söndag 29 december 2013

Ingen mellandagsrea på börsen

trots juletid visar Mr Market ingen vidare givmildhet. Det bjuds inte på mellandagsrea utan börsen är ganska högt värderad. Ex fastighets- och investmentbolag handlas Large Cap till 18 gånger sju års vinstsnitt (median) och 3,2 gånger bok (median, exklusive immateriella tillgångar).

De femton bolagen i tabellen nedan har högre PE7 och PB än snittet. Jag tycker verkstadsbolagen ser dyra ut, Mr Market verkar blunda för att lågkonjunkturer alltid återkommer.
Datakälla: www.borsdata.se

Bland bolag med lägre PB och PE7 än snittet hittar vi bank, telekom, bygg och råvarubolag. Endast fem Large Cap bolag uppfyller Grahams värderingskriterier (PB<1,5 PE7<15); Boliden, Holmen, Nordea, Peab och SSAB.
Datakälla: www.borsdata.se

7 kommentarer:

  1. Oj, inte ens Telia ser billigt ut just nu.

    SvaraRadera
  2. Intressant!

    Har du något börsvärdesvägt P/E-tal för de 30 största bolagen eller får jag skaffa Börsdata och räkna ut det själv? ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. tyvärr icke men börsdata är väl värt sina pengar:)

      Radera
  3. Tack för sammanställningen!

    Även makro verkar peka uppåt så som konjunkturindikator och Baltic Dry Index. Var kommer vändningen nedåt först tro, eller sitter vi och väntar på något som inte inträffar förrän om 7 år? Svårt att säga. Tur man får utdelningar under tiden i alla fall. :)

    SvaraRadera
  4. Spännande med dyr börs, och tack för en bra och defensiv blogg!

    Åsikt om amerikanska REITs? Där bjuder Mr. Market på rea. De har fallit en del, bolag som HCP Inc har fallit ca 20% trots 28 år av höjd utdelning. Dessa fastighetsbolag känns relativt defensiva i sin natur. Nedgången verkar endast grundad i en spekulation av den amerikanska räntan?

    // Henrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. alltid kul med läsarkommentarer!

      REIT och MLP är vita prickar på min karta, inte kommit mig för att sätta mig in i skattesituationen. Men REIT känns lite som att gå över ån efter vatten, extra valutarisk,, informationsunderläge och courtage jämfört med svenska alternativen.

      Jag vet inte hur det är med de amerikanska men för de flesta svenska fastighetsbolagen har tillväxten sista decenniet berott på lägre räntor och ökade skulder. Så räkna med lägre tillväxt framgent

      Radera