torsdag 16 april 2015

PM q1-15

Portföljens tungviktare rapporterar ett starkt q1 och kursen har i skrivande stund ökat närmare 9%.

Q1-15 vs 2014)
Volym                                           +1% (volymen är oförändrad exklusive lageruppbyggnad).
Försäljning, USD                          -4%
Försäljning, konstant valuta           +9%
Rörelseresultat, USD                    -3%
Rörelseresultat, konstant valuta   +16%
Som synes extremt stora valutaeffekter, dollarna har forsatt att stärkas mot de flesta valutor. Jag filar på ett inlägg i ämnet.

En viktig faktor för PMs prishöjningsförmåga är dess premiumvarumärken. Utvecklingen i q1 kan se blandad ut då flaggskeppet Marlboro visserligen växte (volym +2%) men lyxmärket Parliament gick tillbaka (volym -4%). Dock beror minskningen i Parliament på att koreanska tobaksmarknaden rasade nästan 40% pga skattehöjning (motsvarande högre inköp gjordes innan skattehöjningen). I Turkiet och Ryssland har Parliament tvärtom växt.

Situationen i Filippinerna verkar ha stabiliserats. PM har ju slitit på sistone då konkurrenten gjort dramatiska prissänkningar baserade på skattesmitning (en del priser har till och med varit lägre än officiell skattesats). Under q1 minskade PM's filippinska marknadsandel endast två procentenheter jämfört med ca elva procent ifjol. En viktig orsak till förbättringen är att nya tobaksmärkningar försvårat skattesmitning. Effekten är att priset på lågpriscigaretter har ökat kraftigt; enligt PM har prisgapet mellan Marlboro och lågprisalternativ halverats.

PM har en oerhört stark ställning inom premiumsegmentet. Om ställningen kan försvaras tror jag att PM kan fortsätta höja priserna 5-6% årligen. Ett av de största hoten mot dominansen är "plain packaging" som innebär att värdet av PMs varumärken minskar (se utvecklingen i Australien). Flera europeiska länder planerar liknande reglering, däribland Frankrike och England. Viktigt att komma ihåg är att majoriten av PMs intjäning kommer från utvecklingsregioner där liknande regleringar är mindre aktuella. I mina ögon tar värderingen höjd för denna risk (earnings yield över 6%, historisk tillväxt ca 6%).

2 kommentarer:

  1. Intressant att lågrpisprodukterna har ökat i pris mot premiumprodukter. Undrar om liknande kan hända lågprisprodukter inom snus i framtiden? PM ser ut att vara en stabil jätte med stor riskspridning på sin intjäning. +9% på rapporten är en tydlig signal om att marknaden tror att rörelseresultatet kommer fortsätta vara starkt framöver och att konkurrensen gynnar PM. Kul att du köpte på dig rejält med aktier när kursen och dollarn var lägre!

    SvaraRadera
    Svar
    1. stigande tobaksskatt borde över tid gynna premium då tobaksskatten i de allra flesta länder är volymbaserad.

      Radera