fredag 19 juli 2019

Apetit säljer Fresh till bra prislapp

Häromdagen kom det för mig efterlängtade beskedet att Apetit säljer verksamheten inom färska grönsaksprodukter (Fresh). Jag gillar att Apetit fortsätter fokusera sin spretiga verksamhet och satsar på produktområden där de har starkare positioner. Prislappen är i mina ögon oväntat god med tanke på att verksamheten har dragits med stora förluster under en följd av år samtidigt som tillväxttakten inte verkar ha varit något vidare. Prislappen (13,8mEUR) motsvarar 0,6x försäljning och 1,1x bokfört eget kapital. Detta kan jämföras med värderingen av hela Apetit som motsvarar 0,2x försäljning och 0,5x bokfört eget kapital.

Jag har köpt fler aktier efter nyheten då mitt estimerade värde har ökat samtidigt som aktiekursen märkligt nog inte reagerat på nyheten. Jag ser ca 70% uppsida till mitt estimerade värde och då tar jag ingen höjd för proteinsegmentet som potentiellt kan vara värt betydligt mer än eget kapital.


4 kommentarer:

 1. Ja, värderingen ser väldigt låg ut. Känns som att aktien ligger lite i dvala.
  När förväntar du dig att bolaget börjar visa vinst igen? Senaste business review för Q1 visade ju ökad försäljning och minskad vinst. Hur finansieras eventuella framtida förluster?

  Jag funderar på att vänta på Q2 i augusti innan jag gör något mer men får se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apetits redovisade vinst är ju väldigt säsongsbetonad, typiskt ligger det mesta av vinsten i Q3+Q4 medan Q1+Q2 ofta går med förlust. Så Apetit går nog med förlust i Q2 (ex engångsvinst från försäljning av Fresh) och vinst i Q3+Q4. Men om vi säger helår är det två viktigaste faktorerna i mina ögon:
   1) Normalisering av Grain Trade efter två katastrofår. Det här segmentet har historiskt bidragit med ca 2-3mEUR EBIT medan 2018 visade minus 4mEUR.
   2) Stoppa förlusterna från Fresh. Fresh särredovisas inte men jag tror verksamheten går med betydande förlust i storleksordningen 2-4mEUR EBIT.

   Apetit har fortfarande ganska stark balansräkning med soliditet på 60% och låga räntebärande skulder. Dagens nettoskuld beror på ovanligt höga lager inom Grain Trade, med en normalisering av dessa får Apetit nettokassa. Vidare motsvarar försäljningssumman från Fresh över hälften av nettoskulden.

   Radera
  2. Ett bra sätt att stoppa förlusterna från Fresh bör ju då vara att sälja verksamheten. Lite spännande med ett sånt här turnaround case!

   Radera
  3. Ja det blir spännande att se vad resultatet blir utan Fresh!

   Radera