torsdag 8 mars 2012

Inköp Vivendi

Igår slog jag slag i saken och köpte några Vivendi a 13,885 Euro. Min vana trogen börjar jag med en liten position. Sedan brukar jag öka i sakta mak i takt med att jag blir mer påläst om företaget (eller i värsta fall paniksälja om jag upptäcker något min initiala analys missade). Det är lite som att jag använder en karantän för nya aktier. Jag får nog tyvärr överge/modifiera den här taktiken i maj när courtaget på småaffärer på Aktieinvest ökar drastiskt. Då är det bra timing att jag numera kan spara större summor (vilket ger fördelaktigare courtage då minimikostnaden sprids ut).

Nåja tillbaks till Vivendi. Det är tydligt att Mr Market tror på permanent ras för intjäningen. P/FCF (fem års löpande kassaflöde, capex% sedan 2002) är under 6. Stabila företag utan tillväxt kan möjligen gå att hitta till PE 10. Om det är efter den tumstocken Vivendi bedöms krävs alltså en försämring av "normal" vinst med minst 40%.

Vivendi förutspår att EBITDA för SFR (fransk telekom)  kommer minska ca 15% år 2012. En orsak är ökad konkurrens och prispress pga en fjärde aktör. Sedan tillkommer sten på bördan att Frankrike ökat skatten. Universal Music Group är också lite malätet i mina ögon och där befarar jag att svårigheterna fortsätter (structural decline). Men fransk telekom och musiken svarar för knappt hälften av EBITA.

För den andra halvan av företaget ser det ljusare ut. Spelgiganten Activision Blizzard har mycket starka varumärken. Telekom i Brasilien och Marocko ser också lovande ut. Sedan tillkommer Canal+ som kanske ser ljummen ut men som faktiskt växer en del och etablerat sig i Polen och Afrika.
 
I mitt tycke bara spelgiganten som har wide moat. Men jag tycker inte man behöver kräva  perfekt kvalitet när priset är så här lågt. Mitt köp av Vivendi bygger på att jag tror att Vivendi om fem år kommer tjäna åtminstone 60% av snittet 2007-2011.

6 kommentarer:

 1. En kommentar ang aktieinvest bara, dom skjuter sig ju i foten rejält och kommer att tappa massor av kunder genom sin chock-höjning. För min del kommer affärerna att skötas via Nordnet/Avanza i fortsättningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja det är synd:( För min del får de hellre skära ner på sin blaska. Gratis återinvestering av utdelningar är ändå en styrka aktieinvest har kvar.

   Radera
 2. hej! trevlig blogg.
  hur o var o via vem handlar du Vivendi? courtage?

  SvaraRadera
  Svar
  1. hej och tack! Spana gärna in de tre bloggarna till höger som jag kan rekommendera varmt.

   Jag handlar Vivendi via Aktieinvest. Som ung aktiesparare betalar jag än så länge inget courtage, däremot dagens högsta kurs. Sedan tillkommer 1% i valutaväxling. Bra alternativ om man gör små inköp (men aktieinvest höjer priserna rejält i maj).

   Läsaren Mackan har tipsat om Vivendi: "Går att köpa via Nordnet på NY-OTC, ticker VIVEF, courtage 19US$."

   Radera
  2. Hej, i dokumentären "Konsten att bli miljardär" försöker Alexander Vik köpa ut bolaget...vet du om han har något ägande kvar i Vivendi?

   Radera
  3. hej! Oj det var ambitiöst med tanke på Vivendis storlek. Var det i samband med katastrofförlusterna för cirkus tio år sedan? Om han har kvar någon post är det i så fall av mindre storlek(<1%).

   Radera