                            1,1%
P/B (fastigheter värderade till ursprunglig investering)      0.8
Skuldjusterat PE givet normal ROA*                               13
* tretton års snitt

Om vi värderar koncernen som ett fastighetsbolag, dvs antar noll fastighetsavskrivningar,  blir skuldjusterat PE ca 8. 

Jag bedömmer att lönsamheten i byggvarukedjan har förbättringspotential med tanke på att konkurrensen på den tyska byggvarumarknaden är mördande. Praktiker, en av de största konkurrenterna, gick i konkurs 2013. Koncernens tyska rörelsemarginal har snittat mindre än hälften mot den internationella det sista decenniet. 

12 kommentarer:

  1. När vi storrenoverade vårt hus så rekommenderade vår hantverkare att vi köpte in så mycket material som möjligt från Hornbach i Fittja. Det är lite andra sidan Stockholm men det var såååå mycket värt prismässigt att åka dit och storhandla än att åka till någon av de närliggande varuhusen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. alltid intressant med kundintryck! Gjorde du någon iaktagelse av produktbud eller personalservice jämfört med andra varuhus?

      Radera
    2. Hej!
      Jag handlar ofta på HB söder om Stockholm. Är i princip ALLTID mycket nöjd. Bra priser och utbud, men ffa väldigt trevlig och hjälpsam persnal. Plus att det oftast snabbt går att hitta nån ledig.
      /Krögarn

      Radera
    3. Hej Krögarn, tack för inspel

      Radera
  2. Vad menar du med "skuldjusterat PE givet normal ROA "

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite kryptiskt ja..
      [Nuvarande tillgångar per aktie] * [Historiskt ROA, i detta fall 13års snitt] = Normaliserad vinst

      Skuldjustering innebär att jag justerar nyckeltalet för nettoskuld (EV/EBI).
      Se www.aktiefokus.se/2013/03/kapitalstrukturneutrala-nyckeltal-for-vardering-av-aktier-evebit-och-evebi

      Radera
  3. Intressant läsning. Så Holding bolaget äger 75% av byggnaderna och HB resterande 25%? Eller har jag missförstått?
    Det jag ser som smolk i bägaren är den låga utdelningen, vad gör Holding bolaget med pengarna? Borde bli mycket över med Skuldjusterat p/e 8. Amorterar återköper aktier eller bygger kassa för framtiden? Mycket frågor, sorry. Men det sistnämnda känns som en viktig fråga om jag själv skulle överväga investering. Kan va ett svar på den låga värderingen om de bara sitter och trycker på pengarna.
    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara trevligt med kommentarer:)

      Holdingbolaget äger 25% av byggnaderna, Baumarkt ca 25% och externa aktörer ca 50%.

      Mycket av vinsten återinvesteras, koncernens fria kassaflöde har snittat ca hälften mot vinsten. En orsak till att tillväxten krävt kassaflöde är att Hornbach expanderat utan skuldsättning, soliditeten är fördubblad sedan 2002. Inga återköp.

      Radera
  4. Köpte du aktier i både Holding och Baumarkt?
    Baumarkt har rätt små marginaler, så ifall marginalerna förbättras så har man en uppsida som är större.

    De redovisar i sina rapporter både marknadsvärdet på sina fastigheter, har för mig att marknadvärdet är ca 600-700MEUR mer än bokfört värde.

    De redovisar även hur mycket av CAPEX som går till nya byggander.

    Vet dock inte om 12 års ROA är så bra mått. De senaste fem åren har EBITDA marginalen för Baumarkt minskat.    SvaraRadera
    Svar
    1. jag köpte bara aktier i Holding, se sista raden i inlägget. Ja Baumarkt har högre uppsida men jag föredrar Holding pga större exponering mot fastigheter.

      Korrekt, om vi använder "marknadsvärde" a årsredovisningen sjunker Baumarkt PB till ca 0,8 och Holding till 0,7.
      Jag tror att denna marknadsvärdering, som baseras på hyresnivå mellan Baumarkt och Holding, är mer robust än det "marknadsvärde" som kommuniceras av Sainsbury/Tesco som bygger på "diskonterat kassaflöde".

      Jag gillar att använda snitt över många år , bland annat för att jag vill inkludera både hög- och lågkonjunktur.

      Radera
  5. Hej! Off-topic, jag har börjat intressera mig för det lilla välskötta oljebolaget Tehtys, har du tittat på det? Produktionskostnader på ca 15 dollar/fat, återköp och utdelningar. Möjligtvis viss politisk risk men ändå! Med vänlig hälsning, Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anders,
      jag har icke kikat på Tethys, inom råvarusektorn begränsar jag mig till giganterna.

      Radera