lördag 16 augusti 2014

Inkøp aug-14

Månadens inkøp blev Tesco (ny position). Jag analyserade bolaget sommaren 2012 och skrev då:
"det fria kassaflödet har varit svagt i en räcka av år och det har regelmässigt varit lägre än utdelningen. [...] Jag har svårt för bolag som belånar sig till utdelningen.  
I januari kom Tesco med en vinstvarning där årets vinst förväntas bli oförändrad mot fjolårets. Det verkar ganska allvarligt med tanke på att 80% av kassaflödet återinvesteras. "
Kassaflødet gav alltså en varningsflagga som inte syntes i resultatrækningen. Sedan skrivtillfællet har Tescos vinst rasat och kursen ær ner ca 20%. Jag har svårt før bolag med svaga kassafløden men Tescos værdering lockar mig att gøra ett undantag. Bolaget værderas kring tio gånger vinsten och  baserat på Tescos marknadsværdering av fastigheterna handlas bolaget 20% under bok. Det tycker jag ær billigt før ett bolag som i mina øgon har tydliga konkurrensførdelar tack vare sin storlek.

Jag gillar æven att Tessco har dragit ner på sitt imperiebyggande:
"We are reducing our capital expenditure to no more than £2.5 billion for at least the next three years. A greater proportion of this reduced overall spend is devoted to our existing stores. "
Den lægre investeringstakten højer det fria kassaflødet och ger en multipel på uppskattningsvis 13 gånger fritt kassafløde.

Jag børjar med en positon motsvarande 3% av portføljværdet. Om priset ligger kvar eller sjunker kan jag tænka mig att øka.

Før vidare læsning se riskminimerarens serie om bolaget.

13 kommentarer:

 1. Håller med, svårt att se att negativiteten kring Tesco kan bli mycket större, således begränsad nersida, dock kan vändningen ta tid men det gör inget sålänge dom inte skär ned i utdelningen! Hur köper du Tesco? Saftigt courtage hos Avanza och ADR:en verkar inte gå att handla där heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag køper ADR:en på amerikanska børsen (lægst courtage). Anvænder norska Nordnet

   Radera
  2. Intressant köp!

   Jag tror mycket av den framtida tillväxten (och överlevnad) för bolag som Tesco ligger i e-handeln.

   Walmart verkar långt komna där. Är Tesco också det?

   Radera
  3. ja Tesco verkar ha en stark position inom e-handeln. Marknadsandel på næstan 50% før matvaror bestællda online.

   Radera
  4. Det förvånar mig att de är så starka där. Deras hemsida är så dålig att när jag försökte ta skärmbilder där så gav jag upp och använde Walmarts hemsida istället eftersom Tescos var så ful och ineffektiv att jag inte kunde ta en lämplig bild.

   Men kul att du köper Tesco för jag sitter just nu och räknar på bolaget och är sugen.

   Radera
  5. ser fram emot eventuella inlägg!

   Radera
 2. Upptäckte din blogg idag och det blir en ny favorit! Har också sneglat på Tesco men kluven då jag även är intresserad av Walmart. Är också bosatt i Norge sedan snart 2 år tillbaka och använder mig av nordnet, har du en vanlig depå eller kör du med kapitalförsäkring? Av utdelningsskäl bör ju en kf vara bra men hur har du upplevt skatt på utdelningar hittils av bolag som t ex är baserade i USA?

  /Niclas

  Kör hittils vanlig depå men funderar starkt på byte till KF, om du inte redan har ett sånt konto kan jag tipsa starkt om BSU då det är bra ränta och man får bra skatteavdrag från det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wal-Mart har i mina øgon høgre kvalitet (familjeægande, øverlægsen storlek) men værderingen ær också rejælt mycket høgre.

   Jag har vanlig depå, enligt min førståelse krævs vældigt høg avkastning før att norsk KF ska løna sig jæmført med norsk vanlig depå. Orsaken ær skjermavdraget som jag førstått att man mister i KF.

   BSU kanske vore något før mitt ræntesparande ja.. Men jag har inga planer på att køpa fastighet, går det att ta ut pengarna hur som helst?

   Radera
  2. Før att svara på min egna fråga så går det tydligen att anvænda BSU sparandet till annat æn fastighet men då måste man betala tillbaka tidigare skatteavdrag.

   Radera
 3. Svar
  1. inte ænnu men økar nog næsta uke. Noterar att utdelningen sænks med hela 75%.

   Radera
 4. Svar
  1. det stormar kring Tesco..

   Som uppdatering köpte jag en mindre post efter utdelningssänkningen. Innehavet motsvarar 5% av portföljen. Otur med timingen på dessa inköp..

   Redovisningsfiflet gör mig orolig, "en kackerlacka är sällan ensam". Blir ett inlägg inom kort

   Radera